Aliyev Ermenistan'a temel þartýný sundu: Bu olmadan anlaþmayý imzalamam
ABONE OL

Azerbaycan Cumhurbaþkanlýðýndan yapýlan açýklamaya göre, Kanada'nýn yeni Bakü Büyükelçisi Kevin Hamilton, Aliyev'e güven mektubunu sundu.

Güven mektubunu kabul eden Aliyev, Büyükelçi Hamilton'la sohbet etti.

Büyükelçi Hamilton, Azerbaycan ile Ermenistan arasýnda kapsamlý barýþ anlaþmasý imzalanmasý halinde ülkesinin hem Azerbaycan hem de Ermenistan'la iliþkilerinin daha da geliþeceðini belirtti.

Hamilton, Kanada'nýn her zaman Azerbaycan'ýn egemenlik ve toprak bütünlüðünü desteklediðini ifade etti.

Aliyev ise Ermenistan'la imzalayacaklarý barýþ anlaþmasýnýn Azerbaycan'ýn herhangi bir ülkeyle iliþkilerinde önemli rol oynayabileceðini düþünmediðini kaydetti.

" TOPRAK BÜTÜNLÜÐÜMÜZÜ DESTEKLEDÝKLERÝNE DAÝR AÇIKLAMALAR DUYUYORUZ"

Azerbaycan ile Avrupa Birliði'nin 10 ülkesi arasýnda stratejik ortaklýk bildirgesi imzalandýðýný ve bu imzalarýn çoðunun 2. Karabað Savaþý öncesinde atýldýðýný dile getiren Aliyev, "Bu bakýmdan Ermenistan ile Azerbaycan arasýnda bir barýþ anlaþmasýnýn bulunmamasý, hiçbir ülkenin bölgedeki faaliyet düzeyini belirleyen faktör olamaz." ifadelerini kullandý.

Aliyev, bazý devletlerin Ermenistan'ýn iþgaline sessiz kaldýðýný ve iþgal döneminde Azerbaycan'ýn toprak bütünlüðüne destek vermediðini hatýrlatarak, þöyle devam etti:

"Þimdi biz iþgalci Ermenistan ordusunu savaþ meydanýnda yendikten ve topraklarýmýzdan kovduktan sonra bu ülkelerden toprak bütünlüðümüzü desteklediklerine dair açýklamalar duyuyoruz. Artýk birilerinin bizim toprak bütünlüðümüzü tanýyýp tanýmamasý önemli deðil. Bu açýklamalar topraklarýmýzýn iþgal altýnda olduðu dönemde önem arz ederdi."

"TEMEL ÝLKELER ÜZERÝNDE MUTABAKAT SAÐLAYIP BUNLARI PARAFLAYABÝLÝRÝZ"

Ermenistan'la barýþ sürecine de deðinen Aliyev, þunlarý kaydetti:

"Bu zaman alacaktýr ve elbette barýþ anlaþmasýnýn temel þartý Ermenistan anayasasýnýn deðiþtirilmesidir. Çünkü Azerbaycan'a karþý toprak iddialarý içeriyor ve bu gerçekleþmeden barýþ anlaþmasý imzalanmayacak. Müzakere sürecinde oldukça hýzlý ilerliyoruz. Barýþ anlaþmasý metni üzerindeki çalýþmayý, en azýndan temel ilkelerini birkaç ay içinde sonuçlandýrabileceðimizi düþünüyorum. Temel ilkeler üzerinde mutabakat saðlayýp bunlarý paraflayabiliriz. Ana metin üzerindeki çalýþmalar da devam ettirilir. Fakat bu, anayasayý deðiþtirirlerse olur."