Almanya tepkilere kulak týkadý soykýrýma desteðini yineledi! Scholz: Ýsrail'e silah ihracatýný sürdüreceðiz
ABONE OL

Scholz, Brüksel'de düzenlenen Avrupa Birliði (AB)-Körfez Ýþbirliði Konseyi (KÝK) Zirvesi öncesi gazetecilerin sorularýný yanýtladý.

Orta Doðu'daki son geliþmeleri ve Ýsrail'e verdikleri desteði ele alacaklarýný ifade eden Scholz, "Benim için Ýsrail'i desteklemenin ayný zamanda örneðin askeri malzeme ya da silah tedarik ederek Ýsrail'in savunma kapasitesini tekrar tekrar güvence altýna almamýz gerektiði anlamýna geldiði de açýktýr." dedi.

Scholz, Ýsrail'in Hamas'la mücadele ederken uluslararasý hukuka saygý göstermesi, Gazze'ye insani yardým ulaþtýrýlmasýna izin vermesi ve bölgede daha büyük bir gerilime yol açabilecek adýmlardan kaçýnmasý gerektiðini belirtti.

ALMANYA DÜZENSÝZ GÖÇÜN AZALTILMASINI HEDEFLÝYOR

Ülke olarak düzensiz göçün azaltýlmasýný da istediklerini belirten Scholz, geçen yýl Almanya'ya 300 binden fazla düzensiz göçmenin geldiðine iþaret etti.

Scholz, "Vasýflý iþçiler ve iþçiler için göçü mümkün kýlarak ekonomimizin sürdürebilirliðini saðlayacak bir sisteme ihtiyacýmýz olduðu konusunda çok açýðýz. Biz kanunlarýmýzla bunu mümkün kýldýk. Korunmaya ihtiyacý olanlara koruma saðlamalýyýz. Bunu saðlayacaðýz ve tartýþmaya açmayacaðýz. Ama kimin geleceðini kurallarýmýza göre seçebilmemiz gerekiyor." diye konuþtu.

Suç iþleyen mültecilerin ülkelerine gönderilmesi gerektiði belirten Scholz, "Bu bizim için çok açýk. Afganistan'a bir uçuþ düzenledik ve daha fazlasý da olacak. Ülkedeki suçlular Almanya'da kalamaz ve suçlularýn ülkelerine geri gönderilmelerini saðlamak için çaba göstermeye devam edeceðiz." ifadelerini kullandý.

ZÝRVEYE UKRAYNA DEVLET BAÞKANI VOLODÝMÝR ZELENSKÝY DE KATILIYOR

Almanya Baþbakaný Olaf Scholz, zirve kapsamýnda Ukrayna Devlet Baþkaný Zelenskiy ile de bir araya geleceklerini hatýrlatarak Ukrayna'yý desteklemeye devam edeceklerini belirtti.

Scholz, Ukrayna'ya verdikleri destek ile Rusya Devlet Baþkaný Vladimir Putin'e de Ukrayna'nýn dostlarýnýn desteðinin azalacaðý yönünde spekülasyon yapmamasý gerektiðine dair açýk bir sinyal gönderdiklerini vurguladý.

- Almanya Ýsrail'e silah ve askeri malzeme satýþýna devam ediyor

Almanya, Ýsrail'e silah ve askeri malzeme satýþýný son haftalarda artýrdý.

Alman Haber Ajansýna (DPA) göre, Ekonomi ve Ýklimi Koruma Bakanlýðý, hükümetin Ýsrail'e bu yýl 13 Ekim itibarýyla toplamda 45,74 milyon avroluk silah ve askeri malzeme satýþýna onay verdiðini bildirdi.

Bakanlýk, hükümetin, Ýsrail'e bu yýl 21 Aðustos itibarýyla 14 milyon 460 bin avroluk silah ve askeri malzeme satýþýna onay verdiðini açýklamýþtý.

Böylece Almanya, son 8 haftada Ýsrail'e 31 milyon avro deðerinde silah ve askeri malzeme satýþýna onay verdi.

Almanya Dýþiþleri Bakaný Annalena Baerbock, Almanya'dan temin edilen silahlarýn kullanýmýnda uluslararasý insancýl hukuka uyacaðýna dair Ýsrail'den mektup aldýklarýný itiraf etti.

Dýþiþleri Bakanlýðý Sözcüsü Sebastian Fischer de 14 Ekim'de Berlin'de yaptýðý açýklamada, "Ýsrail'in Gazze'de soykýrým yaptýðýna dair hiçbir emare görmüyoruz." ifadesini kullanmýþtý.

Hükümet Sözcü Yardýmcýsý Wolfgang Büchner de Almanya'nýn Ýsrail'e hiçbir zaman silah yasaðý uygulamadýðýný belirterek, "Bunu bir kez daha vurgulamak isterim, Ýsrail'e silah ihracatýna yönelik bir yasak söz konusu olmamýþtýr." demiþti.