Seçimlere sayýlý günler kala Almanya'da Merkel sonrasý koltuðunu kimin devralacaðý ve güçlü bir baþbakan profil çizen Merkel'in yerinin doldurulup doldurulamayacaðý sorularý kamuoyunda sýkça soruluyor.
Seçimlerde Merkel'in koltuðu için Hýristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Baþkaný Armin Laschet, Sosyal Demokrat Partili (SPD) Maliye Bakaný Olaf Scholz ve Yeþiller Eþbaþkaný Annalena Baerbock yarýþacak.
Almanya'nýn Avrupa Birliði (AB) siyasetine yön veren en önemli aktörlerden biri olduðu gözönüne alýndýðýnda, Merkel sonrasý dönem AB için de ayrý bir önem taþýyor.
Almanya'da kurulacak yeni hükümetin baþýna kimin geçeceði, koalisyonun hangi partiler arasýnda yapýlacaðý ve Almanya'nýn bundan sonraki AB politikasýnýn nasýl olacaðý merak ediliyor.
2015 yýlýnda Almanya'nýn kapýlarýný Suriyeli sýðýnmacýlara açan Merkel, parti içinde kendisine yükselen eleþtiriler, aþýrý saðcý AfD'nin yükseliþi ve eyalet seçimlerinde partisinin ciddi oy kaybetmesi üzerine siyaseten zayýfladý.
CDU içinde birçok siyasetçinin kötü gidiþattan sorumlu tuttuðu Merkel, eyalet seçimlerindeki yenilgilerin ardýndan, Ekim 2018'de sürpriz bir þekilde genel baþkanlýk ve baþbakanlýk görevleri için yeniden aday olmayacaðýný açýkladý.
Aralýk 2018'de yapýlan kurultayda Merkel'in iþaret ettiði Annegret Kramp-Karrenbauer, genel baþkan seçildi.
Ancak partiyi istenilen düzeyde toparlayamayan ve eleþtiri oklarýný üzerine çeken Kramp-Karrenbauer, Thüringen Eyalet Meclisinde yaþanan krizin ardýndan "parti içindeki bazý kesimlerin Almanya için Alternatif (AFD) Partisi ve Sol Parti ile açýklýða kavuþmamýþ iliþkileri bulunduðunu" söyleyerek Þubat 2020'de genel baþkanlýktan ayrýlacaðýný duyurdu.
Karrenbauer'in ardýndan partini 33. genel kurulunda yine Merkel'in desteklediði Armin Laschet genel baþkan seçildi.
Almanya'nýn Kuzey-Ren Vestfalya eyaletinin Aachen kentinde 1961'de doðan Armin Laschet 1981-1987 döneminde Münih ve Bonn Üniversitelerinde hukuk, 1987-1988'de ise gazetecilik eðitimi aldý.
Laschet 1994'e kadar Bavyera'da serbest gazeteci olarak çalýþtý, ayný zamanda dönemin Federal Meclis Baþkaný Rita Süssmuth'a danýþmanlýk, 1994-1998'de Federal Mecliste, 1999-2005'te Avrupa Parlamentosunda milletvekilliði yaptý.
Laschet 2005-2010 döneminde Kuzey Ren-Vestfalya'da Aile, Kadýn ve Uyum Bakanlýðýný üstlendi. Bu görev kapsamýnda eyalette yaþayan Türklerle yakýn iliþki kuran Laschet , Türk-Alman dostluðuna katkýda bulundu.
Üç çocuk babasý Laschet, 2017'de yaklaþýk 18 milyon nüfusla Almanya'nýn en yoðun nüfusuna sahip Kuzey-Ren Vestfalya eyaletinin baþbakaný oldu.
Laschet 16 Ocak'ta düzenlenen CDU Genel Kurulu'nda eski Milletvekili Friedrich Merz ve Federal Meclis Dýþiþleri Komisyonu Baþkaný Norbert Röttgen ile genel baþkanlýk için yarýþtý. Deneyimli siyasetçi ikinci turda delegelerin yüzde 52,6'nýn oyunu alarak CDU'nun 9. genel baþkaný seçildi.
CDU, baþbakan adayýný Bavyera'da teþkilatlanmýþ kardeþ partisi Hristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) ile belirlediðinden genel baþkan adayýný genel kuruldan sonra açýklamadý.
CSU Genel Baþkaný Markus Söder'in de baþbakan adayý olmak istediðini açýklamasý üzerine iki parti arasýnda yoðun ve uzun görüþmeler yapýldý.
Ancak 20 Nisan'da Laschet'in Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partilerinin baþbakan adayý olduðu açýklandý.
Uzlaþmacý yönüyle bilinen Laschet parti içinde ve dýþýnda farklý gruplarý ve görüþler arasýnda köprüler kurma becerisine sahip olduðu belirtiliyor.
Laschet'e destek veren Baþbakan Angela Merkel, "Armin Laschet, Almanya'nýn bu en büyük eyaletini çok baþarýlý bir þekilde yönetiyor. Kim böyle bir eyaleti yönetebiliyorsa Almanya'yý da þansölye olarak yönetebilir." ifadelerini kullandý.
Laschet'in Baþbakan Merkel'in siyasetini sürdürmesi bekleniyor. Yeni dönemde yatýrým artmasý için vergilerin yükseltilmeyeceði vaadinde bulunan Laschet, güvenlik, iklimin korunmasý ve aile politikalarýný önce çýkarýyor.
Daha önceki genel seçimlerde liste baþý adaylarýný açýklayan Yeþiller Partisinin kamuoyu araþtýrmalarýnda, 2018'den beri yüksek oy oraný almasý dolayýsýyla parti yönetimi, ilk kez baþbakan adayýný belirlemeye karar verdi.
Yeþiller Partisinin yönetim kurulu 19 Nisan'da Eþbaþkan Annalena Baerbock'un baþbakan adayý olacaðý duyurdu ve haziranda yapýlan genel kurulda bu adaylýðý delegeler tarafýndan onaylandý. Böylelikle Baerbock, Yeþiller ilk baþbakan adayý olmasýnýn yanýnda Almanya'da 1949'dan beri yapýlan genel seçimlerde Baþbakan Angela Merkel'den sonra baþbakan adayý gösterilen ikinci kadýn oldu.
1980'de Hannover kentinde doðan Baerbock, 2000-2004 döneminde Hamburg'da siyasal bilimler ve kamu hukuku okudu, ardýndan Londra'da uluslararasý hukuk eðitimi aldý.
Hýrslý yapýsýyla tanýnan Baerbock, 2008-2009 döneminde Yeþiller Partisi Federal Meclis Grubu'nda dýþ ve güvenlik politikalarý alanýnda uzman olarak çalýþtý ve 2009-2013'te partinin Brandenburg Eyalet Teþkilatý Baþkanlýðýný yaptý.
2013'ten beri Federal Mecliste milletvekili olan Baerbock, 2018'in baþýnda Yeþiller Partisinin Eþ Genel Baþkaný seçildi.
2018 öncesinde kamuoyunun pek tanýmadýðý Baerbock gençliðinde trambolin cimnastik sporunu icra ederek bu branþta 3 kez Almanya üçüncüsü oldu.
Baþbakan adayý gösterildikten sonra milletvekilliði maaþýnýn yanýnda elde ettiði ek gelirini meclise bildirmemesinin, öz geçmiþinde yanlýþ bilgilerin yer aldýðýnýn ve kitabýnda intihal yaptýðýnýn ortaya çýkmasýnýn ardýndan kamuoyundaki popülaritesi azaldý.
Baerbock'un akaryakýta zam yapmak istemesi de eleþtirilere sebep oldu.
Ülkede deðiþimden yana olduðunu ve yeniden bir baþlangýç yapýlmasý gerektiðini savunan Baerbock iklim deðiþimiyle mücadele ve çevreyi korumanýn tüm alanlarda önemli rol oynamasýný istiyor.
SPD'nin baþbakan adayý Olaf Scholz dördüncü Merkel hükümetinde Baþbakan Yardýmcýsý ve Maliye Bakanlýðý görevini yürütüyor.
1958'de Aþaðý Saksonya eyaletinin Osnabrück þehrinde doðan Scholz, 1998-2001 ve 2002-2011 yýllarýnda Federal Meclis'te milletvekilliði, 2002-2009 döneminde Sosyal Ýþler ve Çalýþma Bakanlýðý yaptý.
2011'de Hamburg eyaleti Baþbakaný seçilen Scholz bu görevi 2018'e kadar sürdürdü.
Scholz 2018'den beri Baþbakan Yardýmcýsý ve Maliye Bakanlýðý görevini yürütüyor.
Parti içinde de üst düzey görevlerde bulunan Scholz, 2001-2019 partisinin yönetim kurulunda yer aldý ve 2002-2004 yýllarýnda genel sekreterlik görevini üstelendi.
2009-2019 yýllarýnda Genel Baþkan Yardýmcýsý ve 2018'de gececi olarak genel baþkanlýk koltuðuna oturan Scholz, 2019'da genel baþkanlýk yarýþýný daha sonra eþ baþkanlar olarak seçilen Sakia Esken ve Norbert Walter-Borjans'a karþý kaybetti.
Ancak anketlerde en sevilen sosyal demokrat siyasetçi çýktýðý için 2020'de baþbakan adayý gösterildi.
Karizmatik olamamakla ve heyecan verici konuþmalar yapamamakla ve duygularýný göstermemekle eleþtirilen Scholz'a konuþmalarýna duygu katmadýðý ve monoton açýklamalar yaptýðý için "Scholzomat" lakabýný taktý.
1978-1984 yýllarýnda Hamburg'da hukuk eðitimi alan ve daha sonra avukat olarak çalýþan Scholz'un, , Baþbakan Merkel'in tutumunu ve tavrýný kopya ettiði belirtiliyor.
Scholz'un bir Alman gazetesine Merkel gibi ellerinin parmaklarýnýn uçlarýný birleþtirerek poz vermesi bu algýyý güçlendirdi.
Maliye Bakanlýðý görevi kapsamýnda Wirecard ve Cum-Ex skandallarýnýn yaný sýra geçen hafta kara para aklama soruþturmasý kapsamýnda savcýlýðýn Maliye Bakanlýðýnda arama yapýlmasý eleþtirilere sebep oldu.
Almanya'da asgari saat ücretini 12 avroya çýkarma sözü veren Scholz, sosyal adalet söylemlerle dikkati çekiyor.