Bakanlar Kurulu'na sunulacak! Almanya'dan 'çifte vatandaþlýk' kararý
ABONE OL

Almanya Ýçiþleri Bakanlýðý'nýn üzerinde çalýþtýðý tasarý, yabancýlara Alman vatandaþlýðýný bir hayli kolaylaþtýrýyor. Bakanlýðýn planlanan yeni vatandaþlýk yasasýyla ilgili olarak eyalet içiþleri bakanlýklarýný bilgilendirdiði öðrenildi. En önemli deðiþiklik ise, genel çifte vatandaþlýk hakký.

5 YILDA VATANDAÞLIK

Sabah'ýn haberine göre, Yeni vatandaþlýk yasasý, Alman vatandaþlýðý için müracaat edenlerden köken vatandaþlýðýndan çýkmasýný öngörmüyor. Bu da, aslýnda Alman vatandaþlýðýna geçmek isteyen herkes için çifte vatandaþlýðýn önünü açmýþ oluyor. Anne veya babasý en az 5 yýldýr Almanya'da yaþayan çocuklar da Alman vatandaþlýðýný alabilecek. Bu sayede örneðin 2015 yýlýnda yaþanan göç dalgasý kapsamýnda gelen Suriyeli çocuklar da Alman vatandaþý olacak.

YAÞLILARA SINAV YOK

Tasarýya göre Alman vatandaþlýðýna geçmek isteyen yabancýlarýn ülkedeki ikamet süresi þartý da 8 yýldan 5 yýla indirilecek. Ýstisnai durumlarda ise 3 yýl sonra Alman vatandaþlýðýna geçilebilecek. Yaþý 67 ve üzeri olan yabancýlara dönük dil sýnavý ise kaldýrýlacak. Bu kiþilerin basit bir þekilde Almanca iletiþim kurabilmesi vatandaþlýk için yeterli olacak. Okuma yazmasý olmayanlara da istisnalar tanýnabilecek.

TASARI BÝRÇOK ÞARTI KOLAYLAÞTIRACAK

Vatandaþlýktan çýkma koþulu kalkacak.

Ýkamet süresi þartý 5 yýla düþürülecek.

Ýstisnai durumlarda 3 yýlda vatandaþlýk verilecek.

Yaþlýlara dönük dil sýnavý kalkacak.

Ailesi 5 yýldýr Almanya'da olan çocuk vatandaþ olacak.

EN BÜYÜK ENGEL EYALETLER MECLÝSÝ

Ýçiþleri Bakanlýðý tarafýndan hazýrlanan taslak ayný zamanda göçmenlerin "Alman yaþam koþullarýna uymasý þartýný" da kaldýrmayý öngörüyor. Tasarýnýn Noel tatiline kadar Bakanlar Kurulu'nda ele alýnmasý bekleniyor. Bakanlar Kurulu'ndan geçmesibeklenen tasarý, ardýndan meclise taþýnacak. Meclisten de geçmesi gereken tasarýnýn önündeki en büyük engel ise, Eyaletler Meclisi.

TARÝH TEKERRÜR MÜ EDECEK?

Eyaletler Meclisi'nde hükümetin çoðunluðunun olmamasý nedeniyle, muhalefet partilerinin oylarýyla tasarýnýn Eyaletler Meclisi'ne takýlmasý ihtimali yüksek. 1999 yýlýnda dönemin Hessen Baþbakaný Roland Koch'un çifte vatandaþlýða karþý baþlattýðý imza kampanyasý ile Hýristiyan Demokrat Parti (CDU) Hessen'deki seçimleri kazanmýþ ve Eyaletler Meclisi'ndeki dengeyi CDU lehine deðiþtirmiþti. Çoðunluðu kaybeden hükümet, çifte vatandaþlýðý kabul ettirememiþti.

  • Almanya
  • çifte vatandaþlýk
  • Almanya Ýçiþleri Bakanlýðý