Almanya ve Fransa Filistin'in devlet olarak tanýnmasýna temkinli
ABONE OL

Dýþiþleri Bakaný Baerbock, Fransa Dýþiþleri Bakaný Stephane Sejourne ve Polonya Dýþiþleri Bakaný Radoslaw Sikorski ile Almanya'da Weimar Üçgeni formatýnda bir araya geldi.

Baerbock, görüþme sonrasý düzenlenen ortak basýn toplantýsýnda, Norveç, Ýrlanda ve Ýspanya'nýn baðýmsýz Filistin devletini tanýyacaklarýný açýklamasýna iliþkin, "Þu anda yaþadýðýmýz bu korkunç duruma bir çözüm için sembolik bir tanýma deðil, siyasi bir tanýma gerekmektedir." dedi.

Baðýmsýz bir Filistin devletinin Alman ve Avrupa dýþ politikasýnýn deðiþmez bir hedefi olduðunu belirten Baerbock, "Eðer þimdi, þu anda basit bir tanýma barýþý getirecekse, o zaman hiçbir siyasetçi tereddüt etmez." diye konuþtu.

Fransa Dýþiþleri Bakaný Sejourne de Filistin'i devlet olarak tanýmanýn ülkesi için tabu olmadýðýný söyledi.

Arzu edilen iki devletli çözümün nihayetinde buna yol açacaðýný ifade eden Sejourne, "Bunun yaný sýra, tanýma yalnýzca sembolik olmamalý çatýþmanýn çözümüne de katkýda bulunmalýdýr. Ancak þu anki tanýma daha fazla yol göstermeyecektir." dedi.

Uluslararasý Ceza Mahkemesi (UCM) Baþsavcýsý Kerim Han'ýn Ýsrail Baþbakaný Binyamin Netanyahu ve Savunma Bakaný Yoav Gallant hakkýnda "yakalama kararý" çýkartýlmasý için baþvuru yapmasýný da deðerlendiren Sejourne, Hamas ile demokratik Ýsrail devletinin ayný kefeye konduðunu savunarak bu tutumu eleþtirdi.

Polonya Dýþiþleri Bakaný Sikorski de UCM Baþsavcýsý'nýn talebini talihsiz bir denklem olarak niteledi.

Sikorski, mevcut þiddet sarmalýný baþlatanýn Hamas olduðunu, bunun barýþçýl bir çözüm getirmeyeceðini aktardý.

Üç dýþiþleri bakaný ayrýca 9 Haziran'da yapýlacak Avrupa Parlamentosu seçimlerinde Avrupa halklarýný oylarýyla Avrupa Birliði'nde demokrasiyi desteklemeye çaðýrdý.