Yýllar önce Arafat'a yazýlan mektuba ilk kez ulaþýldý! Aliya Ýzetbegoviç'in ''Filistin davasý'' hassasiyeti
ABONE OL

Hayatýný Müslüman Boþnaklarýn özgürlük mücadelesine adayan baðýmsýz Bosna Hersek'in ilk Cumhurbaþkaný Aliya Ýzetbegoviç, fikirleri ve mücadelesiyle vefatýnýn 21. yýlýnda anýlmaya devam ediyor.

Aliya Ýzetbegoviç'in Filistin davasýnýn unutulmaz ismi eski Filistin Devlet Baþkaný Yasir Arafat'a yazdýðý ve Bosna Hersek Devlet Arþivi'nde bulunan mektubuna ilk kez AA ulaþtý.

ABD'nin Dayton kentinden 13 Kasým 1995'te Arafat'a gönderdiði mektupta Ýzetbegoviç, Filistin Baðýmsýzlýk Günü'nü tebrik ederek, "Yýllardýr süren mücadelenizde halkýnýz azim gösterdi ve siyasi liderliðiniz, ulusal hedefler konusunda net bir vizyona sahip. Filistin'in en iyi evlatlarýnýn bu erdemleri, Allah'ýn yardýmýyla meyve verecektir." ifadelerini kullandý.

Bosna Hersek'teki Demokratik Eylem Partisinin (SDA) Genel Baþkaný Bakir Ýzetbegoviç, Filistin davasý konusunda babasý Aliya Ýzetbegoviç'in hassasiyeti ve duruþunun olduðunu söyledi.

Ýzetbegoviç, babasý ile Arafat arasýnda çok iyi bir iliþkiin bulunduðunu dile getirerek, þunlarý ifade etti:

"Birbirlerini anlýyor ve takdir ediyorlardý. Biri, Bosna Hersek'te özgürlük mücadelesi verirken diðeri, Filistinlilerin özgürlüðü ve Filistin devleti için savaþýyordu. Birbirlerini çok iyi anlýyorlardý. Birlikte mücadele ettiler ve sanki birlikte dünyadan ayrýldýlar. Aliya Ýzetbegoviç, 50 yýl önce Filistin'deki olaylara yönelik bir analiz yapmýþtý. Son 50 yýlda çok fazla deðiþiklik olmadý, sadece Ýsrail'in, Filistin ve Filistinlilere yönelik saldýrganlýðý daha da yoðunlaþtý. Kendilerini seçilmiþ bir halk olarak gören ve baþkalarýnýn kendisine yapmasýný istemediði þeyleri kendilerine hak gören bir anlayýþ. Bugün Gazze'de olanlar da bunun bir sonucudur."

Ýzetbegoviç, babasýnýn 50 yýl önce Müslümanlarý ve Araplarý, Filistin ve Kudüs üzerinde barýþý ve düzeni saðlamak için harekete geçmeye çaðýrdýðýný belirterek, "(Nazi Almanyasý'nýn lideri Adolf) Hitler'in Yahudilere yaptýklarý sýrasýnda insanlar ondan kaçýnýyorlardý. O dönemde Yahudiler bazý ülkelere kabul edilmiyor, sýðýnma hakký verilmiyordu çünkü Hitler'i kýzdýrmak istemiyorlardý. Onun hükmü 10 yýl sürdü ve sonra sona erdi. Allah herkese bir süre verir, sonra o süreyi geri alýr. Ýsrail ile ilgili de benzer bir durumun yaþanacaðýný düþünüyorum ancak bu sefer bunun çok dramatik olacaðýný tahmin ediyorum." dedi.

Filistin'de iki devletli çözümden yana olduklarýný vurgulayan Bakir Ýzetbegoviç, ancak Ýsrail'in faþist ideolojiyle hareket ettiðini söyledi.

- "O, BENÝM ÝÇÝN HER ZAMAN TUTUNDUÐUM DEMÝR AT GÝBÝYDÝ, HER ÞEYÝ ÇÖZEBÝLECEÐÝNÝ BÝLDÝÐÝM BÝRÝYDÝ"

Bakir Ýzetbegoviç, babasýnýn "Özgürlüðe Kaçýþým - Hapishaneden Notlar" kitabýný tüm gençlere tavsiye ettiðini, kitabýn Aliya'nýn fikirlerini, tarihi olaylara bakýþýný anlamak için önemli olduðunu dile getirdi.

Ýzetbegoviç, babasýnýn hayattaki tüm mücadelelerinin mesaj niteliði taþýdýðýný belirterek, þöyle konuþtu:

"Çin'den Sibirya'ya kadar uzanan komünist dünya, yenilmez gibi görünüyordu ve biz bu dünyanýn içindeydik. Bu sistem, insanlardan hayatlarýný ve özgürlüklerini istediði gibi alýyordu. Aliya Ýzetbegoviç, buna karþý çýktý ve bu yüzden iki kez hapishaneye girdi. Küçük bir adam, büyük bir sistemi alt etti. Aliya Ýzetbegoviç, cumhurbaþkanlýðý döneminde baþkanlýk binasýnda kalýyordu, bu bina, aðýr silahlarla 206 kez doðrudan vurulmuþtu, korumalarý yaralandý. Saraybosna'yý kuþatma altýnda tutan, soykýrým yapan o ordu yok oldu ama merhum Aliya hayatta kaldý. Bu, onun hayatýnýn mesajýdýr."

Ýzetbegoviç, babasýný "iyi ve hoþgörülü biri" olarak tanýmlayarak, "O, öyle kolayca tavsiye veren biri deðildi. Ýnsanlar için faydalý veya ilginç olabileceðini düþündüðü þeyleri yazardý, çok fazla ahkam kesmezdi. Bunu yaþam tarzýyla gösterirdi. Beni hiç önüne oturtup da uzun uzun öðütler vermedi. Bana bazý hatalar yapmam, onlardan ders almam ve hayatýn bazý zorluklarýný yaþamam için fýrsat verirdi." ifadelerini kullandý.

- "AÝLENÝN EN BÜYÜK DEÐER OLDUÐUNU DÜÞÜNÜRDÜ"

Küçüklüðünde babasýnýn iþ nedeniyle kendilerinden uzakta bulunduðu dönemlerin olduðunu anlatan Bakir Ýzetbegoviç, birlikte çok güzel anýlar gibi zor zamanlar da yaþadýklarýný belirtti.

Ýzetbegoviç, babasýnýn 1992 yýlýnda Bosna Hersek'teki savaþýn baþladýðý zaman çok üzüldüðünü dile getirerek, þöyle devam etti:

"Bu durumun zirvesi, birkaç yýl sonra Srebrenitsa'da oldu. Muhtemelen, ona göre en zor gün, Srebrenitsa'nýn düþtüðü, insanlarýn götürüldüðü, kaybolduðu, toplu mezarlara gömüldüðünü öðrendiði ve NATO'nun müdahale etmeyi reddettiði gündü. Bu, muhtemelen onun en zor anýydý. Ayrýca, bir bayram günü gazilerle konuþmaya gittiði ve saatlerce geri dönmediði bir aný hatýrlýyorum. O gün geri döndüðünde onu daha mutsuz görüp görmediðimi hatýrlamýyorum. Babam, aileye çok baðlý, tam anlamýyla bir aile babasýydý. Ailenin en büyük deðer olduðunu düþünürdü. Ýlk torununun doðumu bu güzel anlardan biridir. Hastanenin önünde bekliyorduk ve en büyük kýzýnýn saðlýklý bir çocuk dünyaya getirdiðini ve kendisinin de iyi olduðunu duyduðunda onu en rahatlamýþ haliyle gördüðümü düþünüyorum."

- "ÖLÜMÜNDEN ÖNCE ERDOÐAN'I ÇAÐIRDI VE ONA BOSNA HERSEK'E SAHÝP ÇIKMASINI VASÝYET ETTÝ"

Türkiye ile çok güçlü baðlarýnýn bulunduðunu dile getiren Ýzetbegoviç, babasýnýn büyükannesinin Üsküdarlý olduðunu söyledi.

Bakir Ýzetbegoviç, babasýnýn mezarýný Türkiye'den çok fazla kiþinin ziyaret ettiðini dile getirerek, þu deðerlendirmelerde bulundu:

"Sanýrým bu, onun iyi bir Müslüman, entelektüel ve ülkesini zafere taþýyan bir savaþçý olmasýndan kaynaklanýyor. Babam Ýstanbul'u çok severdi. En çok gitmekten hoþlandýðý þehirdi. Ardýndan o dönemde muhtemelen dünyanýn en baþarýlý belediye baþkaný olan, Ýstanbul'un kronik sorunlarýný çözen karizmatik lider Recep Tayyip Erdoðan vardý. Daha sonra Türkiye'nin de sorunlarýný çözen, öz güvenini ve demokrasiyi geri kazandýran baþarýlý bir baþbakan oldu. Aliya, onu bu þekilde tanýdý."

Babasýnýn ölümünden kýsa süre önce hastanedeyken Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan tarafýndan ziyaret edildiðini belirten Ýzetbegoviç, "Ölümünden önce Erdoðan'ý çaðýrdý ve ona Bosna Hersek'e sahip çýkmasýný vasiyet etti. Aliya Ýzetbegoviç, Erdoðan'ýn bu emaneti koruyacaðýna inanmýþtý. Erdoðan, bu emaneti taþýyor ve bunu her zaman hatýrlatýyor. Bu, rahmetli Aliya'nýn, hayatýnýn son anlarýnda yaptýðý belki de en anlamlý þeylerden biriydi." ifadelerini kullandý.

"Baðýmsýz" Bosna Hersek 32. yaþýnda