Aliyev'den Fransa'ya tepki: Kesinlikle kabul edilemez
ABONE OL

Aliyev, baþkent Bakü'de düzenlenen "6. Kültürlerarasý Diyalog Forumu"nun açýlýþýnda konuþtu.

Çok kültürlü ve etnik çeþitliliðe sahip Azerbaycan toplumunun hoþgörü, karþýlýklý saygý, dostluk ve ortaklýk gibi en önemli deðerleri yüzyýllardýr koruduðunu vurgulayan Aliyev, bunlarýn ülkenin baþarýlý geliþimini belirleyen etkenlerden olduðunu dile getirdi.

Aliyev, Azerbaycan'da farklý etnik grup ve dinlerin temsilcilerinin bir aile olarak yaþadýðýný, bu olumlu eðilimin daha da güçlendirilmesi gerektiðini söyledi.

Azerbaycan'ýn Baðlantýsýzlar Hareketi dönem baþkanlýðýnda önem verdiði konulardan birinin yeni sömürgecilik eðilimleriyle mücadele olduðunu hatýrlatan Aliyev, "21. yüzyýlda bazý Avrupa ülkelerinin, diðer uluslara sömürge muamelesi yapmasýna izin veremeyiz. Dünya, zorla asimilasyona yol açan yeni sömürgecilik uygulamasýna göz yummamalýdýr. Fransýz denizaþýrý topraklarýndaki zorla asimilasyon kesinlikle kabul edilemez ve durdurulmalýdýr." diye konuþtu.

Aliyev, Avrupa Parlamentosu, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi gibi kuruluþlarýn Avrupa dýþýndaki bazý ülkelerin iç iþlerine müdahale giriþiminde bulunduðunu fakat yeni sömürgecilik eðilimlerine karþý sustuðunu belirterek "Bir yandan hoþgörüden, demokrasiden, insan haklarýndan bahsederken bir yandan da denizde 10'dan fazla bölgede tam tersini yaparsanýz bu ikiyüzlülükten, çifte standarttan baþka bir þey deðildir." ifadelerini kullandý.

- "ÞÝMDÝ BARIÞA DOÐRU GÝDÝYORUZ"

Azerbaycan topraklarýnýn, Ermenistan tarafýndan iþgal edilmesine ve 2. Karabað Savaþý'na iþaret eden Aliyev, þunlarý kaydetti:

"Biz þimdi barýþa doðru gidiyoruz. Sýnýrlarýn belirlenmesi süreci artýk baþladý. Bu, iki ülke tarafýndan herhangi bir arabulucu olmadan baþarýldý. Bu, arabulucuya ihtiyacýmýzýn olmadýðýný bir kez daha gösteriyor. Özellikle kendi hedeflerinin peþinde koþan ve yardým etmek istemeyenlerin arabuluculuðuna ihtiyacýmýz yok.

Kiþisel, siyasi ve ekonomik çýkarlarý için bölgemize müdahale etmek istiyorlar. Yangýna körükle gitmek istiyorlar. Güney Kafkasya'da buna izin vermeyeceðiz. 30 yýl süren çatýþmalarýn ardýndan Ermenistan da Güney Kafkasya'da barýþ istediðimizi ve barýþýn ancak Azerbaycan ile Ermenistan arasýndaki normalleþmeyle çözülebileceðini açýkça anlýyor."

BM Medeniyetler Ýttifaký, UNESCO, Dünya Turizm Örgütü, ICESCO ve Azerbaycan hükümetince ortaklaþa düzenlenen foruma, 100'den fazla ülkeden yaklaþýk 700 yetkili ve uzman katýldý.

Forumda, Türkiye'den Kültür ve Turizm Bakan Yardýmcýsý Serdar Çam, Kamu Baþdenetçisi Þeref Malkoç, TBMM Milli Eðitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Baþkaný Mahmut Özer, TBMM Kadýn Erkek Fýrsat Eþitliði Komisyonu Baþkaný Çiðdem Erdoðan ile Türkiye Ýnsan Haklarý ve Eþitlik Kurumu Baþkaný Muharrem Kýlýç da yer aldý.

"Barýþ ve Küresel Güvenlik Ýçin Diyalog" baþlýklý forum, 3 Mayýs'a kadar sürecek.