Aliyev'den EÝT ülkelerine Azerbaycan çaðrýsý
ABONE OL

Aliyev, Özbekistan'ýn baþkenti Taþkent'te düzenlenen EÝT 16. Liderler Zirvesi'nde konuþtu.

EÝT üyesi tüm devletlerle iþbirliðini hem ikili hem de çok taraflý düzeyde geliþtirmeye kararlý olduklarýný bildiren Aliyev, geçen yýl EÝT Bakanlar Komitesi toplantýsýnýn Þuþa'da yapýldýðýný hatýrlattý.

Aliyev, Azerbaycan'nýn doðu-batý ve kuzey-güney ulaþtýrma koridorlarý üzerinde önemli bir ulaþtýrma ve lojistik merkezi konumuna geldiðini ifade ederek "Her iki koridorun Azerbaycan'dan geçen kýsýmlarý tamamen hazýr durumdalar. Þu an için söz konusu rotalar üzerindeki demir yolunda yük taþýmacýlýðý miktarýný katlayacak çalýþmalarý sürdürüyoruz. Azerbaycan son yýllarda kendi altyapýsý ve lojistik sektörünü geliþtirmek için milyarlarca dolar harcadý. Bu potansiyelimiz EÝT üyesi tüm ülkeler için açýktýr." diye konuþtu.

Azerbaycan'ýn ekonomik potansiyelinden de bahseden Aliyev, son 20 senede ülkesine 310 milyar dolarlýk bir yatýrým yapýldýðýný, bu sermayenin 200 milyarlýk kýsmýnýn petrol dýþý sektörlere yöneldiðini belirtti.

Zengin petrol ve doðal gaz kaynaklarýna raðmen Bakü'nün yenilenebilir enerjiye de büyük önem verdiðini vurgulayan Aliyev, Azerbaycan'ýn EÝT'nin Temiz Enerji Merkezi konumunda olduðunu söyledi.

Aliyev, "Azerbaycan'ýn yenilenebilir kaynak potansiyeli rüzgar ve güneþ enerjisi olarak karada 37 gigavat, Hazar Denizi'nin Azerbaycan kýsmýnda ise rüzgar enerjisi olarak 157 gigavattýr." dedi.

Gelecek günlerde hidrojen ve yeþil enerji ihracatçýsý olacaklarýný bildiren Aliyev, bu alandaki önemli yabancý þirketlerle anlaþmalar yaptýklarýný, kýsa vadede ülkesinde yenilenebilir kaynaklardan yýlda 10 gigavat üretileceðini kaydetti.

Söz konusu yatýrýmlarýn önemli kýsmýnýn Ermeni iþgalinden kurtarýlan bölgelere yönlendirildiðine dikkati çeken Aliyev, "2021-23 döneminde Doðu Zengezur ve Karadað Ekonomik Bölgelerinde toplam 170 megavat gücünde hidroelektrik santraller devreye girdi. 2024'ün sonuna kadar bu rakam 270 megavata, önümüzdeki yýllarda ise 500 megavata ulaþacak." ifadelerini kullandý.