Almanya'da çarpýcý anket! Vatandaþlarýn çoðu Baþbakan Scholz'dan memnun deðil
ABONE OL

Alman kamu yayýncýsý ZDF'nin "Politbaromater" anketine katýlanlarýn yüzde 76'sý, Scholz'un "liderlik sergileyemediðini" ifade etti. Baþbakan'ýn "liderlik sergilediðini" düþünenlerin oraný yüzde 16'da kaldý.

Ankette, Scholz'un üyesi olduðu Sosyal Demokrat Parti (SPD) destekçilerinden de Baþbakan'ýn "liderlik gösteremediðini" söyleyenlerin oranýnýn yüzde 60 olmasý dikkati çekti.

ALMANLARA GÖRE 'ÝÞÝNÝ ÝYÝ YAPMIYOR'

Scholz'un baþbakan olarak "iþini iyi yapmadýðýný" kaydedenlerin oraný yüzde 58, "iþini iyi yaptýðýný" ifade edenlerin oraný ise yüzde 36 oldu.

"Olaf Scholz, 2025'te yapýlacak genel seçimlerde tekrar SPD'den baþbakan adayý olmalý mý?" sorusuna katýlýmcýlarýn yüzde 67'si "Hayýr", yüzde 29'u "Evet" yanýtýný verdi.

SPD destekçilerinden de Scholz'un yeniden baþbakan adayý olmasýný istemeyenlerin oraný yüzde 41 olarak hesaplandý.

HALK 'TRAFÝK LAMBASI'NDAN MEMNUN DEÐÝL

Anket sonuçlarýna göre, halkýn yarýsýndan fazlasý SPD, Yeþiller ve Hür Demokrat Partiden (FDP) oluþan "trafik lambasý" koalisyonunun çalýþmalarýndan memnun deðil.

Ankete katýlanlarýn yüzde 62'si hükümetin çalýþmalarýný "kötü" bulduðunu söylerken, yüzde 33'ü "iyi" bulduðunu ifade etti.

Hükümetinin yasama dönemini tamamlayýp Eylül 2025'e kadar görevini sürdüreceðini inanlarýn oraný yüzde 74 olurken, ankete katýlanlarýn sadece yüzde 21'i erken seçime gidileceðini düþünüyor.

DÝÐER PARTÝLERDE DURUM

Ankette, Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partileri yüzde 32 ile birinci parti konumunu korurken, bir önceki aya göre oy oraný 1 puan düþen aþýrý saðcý popülist Almanya için Alternatif Partisi yüzde 16 ile ikinci sýrada yer aldý. Yüzde 14 ile SPD üçüncü sýrada bulunurken, Yeþillerin oy oraný yüzde 13 oldu.

Sol Partiden ayrýlan Sahra Wagenknecht Ýttifaký-Anlayýþ ve Adalet Ýçin Partisinin oy oraný bir önceki aya göre 1 puan artarak yüzde 8'e yükseldi.

Hükümetin küçük ortaðý FDP'nin oy oraný ise yüzde 4'te kaldý.