Aliyev: Ermenistan gibi ülkelerin kaderi dýþ sponsorlarýn elinde
ABONE OL

Azerbaycan'ýn baþkenti Bakü'de Birleþmiþ Milletler (BM) Orta Asya Ekonomileri Özel Programýnýn (SPECA) 25. yýlý dolayýsýyla Devlet Baþkanlarý Zirvesi yapýldý.

Cumhurbaþkaný Ýlham Aliyev'in ev sahipliðinde düzenlenen Zirve'ye, Özbekistan Cumhurbaþkaný Þevket Mirziyoyev, Kazakistan Cumhurbaþkaný Kasým Cömert Tokayev, Kýrgýzistan Cumhurbaþkaný Sadýr Caparov, Tacikistan Cumhurbaþkaný Ýmamali Rahman katýldý.

BM Avrupa Ekonomik Komisyonu (UNECE) Ýcra Sekreteri Tatiana Molcean, BM Asya ve Pasifik Ekonomik ve Sosyal Komisyonu (UNESCAP) Ýcra Sekreteri Armida Salsiah Alisjahbana'nýn da katýldýðý toplantýda Gürcistan Baþbakaný Ýrakli Garibaþvili, Macaristan Baþbakaný Viktor Orban ve Körfez Ýþbirliði Konseyi (KÝK) Genel Sekreteri Casim Muhammed el-Budeyvi konuk olarak yer aldý.

Aliyev, konuþmasýnda, SPECA kurulduðunda baðýmsýzlýðýn ilk adýmlarýný atan üye ülkelerin çok sayýda sorun ve zorluklarla karþýlaþtýðýný belirtti.

Geçen 25 yýlda SPECA üyelerinin baðýmsýzlýklarýný pekiþtirdiðini ve ekonomik olarak hýzla kalkýndýðýný söyleyen Aliyev, "Ýstikrar olmazsa ekonomik geliþme söz konusu olamaz. Dünyanýn farklý bölgelerinde savaþ ve çatýþmalar geniþliyor. Bizim ülkelerimizde ise barýþ ve istikrar hüküm sürüyor. Bu, devlet ve halklarýmýzýn büyük baþarýsýdýr." dedi.

Aliyev, bazý ülkelerin uyguladýðý siyasetin halklarýnýn iradesine dayanmadýðýný belirterek, "Dünyada baþarýsýz, ayný anda iki ya da daha fazla sandalyede oturmak, birkaç efendiye hizmet etmek isteyen, kendisini büyük devletlerin çatýþma arenasýna dönüþtüren devletler de az deðil. Bunlardan biri Azerbaycan'ýn komþusu Ermenistan'dýr. Bu gibi ülkelere de gerçek anlamda baðýmsýz ülke denilemez. Bu gibi ülkelerin siyaseti halklarýnýn iradesine dayanmýyor ve kaderleri dýþ sponsorlarýn elindedir. SPECA üyesi ülkeler ise gerçek anlamda baðýmsýz ülkelerdir. Çünkü baðýmsýz dýþ ve iç politika yürütüyorlar." ifadelerini kullandý.

Azerbeycan'ýn Orta Asya ülkeleriyle tarihi iliþkilere sahip olduðunu vurgulayan Aliyev, "Azerbaycan ve Orta Asya, stratejik önemi giderek artan tarihi, kültürel ve jeopolitik coðrafi bütündür." diye konuþtu.

Aliyev, Azerbaycan'ýn güçlü ekonomisi sayesinde baðýmsýz politika yürüttüðünü belirterek, son 20 yýldaki ekonomik baþarýlara dikkati çekti.

Azerbaycan'ýn 30 yýl Ermenistan'ýn iþgali altýnda kalan ve müzakerelerle ilerleme saðlanamayan topraklarýný geri aldýðý 2. Karabað Savaþý ile elde edilen zaferi hatýrlatan Aliyev, "Azerbaycan, tüm topraklarýnda egemenliðini saðladý ve saldýrgan bölücülüðü sona erdirdi. Tarihi zaferimiz dolayýsýyla Azerbaycan'ý kutlayan tüm ülkelere teþekkür ediyorum." dedi.

Aliyev, iþgalden kurtarýlan bölgelerde kapsamlý imar ve ihya çalýþmalarý yürüttüklerini bildirerek, "Sýfýrdan yeni þehirler ve köyler inþa ediyoruz. Ýlk aþamada 9 þehir ve 8 kasaba dahil 100 yerleþim biriminin yeniden inþasý planlanýyor. Göçmenler kendi ata yurtlarýna dönüyor. 2026 sonuna kadar 140 bin insanýn kendi evine dönmesi öngörülüyor." bilgisini paylaþtý.

1998 yýlýnda BM tarafýndan kurulan SPECA, Orta Asya ülkelerinde ekonominin sürdürülebilirliði, kalkýnma ve karþýlýklý iliþkilerin güçlendirilmesini destekleyen, Azerbaycan, Afganistan, Kazakistan, Kýrgýzistan, Tacikistan, Türkmenistan ve Özbekistan'ýn üye olduðu ekonomik bir platform olarak faaliyetlerini sürdürüyor.