Almanya'da Türkleri yakýndan ilgilendiren yasa! Tasarý Federal Meclis'te görüþülmeye baþlandý
ABONE OL

Alman Ýçiþleri Bakaný Nancy Faeser, söz konusu yasa tasarýsýnýn görüþüldüðü Federal Meclis'te yaptýðý konuþmada, ülkesinin kalifiye personel kazanabilmesi için modern vatandaþlýk yasasýna ihtiyaç olduðunu ifade etti.

Faeser, yasanýn Almanya'nýn yararýna olduðunu belirterek, "Almanya'yý daha güçlü, daha modern ve uluslararasý alanda daha rekabetçi kýlýyor. Yurt dýþýndan daha fazla vasýflý iþçi çekmek refahýmýz için hayati önem taþýmaktadýr. Yeni Nitelikli Ýþgücü Göç Yasamýz çoktan kabul edildi, þimdi bir sonraki gerekli adýmý, yani yeni bir vatandaþlýk yasasýný atýyoruz. Bu, modern bir göç politikasýnýn çok önemli bir parçasýdýr." dedi.

Almanya'da yaklaþýk 11 milyon yabancýnýn Alman vatandaþý olmadan yaþadýðýný söyleyen Faeser, bu kiþilerin 5 milyondan fazlasýnýn 10 yýldan uzun süredir ülkede bulunduðunu vurguladý.

Faeser, "Onlar toplumumuza deðerli katkýlarda bulunuyor, burada çalýþýyor, vergi ödüyor ve daha güçlü bir topluma katkýda bulunuyor. Bu nedenle burada vatandaþ olma fýrsatýna da sahip olmalýlar." ifadelerini kullandý.

Alman vatandaþlýðýna hak kazanmanýn koþullarý olduðuna dikkati çeken Faeser, "Özgür ve çeþitlilik içeren toplumumuzda yaþamaya ve demokratik temel düzene amasýz ve fakatsýz baðlý olunmasý gerekir. Bu Yahudi karþýtý davranýþlarda bulunanlarýn Alman vatandaþý olamayacaðý anlamýna gelmektedir. Bu ayný zamanda þu anda Ýsrail'in var olma hakkýný inkar eden herkes için de geçerlidir. Ýsrail'in varlýðýnýn ve güvenliðinin Almanya'nýn varoluþ nedeninin bir parçasý olduðu ve Yahudi yaþamýnýn buna ait olduðu benim için açýktýr." deðerlendirmesinde bulundu.

- MEVLÜDE GENÇ'Ý HATIRLATAN YEÞÝLLER PARTÝSÝ MÝLLETVEKÝLÝ FÝLÝZ POLAT DUYGUSAL ANLAR YAÞADI

Tasarý hakkýnda söz alan Yeþiller Partisi'nden Filiz Polat, Solingen'deki kundaklamada aile fertlerini kaybeden ve geçen yýl vefat eden Mevlüde Genç'i örnek verdi.

Almanya'ya gelen birinci nesil Türklerin ülkeye saðladýðý katkýnýn yýllarca hak ettiði saygýyý görmediðini belirten Polat, bu tasarýnýn yasalaþmasýyla bunun saðlanacaðýný belirtti.

Polat, "Mevlüde Genç 30 yýl önce evine yapýlan korkak, ýrkçý bir saldýrýda iki kýzýný, iki torununu ve bir yeðenini kaybetti. Genç bu ýrkçý saldýrýda hayattaki en deðerli aile fertlerini kaybetti. Buna raðmen yeni vatanýyla iliþkisini koparmadý. Hep barýþtan yana ve barýþ elçisi oldu ve Federal Liyakat niþanýyla onurlandýrýldý. Genç, bu ülkeye, kendisini Alman hissedenden birçok kiþiden daha fazla katký saðladý." diye konuþtu.

Genç'i anlatýrken duygulanan Polat sesi titreyerek konuþmasýný tamamlayabildi.

Diðer yandan, muhalefet adýna yasa tasarýsý hakkýnda görüþlerini açýklayan Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) Partisi'nden Alexander Throm, tasarýya karþý olduklarýný bildirdi.

Federal Meclis'te vatandaþlýk yasasý görüþülürken "Hepimize pasaport hepimizi koruyun" adlý inisiyatif, Alman vatandaþlýðýna geçiþteki kýsýtlamalarýn kaldýrýlmasý için Meclis önünde gösteri düzenlendi.

- TASARIDA NELER YER ALIYOR?

Tasarýnýn yasalaþmasý halinde, daha önce sýnýrlý sayýda ülke vatandaþýna uygulanan çifte vatandaþlýk hakký, herkese yönelik geniþletilecek ayrýca yabancýlarýn Alman vatandaþlýðýna kabul edilmesi için gerekli þartlar da hafifletilecek.

Buna göre vatandaþlýða geçmek için istenen "yasal ikamet süresi" 8 yýldan 5 yýla indirilecek.

Çalýþtýðý alanda veya eðitiminde baþarýlý olmak, gönüllü çalýþmalar yapmak gibi, Almanya'daki yaþam þartlarýna uyum saðlamak için özel çaba gösterenlerde bu süre 3 yýla düþebilecek.

Çifte vatandaþlýða imkan veren tasarýda, çoklu vatandaþlýklara da imkan tanýnacak.

Ayný zamanda yabancý bir ülkenin vatandaþlýðýna geçenlerin Alman vatandaþlýðýný kaybedeceði yönündeki düzenleme de ortadan kalkacak.

Ebeveynlerden birinin 5 yýl Almanya'da yasal olarak ikamet etmesi durumunda ülkede doðan yabancý çocuklar Alman pasaportu alabilecek.

Ayrýca çocuklar ebeveynlerinin vatandaþlýðýný da koruyarak çifte vatandaþ olabilecek.

Tasarýda, Ýþgücü Anlaþmasý kapsamýnda 30 Haziran 1974'e kadar Federal Almanya Cumhuriyeti'ne (Batý Almanya) ve sözleþmeli iþçi olarak 13 Haziran 1990'a kadar eski Almanya Demokratik Cumhuriyet'ine (Doðu Almanya) gelen "misafir iþçiler" için de düzenleme yer alýyor.