Aliyev ABD'ye ateþ püskürdü: Bu nankörlüðün bir ölçüsü var mý?
ABONE OL

Azerbaycan Cumhurbaþkaný Ýlham Aliyev, eþi Mihriban Aliyeva ile 4 yýl önce Ermenistan iþgalinden kurtarýlan Cebrayýl þehrinde devlet tarafýndan inþa edilen ilk konut sitesinin açýlýþýna katýlarak þehre taþýnan ilk sakinlerle görüþtü.

Cebrayýl sakinlerini ata yurtlarýna döndükleri için kutlayan Aliyev, iþgal döneminde tamamen yýkýlan bu þehri yeniden inþa ettiklerini bildirdi.

Aliyev, iþgalden kurtarýldýðýnda Cebrayýl'da sadece 2 saðlam bina bulunduðunu, oralarýn da Ermeni askerlerce kullanýldýðýný hatýrlatarak "Ermenistan'ýn iþgal politikasýna destek veren bazý Batý devletleri bu durumu görmezden geliyor. Onlar bizi suçluyor, bize yaptýrým uyguluyorlar. Ermenistan'a ise 30 yýl boyunca bir kez bile yaptýrým uygulanmamýþtýr." diye konuþtu.

Azerbaycan'ýn topraklarýnýn iþgal altýnda bulunmasýný kabullenmesi için Fransa ve Batý ülkelerinin ellerinden geleni yaptýðýný söyleyen Aliyev, "Bize Karabað'ýn baðýmsýzlýðýný tanýmamýzý öneriyorlardý. Bugün Rusya-Ukrayna Savaþý'na bakalým. Batý ülkeleri, Fransa ve ABD Ukrayna'nýn toprak bütünlüðünün saðlanmasý gerektiðini söylüyor. Ukrayna'ya her çeþit silah veriyorlar. Peki, bizim topraklarýmýz iþgal altýnda bulunduðunda neden farklý davranýyorlardý? 1 milyon insan evinden olduðunda bize kimse yardým etmiyordu? Neden bu kadar ikiyüzlülük sergiliyorlar? Tüm bu sorulara yanýt talep ediyoruz." ifadelerini kullandý.

Aliyev, Azerbaycan karþýtý adýmlarýn hala devam ettiðini belirterek "ABD Kongresinin Ermeni yanlýsý 60 üyesi, Amerikan hükümetine Azerbaycan'a daha fazla yaptýrým uygulanmasý çaðrýsýnda bulundu. O baþvuruyu inceledim. Bu çirkin baþvuru bizim irademizi etkileyemez ama bu gösteriyor ki, bize yönelik düþmanlýk politikasý bitmiyor. O baþvuruya baktýðýmda yazarýn ve adresin ayný olduðunu tahmin ettim. Çünkü baþvuru adresi ABD Dýþiþleri Bakaný'dýr. Ancak bu çaðrýnýn ABD Dýþiþleri Bakanlýðýnda yazýldýðýndan hiç þüphem yok. Yani bizi tehdit etmek, suçlamak için kendilerine mektup yazýyorlar. Peki biz ne yaptýk ki böyle yapýyorlar? Biz kendi topraklarýmýzý kurtardýk." dedi.

Ýþgal döneminde Azerbaycan'ýn kültürel mirasýnýn yok edildiðini, camilerin domuz ahýrý olarak kullanýldýðýný hatýrlatan Aliyev, "O zaman Batý'da bir kiþi bile Azerbaycan'ýn kültürel mirasýnýn yok edildiðini söylemedi. Þimdi ise bize herhangi bir tarihi mirasý yok etmekle suçluyorlar. Bu suçlamalar tamamen asýlsýzdýr. 1992'de biz topraklarýmýzý kaybederken ABD bize yaptýrým uyguladý. Bu yaptýrýmlar 2001'de kaldýrýldý. Çünkü Afganistan'ýn iþgali baþlamýþtý ve bize ihtiyaçlarý vardý. Afganistan'dan kaçtýklarýnda yaptýrýmlar yeniden uygulanmaya baþladý. Bu nankörlüðün bir ölçüsü var mý? Bize ihtiyaçlarý olduðunda yaptýrýmlarý kaldýrýyorlar, ihtiyaçlarý olmadýðýnda tekrar devreye sokuyorlar." diye konuþtu.

Aliyev, iþgalden kurtarýlan bölgeleri imar etmelerinin ve insanlarýn ata yurtlarýna dönüþünü saðlamalarýnýn bazý güçlerin hoþuna gitmediðini söyleyerek "Bugün Azerbaycan karþýtý güçlerin yas günüdür. Nasýl olur da Azerbaycan bizim iznimiz olmadan, kimseye sormadan, kimseden korkmadan, kimseye hesap vermeden kendi hakkýný elde etti diyorlar. Kendi gücümüz ve evlatlarýmýzýn fedakarlýðý sayesinde hakkýmýzý elde ettiðimiz için bizi affedemiyorlar ve bugün ABD Azerbaycan'a yaptýrým uyguluyor." deðerlendirmesini yaptý.

Aliyev'e sürpriz Azerbaycan-Ermenistan müzakerelerine ev sahipliði teklifi

Azerbaycan JF-17C savaþ uçaðý aldý

Ermenistan'a çanak tutanlarý uyardý