Almanya'dan Trump açýklamasý: Toparlanmanýn gecikmesinden endiþe duyuyoruz
ABONE OL

Almanya Ekonomi ve Ýklimi Koruma Bakanlýðý, ülke ekonomisine yönelik aylýk raporunu yayýmladý.

Raporda, Alman ekonomisinin yýlýn üçüncü çeyreðinde hane halký ve kamu harcamalarýnýn etkisiyle yüzde 0,2 büyüdüðü hatýrlatýlarak, "Özel hane halký ve þirketlerden gelen mevcut duyarlýlýk göstergeleri ve sanayideki sipariþ durumunun istikrara kavuþmasý, ekonomideki zayýflýðýn gelecek yýlýn baþýnda dibe vuracaðýna iþaret ediyor." ifadeleri yer aldý.

ABD baþkanlýk seçimlerinin sonucuna iliþkin son geliþmelerin, son ekonomik göstergelerde dikkate alýnmadýðýna yer verilen raporda, "Bu çerçevede, önümüzdeki aylarda özel hane halklarý ve þirketler arasýnda belirsizliðin artmasý ve buna baðlý olarak tüketim ve yatýrým konusunda isteksizlik yaþanmasý ve bunun da beklenen ekonomik toparlanmayý daha da geciktirmesi göz ardý edilemez." deðerlendirmesi yapýldý.

Raporda, "Eðer bir sonraki ABD yönetimi planladýðý gibi ithalat tarifelerini artýrýrsa, bu durum küresel ekonomiyi ve dünya ticaretini ciddi þekilde sekteye uðratabilir ve karþý tepkilere yol açabilir." görüþü kaydedildi.

Bu orada, ocak ayýnda yeniden ABD Baþkaný olarak yemin edecek Trump, seçimi kazanýrsa dýþ ticaret açýðýný azaltmak ve yerli üretimi desteklemek için gümrük vergilerini önemli ölçüde artýracaðýný açýklamýþtý.

ABD'nin 47. Baþkaný seçilen Trump, Çin'den ve ayný zamanda Avrupa Birliði'nden yapýlan ithalata yüksek gümrük vergileri uygulamayý planlýyor.

Trump, AB'den yapýlan tüm ithalata yüzde 10 ya da 20 gümrük vergisi uygulamak istiyor. ABD, Alman mallarýnýn en büyük alýcýsý konumunda bulunuyor. Ülkenin ihracatýnýn yaklaþýk yüzde 10'u ABD'ye gidiyor.

Alman Otomobilciler Birliði (VDA) verilerine göre, geçen yýl Almanya'dan ABD'ye yaklaþýk 400 bin otomobil ihraç edildi. 2024'ün ilk yarýsýnda ABD, Alman otomobil ihracatýnýn en önemli alýcýsý oldu.

Analistler, Trump'un AB ithalatýna gümrük vergileri yoluyla daha fazla korumacý bir politika uygulamasýnýn ihracata dayalý Alman ekonomisi için iyiye iþaret olmadýðýný kaydediyor.

- ALMAN EKONOMÝSÝ

Öte yandan Alman ekonomisi, yýlýn ikinci çeyreðinde yüzde 0,3 küçülmesinin ardýndan üçüncü çeyrekte yüzde 0,2 büyüme kaydederek teknik resesyona girmekten kurtulmuþtu.

Alman ekonomisi, özellikle bölgedeki diðer ülkelere oranla daha büyük bir rol oynayan imalat sektöründeki kalýcý zayýflýk nedeniyle kýrýlganlýðýný koruyor.

Alman imalat sektörü, Alman ekonomisinin beþte birinden fazlasýný oluþturuyor. Ýhracata baðýmlý olan Alman imalat sanayisi, küresel ekonomideki yavaþlamadan, artan Çin rekabetinden ve Rusya-Ukrayna Savaþý sonrasý yüksek enerji fiyatlarýndan olumsuz etkileniyor.

Rusya-Ukrayna Savaþý sonrasý Avro Bölgesi'nde yükselen enflasyona karþý artan faiz oranlarý, Alman þirketlerin yatýrým yapma arzusunu frenlerken, Çin ve Türkiye baþta olmak üzere birçok ülkenin Almanya'dan ithal ettiði mallarý giderek daha fazla üretebilmesi Alman sanayisinin düþüþten kurtulmasýný zorlaþtýrýyor.

Ekonomi, artan faiz oranlarý, konjonktürel riskler ve yapýsal deðiþiklikler gibi nedenlerle büyümede zorluk yaþýyor.

Ülke ekonomisi geçen yýl, alýþýlmýþýn dýþýnda yüksek düzeydeki enflasyonun satýn alma gücünü etkilemesi, yüksek enerji fiyatlarý, düþen yatýrýmlar, zayýf dýþ talep ve faiz oranlarýnýn yüksekliði gibi nedenlerle bir önceki yýla göre yüzde 0,3 daralmýþtý. Almanya böylece, G7 ülkeleri içinde küçülen tek ülke olmuþtu.

Hükümet, ekonomide bu yýl yüzde 0,2 küçülme bekliyor. Almanya, bu yýl da küçülürse 2023'te olduðu gibi G7 ekonomileri arasýnda daralan tek ülke olacak.