Afganistan'da etkili olan kar yaðýþý ülkenin orta ve kuzey kesimlerinde etkisini sürdürüyor
ABONE OL

Afganistan Meteoroloji Kurumu, ülke genelinde 30 vilayette kar yaðýþlarýnýn devam ettiðini açýklarken, Afganistan Su ve Enerji Bakanlýðý, halktan evlerin çatý ve avlularýnda biriken karý su kuyularý ve yer altý sularýnýn beslenmesi için toprak zemin üzerinde biriktirmelerini istedi.

Kar yaðýþlarý nedeniyle Kabil'i ülkenin kuzey vilayetlerine baðlayan Saleng Tüneli ile orta ve kuzey bölgelerde daðlýk alanlardaki birçok yerleþim yerine ulaþým kapandý.

Kabil'de dün akþam saatlerine kadar etkisini gösteren kar yaðýþlarý gece de devam etti. Þehirde özellikle park, bahçe ve evlerin çatýlarýnda kar kalýnlýðý 30 santimetreye kadar yükseldi.

Kar yaðýþýnýn yoðunlaþmasýyla Kabil Belediyesine baðlý ekipler kar temizleme çalýþmalarýna baþladý. Birçok þehir sakini de evlerinin çatýlarýnda ve kapý önlerinde biriken karlarý küreklerle temizledi.

Kabil merkezinde yüksek bir konumda bulunan ve binlerce aðacý barýndýran Vezir-i Ekber Han tepesi ile park ve bahçelerde kartpostallýk görüntüler oluþtu.

Karýn tadýný en çok çýkaranlar kar topu oynayýp, kar üzerinde kayan ve kardan adam yapan çocuklar oldu.

SU KAYNAKLARI BESLENÝYOR

Birleþmiþ Milletler (BM) verilerine göre, Afganistan küresel ýsýnma ve kuraklýktan en fazla etkilenen 10 ülke arasýnda yer alýyor. Denize kýyýsý bulunmayan Afganistan'ýn yer altý ve yer üstü su kaynaklarý da giderek azalýyor.

Daðlara yaðan karýn erimesiyle su kaynaklarý besleniyor. Bu nedenle özellikle kýþ aylarýndaki yaðmur ve kar yaðýþlarý Afganistan için hayati öneme sahip bulunuyor.

DONDURUCU SOÐUKLAR CAN ALABÝLÝYOR

Öte yandan, Afganistan'da yaþanan dondurucu soðuklar can kayýplarýna neden olabiliyor. Kýrsal yerleþimin yoðun olduðu ve ýsýnmanýn aðýrlýkla odun ve kömürle saðlandýðý ülkede, önemli bir kesim yakýt masraflarýný karþýlayamýyor ve bu nedenle donarak hayatýný kaybedenlerin sayýsý artabiliyor.

Geçen yýl Afganistan genelinde 200'e yakýn kiþi donarak yaþamýný yitirmiþti.