Aliyev'den Fransa'ya yaylým ateþi: Bir de ders vermeye kalkýyorsunuz
ABONE OL

Azerbaycan Cumhurbaþkaný Ýlham Aliyev, baþkent Bakü'de düzenlenen "Yeni Sömürgecilik: Ýnsan Haklarý Ýhlali ve Adaletsizlik" konulu uluslararasý konferansýn katýlýmcýlarýna mesaj gönderdi.

Aliyev, Cumhurbaþkaný Müþaviri Hikmet Hacýyev'in okuduðu mesajda, 21. yüzyýlda sömürgecilik siyasetinin hala sürmesinin üzüntü verici olduðunu vurguladý.

Azerbaycan'ýn, bugünün dünyasýnda sömürgeciliðin devam etmesinden ve yeni þekillerinin ortaya çýkmasýndan çok rahatsýz olduðuna dikkati çeken Aliyev, sömürgeciliði sürdüren ülkelerden birinin Fransa'nýn olduðunu kaydetti.

Aliyev, Fransa'nýn iþgal ederek sömürge haline getirdiði ülkelerde insanlýða karþý çok sayýda suça imza attýðýný belirtti.

Fransa ordusunun yüz binlerce sivili katlettiðini ifade eden Aliyev, Fransa'nýn 20. yüzyýlda Polinezya'da yaklaþýk 200, Cezayir'de ise 17 nükleer deneme gerçekleþtirdiðini, bunlarýn etkilerinin o coðrafyalarda bugün de hissedildiðini bildirdi.

Aliyev, "Nükleer denemelerin o bölgelere verdiði zarar belirlenmeli ve Fransa tazminat ödemelidir." ifadesini kullandý.

Fransa'nýn 132 yýl süren iþgal döneminde Cezayir'de 1,5 milyondan fazla insaný katlettiðine dikkati çeken Aliyev, Fas, Tunus, Mali, Cibuti, Nijerya, Çad, Senegal, Komorlar, Vietnam ve Haiti gibi ülkelerde bugün de Fransýz iþgalinin kötü etkilerinin hissedildiðini kaydetti.

- "FRANSA, DÜNYADA EN ÇOK MAYIN KULLANAN ÜLKELERDEN BÝRÝDÝR"

Aliyev, Ruanda Soykýrýmý'ndan da Fransa'nýn sorumlu olduðunu belirterek, þöyle devam etti:

"Fransa, dünyada en çok mayýn kullanan ülkelerden biridir. Cezayir'de 5 milyondan fazla mayýn döþemiþlerdi. Cezayir de Azerbaycan gibi mayýndan muzdarip ülkelerin baþýnda geliyor. Fransa'dan sonra en fazla mayýn kullanan ülkelerden biri de Ermenistan'dýr. Ermenistan'ýn Azerbaycan topraklarýna döþediði mayýnlar nedeniyle son 3 yýlda yaklaþýk 340 Azerbaycan vatandaþý mayýn kurbaný olmuþtur. Fransa ve Ermenistan'ýn birbirine sýký baðlý olmasýnýn nedenlerinden biri, her iki ülkenin mayýn terörü gerçekleþtirme tecrübesidir."

Fransa'nýn yüzyýllar geçse de politikasýný deðiþtirmediðini ve sömürgeciliði utanç verici yeni yöntemlerle sürdürdüðünü ifade eden Aliyev, denizaþýrý Fransýz sömürgelerinde yaþanan insan haklarý ihlalleri ve sorunlara deðindi.

Aliyev, Fransa'nýn sömürge altýnda tuttuðu bölgelerde yerel halklarýn tüm haklarýný ihlal ettiðini belirterek, þu deðerlendirmelerde bulundu:

"Ýkiyüzlü ve çifte standartlý politika izleyen Fransa, kendisini bölgemizdeki ulusal azýnlýklarýn savunucusu olarak göstermeye çalýþmaktadýr. Fransa'da ýrkçýlýðýn ve Ýslam karþýtlýðýnýn da yaygýnlaþtýðýný görüyoruz. Bu gibi rahatsýz edici ve tehlikeli eðilimlerle mücadele etmesi gereken Fransýz yetkililer, diðer ülkelere ders vermeye ve diðer ülkelerin iç iþlerine müdahale etmeye çalýþmaktadýr. Kanlý suçlarla dolu sömürgecilik geçmiþinden utanmasý gereken Fransa, iþlediði zulümlerden dolayý özür dilemek yerine, diðer ülkelerdeki hayali etnik temizlikten bahsediyor. Bu ülke, Birleþmiþ Milletler Güvenlik Konseyinin daimi üyesi olma statüsünü, taraflý ve objektif olmayan politikasýný yürütmek için kullanýyor, çeþitli bölgelerde jeopolitik entrikalar yürütüyor."