Alman subaylarýnýn sýzdýrýlan ses kaydýna iliþkin Almanya'dan açýklama
ABONE OL

Pistorius, Hava Kuvvetleri subaylarý arasýnda Ukrayna'ya destek konusunda yapýlan görüþmenin ses kaydýnýn Rusya'da yayýmlanmasýyla ilgili elde edilen ara sonuçlara iliþkin açýklama yaptý.

Bu sonuçlara göre, Alman iletiþim sistemlerinin tehlikeye atýlmadýðýnýn tespit edildiðini aktaran Pistorius, görüþmelerde belirli bir gizlilik seviyesine kadar görüþmeler için WebEx platformunu kullandýklarýný belirtti.

Pistorius, bu WebEx platformunun herkesin eriþebildiði deðil, özel kullaným için onaylanmýþ bir sürüm olduðunu anlattý.

Bakan Pistorius, bunun için ülke dýþýnda sunucularýn da kullanýlmadýðýný kaydetti.

Hava Kuvvetleri subaylarý arasýndaki söz konusu telekonferansýn dinlenme sebebinin "bireysel kullaným hatasýndan" kaynaklandýðý bilgisini paylaþan Pistorius, "Tüm katýlýmcýlar kurallarda yazdýðý gibi güvenli arama prosedürüne uymadý. Mevcut bilgilere göre Singapur'daki katýlýmcýda veri akýþý yaþanmýþtýr." ifadelerini kullandý.

Pistorius, bu katýlýmcýnýn güvenli olmayan bir baðlantýdan görüþmeye katýldýðýný ancak bir Rus casusun, WebEx platformu üzerinden yapýlan bu görüþmeye dahil olmadýðýný kaydetti.

Singapur'da söz konusu dönemde Avrupa ülkelerinden üst düzey askerlerin de katýldýðý havacýlýk fuarý düzenlendiðine iþaret eden Pistorius, böyle bir etkinliðin Rus istihbaratý için bulunmaz bir ortam olduðunu ve burada kullanýlan otellerde kapsamlý dinleme eylemleri gerçekleþtiðini söyledi.

Dinlenmenin sebebinin bulunmasýna raðmen bu konudaki soruþturmanýn devam edeceði ve tüm cihazlarýn inceleneceði bilgisini paylaþan Pistorius, bu görüþmede WebEx platformu doðru kullanýlmýþ olsa bile WebEx üzerinden tartýþýlmamasý gereken konularýn olup olmadýðý sorusunu da hukuki olarak inceleyeceklerini ifade etti.

- "SUBAYLARIMI PUTÝN'ÝN OYUNLARINA FEDA ETMEM"

Almanya Savunma Bakaný Pistorius, bu konferansa katýlan askerler hakkýnda ön inceleme baþlatýldýðýný da belirterek, bunu sonucuna göre disiplin soruþturmasýnýn da baþlatýlabileceðini ancak þu anda bir disiplin soruþturmasý yürütülmediðini vurguladý.

Dolayýsýyla bu durumun konferansa katýlanlar için bir sonucu olmayacaðýný belirten Pistorius, "En iyi subaylarýmdan hiçbirini Putin'in oyunlarýna feda etmeyeceðim." diye konuþtu.

Olayla ilgili partner ülkelerin savunma bakanlarýyla da görüþtüðünü aktaran Pistorius, partnerlerin Almanya'ya güvenin devam ettiðini dile getirdi.

"Rusya'dan gelen bu hibrit saldýrýnýn bizi ayýrmasýna izin vermeyeceðiz." diyen Pistorius, olayý kararlýlýkla aydýnlatacaklarýný kaydetti.

Bakan Pistorius, Alman ordusunun iletiliþim sistemlerini daha iyi hale getirmeleri gerektiðini vurgulayarak "Ýletiþim sistemlerine saldýrýlar büyük ölçüde artýyor." dedi.

Baþka bir dinleme olayý olup olmadýðýna iliþkin bir bilgiye sahip olmadýðýný aktaran Pistorius, ancak bunun bu yöndeki bir ihtimali ortadan kaldýrmadýðýný kaydetti.

- KAYITLAR RUSYA'DA YAYIMLANDI

Russia Today (RT) Genel Yayýn Yönetmeni Margarita Simonyan, Alman subaylarýnýn 30 dakikalýk ses kaydýný yayýmlamýþtý.

Ses kaydýnda üst düzey Alman Hava Kuvvetleri mensuplarý, siyasi bir karar alýnmasý durumunda, Taurus füzelerinin ne þekilde gönderilebileceðini, bunlarýn Ukrayna tarafýndan Almanya'nýn istihbarat ve teknik desteði olmadan kullanýlýp kullanýlamayacaðýný tartýþýyorlardý.

Kayýtta ayrýca Taurus füzelerinin Rusya'nýn yasa dýþý ilhak ettiði Kýrým Yarýmadasý'na inþa ettiði Kýrým Köprüsü'nü teknik olarak imha edip edemeyeceði tartýþmasý da yer alýyordu.