Aliyev: Laçýn'ýn kültür baþkenti ilan edilmesi Azerbaycan tarafýndan büyük minnettarlýkla karþýlandý
ABONE OL

Azerbaycan Cumhurbaþkanlýðýndan yapýlan açýklamada, Aliyev'in Rusya'nýn baþkenti Moskova'da düzenlenen BDT Liderler Zirvesi'nde konuþtuðu belirtildi.

Aliyev, konuþmasýnda, Azerbaycan'ýn 11-22 Kasým tarihlerinde Birleþmiþ Milletler Ýklim Deðiþikliði Çerçeve Sözleþmesi 29. Taraflar Konferansý'na (COP 29) ev sahipliði yapacaðýný hatýrlatarak 200'e yakýn ülkenin oybirliðiyle bu konferansýn Bakü'de yapýlmasý kararýný, uluslararasý toplumun Azerbaycan'a duyduðu saygýnýn bir göstergesi olarak deðerlendirdiklerini belirtti.

Kazakistan Cumhurbaþkaný Tokayev, BDT Devlet Baþkanlarý Zirvesi'nde konuþtu

"350 BÝN AZERBAYCANLI YAÞAMINI YÝTÝRDÝ"

2. Dünya Savaþý'nda Nazi Almanyasý'nýn maðlup edilmesinde Azerbaycan'ýn katkýlarýna deðinen Aliyev, "O dönemde nüfusu 3 milyon 400 bin olan Azerbaycan'dan yaklaþýk 700 bin kiþi cepheye gitti. Savaþta 350 bin Azerbaycanlý yaþamýný yitirdi. 130 Azerbaycanlýya 'Sovyetler Birliði Kahramaný' unvaný verildi. Savaþ yýllarýnda cepheye gönderilen petrolün yüzde 80'ini, makine yaðlarýnýn ise yüzde 96'sýný Azerbaycan saðladý." dedi.

ALÝYEV'DEN LAÇIN MESAJI

Aliyev, Azerbaycan'ýn Laçýn þehrinin gelecek yýl BDT Kültür Baþkenti statüsünü alacaðýný hatýrlatarak "Laçýn, yaklaþýk 30 yýl boyunca Ermenistan iþgali altýnda kaldý. Bu þehir, iþgal döneminde tamamen yýkýldý. Bugün Laçýn yeniden kuruldu ve burada yeni hayat baþladý. Daha önce yerinden edilen Laçýnlýlar yurtlarýna geri döndü. Laçýn'ýn kültür baþkenti ilan edilmesi hem Laçýnlýlar hem de tüm Azerbaycan halký tarafýndan büyük minnettarlýkla karþýlandý." diye konuþtu.