Aliyev uyardý: Yeniden toprak iddialarýnda bulunulma giriþimlerini takip ediyoruz
ABONE OL

1. Karabað Savaþý'nda Ermeni güçlerin katliam yaptýðý, Azerbaycan'ýn 30 yýllýk iþgalin ardýndan kurtardýðý Hocalý'ya yerleþmek üzere 20 aile geri döndü.

Cumhurbaþkaný Ýlham Aliyev'in "büyük dönüþ" adýný verdiði, Ermenistan'ýn iþgalinden kurtarýlan bölgelere aileleri yerleþtirme projesi devam ediyor. Proje kapsamýnda ilk etapta 20 aile Hocalý'ya yerleþtirildi.

Aliyev, eþi Mihriban Aliyeva ile Hocalý'da devlet tarafýndan inþa edilen ilk konut sitesinin açýlýþýna katýlarak, þehre taþýnan ilk sakinlerle görüþtü.

Hocalý sakinlerini ata yurtlarýna döndükleri için kutlayan Aliyev, dönüþün Azerbaycan'ýn baðýmsýzlýðýnýn 106. yýl dönümünde yapýlmasýnýn da sembolik anlam taþýdýðýný belirtti.

Aliyev, Hocalý sakinlerini Baðýmsýzlýk Günü nedeniyle de kutlayarak, þunlarý kaydetti:

"Askerlerimizin kahramanlýðý ve fedakarlýðý sayesinde buradayýz. Onlar düþmana öyle ezici bir darbe indirdi ki, Ermenistan'ýn hiçbir zaman Azerbaycan'a karþý herhangi bir askeri provokasyona kalkýþmayacaðýna eminim. Fakat Ermenistan'daki intikamcý eðilimleri ve bize karþý yeniden toprak iddialarýnda bulunulma giriþimlerini takip ediyoruz. Bu yüzden her an hazýr olmamýz gerekiyor. Elbette öncelikle ordumuzu güçlendirmemiz gerekiyor, bunu da yapýyoruz. Azerbaycan halký, bu gibi feci olaylarýn bir daha halkýmýzýn baþýna gelmeyeceðinden emin olsun."

Dairelerin anahtarlarýný sakinlerine teslim eden Aliyev ve eþi, bazý evleri ziyaret etti.

Hocalý, 26 Þubat 1992'de Ermeni güçlerce iþgal edilmiþ, o gün 613 Azerbaycanlý katledilmiþti.

Azerbaycan ordusunun 19 Eylül 2023'te Karabað'da baþlattýðý antiterör operasyonu sonucu Hocalý yeniden Azerbaycan'ýn kontrolüne geçmiþti.