Afganistan, maymun çiçeði virüsüne karþý yardým istedi
ABONE OL

Afganistan geçici hükümeti Saðlýk Bakan Vekili Nur Celal Celali, baþkent Kabil'de Dünya Saðlýk Örgütü (DSÖ), Birleþmiþ Milletler Uluslararasý Çocuklara Yardým Fonu (UNICEF) ve Birleþmiþ Milletler Uluslararasý Göç Örgütü (IOM) temsilcileriyle bir araya geldi.

Bakanlýktan yapýlan açýklamaya göre, görüþmede M çiçeði virüsünün yayýlmasýný önleme ve bu konuda ilgili kurumlarýn koordinasyonu ele alýndý.

KOMÝTE KURULDU

Bakan Vekili Celali, M çiçeði virüsünün Afganistan'da yayýlmasýnýn önlenmesi amacýyla uluslararasý kurumlarýn kendileriyle iþbirliði yapmasýný istedi.

Söz konusu virüse karþý ilgili kurumlar arasýnda koordinasyonu yürütecek ve önlemler alacak ortak bir komite de kuruldu.

MAYMUN ÇÝÇEÐÝ VÝRÜSÜ HAKKINDA

M çiçeði virüsü, fareler ve sincaplar gibi kemirgen hayvanlardan veya enfekte olmuþ bireylerden bulaþýyor. Virüsün neden olduðu vücut döküntülerine dokunmak, bu döküntülerin bulaþtýðý giysi, çarþaf, havlu ve benzeri eþyalarý kullanmak ve vücut sývýlarýyla temas etmek en önemli bulaþ nedenleri arasýnda yer alýyor. Ýlk belirtiler virüsü kaptýktan sonraki 5 ila 21 günde ortaya çýkabiliyor. Virüs genelde yüksek ateþ, baþ, sýrt ve kas aðrýsý, lenf bezlerinde þiþlik, yorgunluk, üþüme, titreme ve ciltte su çiçeðine benzer kabarcýklara neden oluyor.

Özel bir tedavi yöntemi olmayan hastalýðýn tedavisi antiviral ilaçlarla yapýlýyor. Vakalarýn büyük kýsmý hastalýðý hafif geçiriyor ve birkaç hafta içinde saðlýðýna kavuþuyor. DSÖ, "maymun çiçeði hastalýðý (Monkeypox)" ismini, 2022'de ýrkçýlýk ve ayrýmcýlýk kaygýsýyla "mpox" olarak deðiþtirmiþti.