Almanya'dan çifte vatandaþlýk adýmý! Meclis'te resmen onaylandý
ABONE OL

Bundesrat'tan yapýlan açýklamaya göre, Federal Meclis tarafýndan 19 Ocak'ta kabul edilen "Vatandaþlýk Yasasý'nýn Modernizasyonu Yasasý" Federal Eyalet Temsilciler Meclisi'nde onaylandý.

Yasa, imzalanmasý için Cumhurbaþkaný Frank-Walter Steinmeier'e sunulacak.

Alman hükümeti tarafýndan hazýrlanan yasa tasarýsý, Federal Meclis'te 19 Ocak'ta, 234'e karþý 382 oyla kabul edilerek yasalaþmýþtý.

- YASA NELER GETÝRÝYOR?

Alman vatandaþlýðýna geçmek için istenen yasal ikamet süresi, 8 yýldan 5 yýla indirilecek.

Alman vatandaþlýðýna geçmek isteyen kiþinin ülkedeki yaþam þartlarýna uyum saðlama konusunda okul veya mesleki baþarýsýnýn bulunmasý, gönüllü çalýþmalar yapmasý veya dil öðrenmek için özel çaba sarf etmesi gibi durumlarda bu süre 3 yýla düþürülecek.

Çifte vatandaþlýk imkaný tanýndýðý için daha önce yürürlükte olan ve gençleri 23 yaþýna kadar ebeveynlerinin vatandaþlýðý veya Alman vatandaþlýðý arasýnda seçim yapmaya zorlayan "opsiyon modeli" tamamen kaldýrýlacak.

Almanya'da doðan çocuklar, Alman vatandaþý olmasalar da ebeveynlerinden birinin en az 5 yýl yasal olarak ülkede ikamet etmesi halinde Alman vatandaþlýðý alabilecek.

Alman vatandaþlýðýna geçmek isteyen kiþinin kendisinin ve bakmakla yükümlü olduðu kiþilerin geçimini sosyal yardým almadan saðlamasý gerekiyor.

Ýþgücü Anlaþmasý kapsamýnda 30 Haziran 1974'e kadar Federal Almanya Cumhuriyeti'ne (Batý Almanya) ve sözleþmeli iþçi olarak 13 Haziran 1990'a kadar eski Almanya Demokratik Cumhuriyeti'ne (Doðu Almanya) gelen iþçiler için vatandaþlýða giriþte yapýlan yazýlý sýnav zorunluluðu da kaldýrýlacak.

Yahudi düþmaný, ýrkçý, yabancý düþmaný veya baþka insanlýk dýþý eylemelerde bulunanlar Alman vatandaþlýðýna alýnmayacak. Alman vatandaþlýðýna geçmek isteyenler özgürlükçü toplumun deðerlerinin yaný sýra Nasyonalsosyalist rejimi ve onun sonuçlarýyla ilgili Almanya'nýn özel tarihsel sorumluluðu olduðunu kabul etmeleri gerekiyor.

Ayrýca çok eþli olanlar veya anayasa'da yer alan kadýn-erkek eþitliðine aykýrý davrananlar da vatandaþlýða alýnmayacak.

Yasanýn, Resmi Gazete'de yayýmlandýktan 3 ay sonra yürürlüðe gireceði ifade edildi.

  • Almanya çifte vatandaþlýk
  • çifte vatandaþlýk yasasý
  • vatandaþlýk modernizasyonu