Aliyev'den 'Türkiye' mesajý: Kardeþliðimiz  güvenlik ve istikrar unsuru
ABONE OL

Anadolu Ajansýnýn (AA) Cumhuriyet'in 100. yýlý dolayýsýyla hazýrladýðý dosya haberler kapsamýnda bu haberde, Azerbaycan Cumhurbaþkaný Aliyev'in, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yýlý dolayýsýyla AA aracýlýðý ile gönderdiði yazýlý mesajýný yayýnlýyoruz. Aliyev þunlarý ifade etti:

"Kardeþ ülke Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluþunun 100. yýlý münasebetiyle en içten tebriklerimi ve iyi dileklerimi belirtmekten hususi memnuniyet ve onur duyuyorum.

Bu önemli günde, adýný dünya tarihine altýn harflerle kazýyan, halkýnýn ve ülkesinin özgürlüðü için sonuna kadar mücadele eden, büyük lider, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ü, onun sadýk silah arkadaþlarýný ve vatanlarýnýn baðýmsýzlýðý uðruna canlarýný feda eden þehitleri saygýyla anýyorum.

29 Ekim 1923'te Kurtuluþ Savaþý ve istiklal mücadelesinin sonucu Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafýndan Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasý, 20. yüzyýlýn en önemli tarihi olaylarýndan biridir. Karþýlaþtýðý tüm engel ve zorluklarý kararlýlýkla aþarak büyük çaplý bir dönüþüm ve benzeri görülmemiþ bir geliþme ve ilerleme yolu geçen kardeþ Türkiye, tüm Türk dünyasý gibi Azerbaycan için de hususi gurur ve iftihar kaynaðýdýr.

Türkiye, her geçen gün güçlenen, hýzla geliþen, uluslararasý dünyada söz sahibi olan güçlü ülkelerden biridir. Türkiye'nin güçlü sanayisi, modern savunma sanayisi, dünya çapýnda ön sýralarda duran ordusu hem Türkiye'yi hem de müttefiklerini güçlendiriyor. Siyasi, ekonomik, askeri, teknolojik ve diðer alanlardaki tüm bu önemli baþarýlar, Türkiye'yi dünyanýn en ileri ülkelerinden biri haline getirdi. Güçlü ve kudretli Türkiye Cumhuriyeti'nin tüm baþarýlarýndan kendi baþarýmýz gibi sevinç ve mutluluk duyuyoruz.

Son 20 yýlda aziz kardeþim Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn liderliðinde uygulanan akýlcý ve ileri görüþlü politika sonucunda Türkiye, dünyanýn en önemli güç merkezi, bölgemizin barýþ, istikrar ve güvenliðin garantörü haline geldi. Türkiye'nin her konuda adalete ve uluslararasý hukuka dayalý net duruþunun küresel dünyada dikkate alýnmasý, onun bir devlet olarak nüfuzunun ve önemli rolünün açýk kanýtýdýr. Son derece karmaþýk süreçlerin yaþandýðý dünyada ve bölgede barýþ ve istikrarýn tesisi, hak ve adaletin korunmasý konusundaki tutarlý ve kararlý tutumu, Türkiye'ye uluslararasý düzeyde yüksek saygý, sempati ve güven kazandýrmýþtýr.

Kardeþ Türkiye, Türk dünyasýnýn birleþmesinde de müstesna rol oynamaktadýr. Türk dünyasýnýn birlik ve beraberliðinin, Türk dili konuþan ülkeler arasýndaki iþbirliðinin güçlendirilmesinde Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn önemli hizmetleri vardýr.

- "Türkiye'nin desteðini hiçbir zaman unutmayacaðýz"

20. yüzyýlda ikinci kez baðýmsýzlýðýna kavuþan Azerbaycan'ýn ilk olarak Türkiye tarafýndan tanýnmasý ve diplomatik iliþkilerin kurulmasý gerçek kardeþlik ve dayanýþma örneði olarak Azerbaycan halkýnýn milli hafýzasýnda sonsuza kadar yer edinmiþtir. Baðýmsýzlýðýn ilk yýllarýndan itibaren Türkiye'nin Azerbaycan'ýn uluslararasý dünyaya katýlmasý ve ekonomik olarak dünyayla entegre olmasýna aktif desteði ve Azerbaycan topraklarýnýn iþgaline karþý kararlý duruþunun Azerbaycan halký tarafýndan her zaman þükranla hatýrlanmaktadýr. Ulu Önder Atatürk'ün, 'Azerbaycan'ýn sevinci bizim sevincimiz, kederi bizim kederimizdir' ve Ulusal Lider Haydar Aliyev'in 'Bir millet, iki devlet' tarihi sözleri iki ülke iliþkilerinin ana yol gösterici gücü ve ortak faaliyetlerin temel etkenidir.

Azerbaycan'ýn topraklarýný iþgalden kurtarmak ve toprak bütünlüðünü yeniden tesis için yürüttüðü 44 gün süren Vatan Savaþý'nýn ilk saatlerinden son dakikalarýna kadar baþta Cumhurbaþkaný Erdoðan olmakla yanýmýzda olan Türk halkýnýn kararlý tutumu, kapsamlý siyasi ve manevi desteðinin gerçek kardeþlik örneðidir. Bu, ayný zamanda Azerbaycan ile Türkiye'nin dayanýþmasýný bir kez daha tüm dünyaya gösterdi. Biz bu desteði hiçbir zaman unutmayacaðýz.

Azerbaycan ile Türkiye iliþkileri benzersiz özelliðe sahiptir. Bugün, ortak tarihi, milli ve manevi deðerler gibi saðlam temeller üzerine kurulu, sarsýlmaz güven ve desteðe dayalý iliþkilerimizin tarihi dönemine tanýklýk ediyoruz. Halklarýmýz, Azerbaycan ve Türkiye'nin en yakýn müttefik olmasýndan dolayý çok þanslý. Haziran 2021'de Þuþa'da tarihi Müttefiklik Beyannamesi'ni imzalayarak doðal ittifakýmýzý resmileþtirdik, atalarýmýzýn mirasýna olan baðlýlýðýmýzý ortaya koyduk ve gelecek nesillere yol gösterdik.

- "Bölgede ülkelerimizin çýkarlarý dikkate alýnmadan hiçbir giriþim hayata geçirilemez"

Þuþa Beyannamesi'nde belirlediðimiz hedef ve istikametler doðrultusunda müttefiklik iliþkilerimiz geniþlemekte ve yeni içeriklerle zenginleþmektedir.

Azerbaycan-Türkiye iliþkileri ve birlikte ortaya koyduðumuz birlik, sadece halklarýmýz ve ülkelerimiz için deðil, bölge ve dünya için de önemlidir. Kardeþliðimiz ve dayanýþmamýz, önemli güvenlik ve istikrar unsuru, bölgesel iþbirliðinin omurgasý, temel þartýdýr. Þu anda bölgede ülkelerimizin çýkarlarý dikkate alýnmadan hiçbir giriþim hayata geçirilemez.

Azerbaycan ile Türkiye arasýnda her alanda geniþ çaplý, etkili ve aktif iþbirliði, uluslararasý konularda karþýlýklý güvene, itimada ve desteðe dayanan istikrarlý konumumuz ve faaliyetlerimizin ülkelerimizin kalkýnmasýna ve halklarýmýzýn refahýna hizmet etmeye devam edeceðinden eminim.

Böylesine önemli ve tarihi bir gün vesilesiyle, kardeþ Türk halkýný bir kez daha en kalbi duygularýmla tebrik ediyor, kardeþ Türkiye devletine ve milletine her daim mutluluk, refah ve yeni baþarýlar diliyorum."

  • Azerbaycan Cumhurbaþkaný Ýlham Aliyev
  • Türkiye Cumhuriyetinin 100 yýlý
  • aliyev