Afganistan'da TÝKA'da týbbi malzeme desteði
ABONE OL

Malzemelerin teslimi amacýyla hastanede düzenlenen programa Türkiye'nin Kabil Büyükelçiliði Misyon Þefi ve Maslahatgüzarý Cenk Ünal, TÝKA Kabil Ofisi Koordinatörü Fazýl Akýn Erdoðan, Afganistan geçici hükümetinin Saðlýk Bakan Yardýmcýsý Habibullah Ahundzade, hastane yetkilileri ve doktorlar katýldý.

Bu kapsamda, TÝKA Kabil Ofisinin temin ettiði 50 hasta yatak baþý ünitesi, 10 monitör, 1 DC-40 Mindrey ultrason sistem makinesi ve çeþitli týbbi malzemeler hastane yetkililerine teslim edildi.

Atatürk Çocuk Hastanesini gezen Cenk Ünal, hasta çocuklarla ilgilendi, ailelerin ve doktorlarýn karþýlaþtýklarý sorunlarý dinledi.

AA muhabirine deðerlendirmede bulunan Ünal, þunlarý ifade etti:

"Ýçinde Atatürk olan bir hastanenin tabii adýna uygun olmasý lazým. TÝKA'mýz gerekeni yapmýþ ve Afganistan'ýn en iyi hastanelerinden biri haline getirmiþ burayý. Çocuklara yapýlan her harcama bizim için kutsal. Atatürk Hastanesinde çocuklar için böyle bir þey yapýlmasý nedeniyle çok büyük mutluluk duyuyoruz."

- TÝKA YARDIMLARI SÜRÜYOR

Koordinatör Fazýl Akýn Erdoðan da Afganistan'da eðitimden saðlýða, tarýmdan meslek edindirme kurslarýna çok sayýda alanda kalkýnma projelerini desteklediklerini ve bunlarýn devam edeceðini belirtti.

Saðlýk Bakan Yardýmcýsý Ahundzade ve hastane yetkilileri ise Afganistan genelinde saðlýk alanýnda büyük eksiklikler bulunduðunu, bu nedenle TÝKA yardýmýnýn çok deðerli olduðunu dile getirerek, Türkiye'ye ve kurumlarýna teþekkür etti.

Öte yandan TÝKA Kabil Ofisinden yapýlan açýklamada, hastanede daha önce ultrason makinesi olmamasý nedeniyle hastalarýn özel hastanelerden yüksek ücretlerle bu ihtiyacý karþýladýklarý, TÝKA olarak bu açýðý da kapattýklarý kaydedildi.

Hasta üniteleriyle acil durumlarda hastalara daha etkili ve hýzlý müdahale imkaný saðlandýðý aktarýlan açýklamada, "Söz konusu yardýmlar, Atatürk Çocuk Hastanesinin saðlýk hizmetlerini daha geniþ bir kesime ulaþtýrabilme hedefine önemli katký saðlayacak. Bu sayede, hastalar daha uygun ve standart hizmetlere kolayca eriþebilecekler." ifadeleri kullanýldý.

Daha önce Afganistan hükümeti tarafýndan inþasýna baþlanan ancak imkansýzlýklar nedeniyle yarým kalan hastane, 2001'de Türkiye'nin desteðiyle tamamlanmýþ ve Atatürk Çocuk Hastanesi adýyla hizmete baþlamýþtý.

TÝKA Kabil Ofisi, zaman zaman hastaneye destekte bulunarak imkanlarýnýn artýrýlmasýna katký sunuyor.