Almanya'nýn tartýþmalý Pegasus casus yazýlýmýný satýn aldýðý iddia edildi
ABONE OL

Alman Die Zeit gazetesinde yer alan habere göre, Almanya Ýçiþleri Bakanlýðýna baðlý BKA ciddi yasal endiþelere raðmen Ýsrailli þirket NSO Group ile 2019'da bir sözleþme imzaladý.

Haberde, NSO Group'un, Pegasus'u dünyanýn dört bir yanýndaki polis ve istihbarat teþkilatlarýna sattýðý hatýrlatýlarak, söz konusu yazýlýmýn akýllý telefonlarda eþ zamanlý bilgileri alabildiði, konuþmalarý kaydedebildiði, konum verilerini okuyabildiði, kamerayý gizlice etkinleþtirebildiði ve sohbet yazýlýmlarýnýn þifrelerini kýrabildiði vurgulandý.

BKA, ilk olarak 2017 yýlýnda NSO ile Pegasus için müzakerelerde bulunduðu belirtilen haberde, NSO'dan bir heyetin Almanya'nýn Wiesbaden þehrinde söz konusu siber silahýn yeteneklerini sergilediði ifade edildi.

Haberde, 2017'de BKA ve Ýçiþleri Bakanlýðýndaki hukukçularýn, yazýlýmýn casusluk konusunda "aþýrý yetenekleri" hakkýndaki endiþelerini dile getirdiðine vurgu yapýlarak, "Pegasus kullanýyorsanýz aslýnda hedef kiþinin cep telefonunu ele geçirmiþ oluyorsunuz." ifadesine yer verildi.

BKA'nýn yýllardýr kendi casus yazýlýmý üzerinde çalýþtýðý ancak bunun "pratikliði" konusunda endiþeler mevcut olduðuna iþaret edilen haberde, "Görünüþe göre mevcut zayýf bilanço nedeniyle BKA, kurum içi geliþtirdiði yazýlýma ek olarak NSO'nun süper silahý Pegasus'u kullanmaya karar verdi." deðerlendirmesinde bulunuldu.

- 50 bin telefon hedefte

Temmuz ayýnda Die Zeit ve Süddeutsche Zeitung gazeteleri dahil olmak üzere Uluslararasý Af Örgütü ve uluslararasý gazeteciler konsorsiyumu Forbidden Stories iþ birliðinde ve 17 medya kuruluþunca yürütülen araþtýrmada, Ýsrail merkezli NSO Group'a ait casus yazýlým Pegasus'un, küresel çapta yaygýn ve kötü amaçlar için kullanýldýðý iddia edilmiþti.

Afrika'dan Avrupa'ya en az 10 ülke hükümetinin NSO Group'un müþterisi olduðu ve casus yazýlýmýn aktivist, gazeteci, avukat ve siyasileri hedef almak için hükümetlere satýldýðý savunulmuþtu.

Araþtýrmada, 50 binden fazla telefon numarasýna sahip potansiyel hedefler listesinde çeþitli insan haklarý aktivistleri, gazeteciler ve avukatlarýn yer aldýðý ortaya çýkmýþtý. 2016'dan günümüze uzanan listede ayrýca birçok devlet ve hükümet baþkaný, çok sayýda bakanýn yaný sýra üst düzey diplomatýn telefon numaralarý da yer almýþtý.

- Alman gazeteciler açýklama bekliyor

Alman gazeteci dernekleri, 19 Aðustos'ta Pegasus casus yazýlýmýyla farklý ülkelerden gazeteci, aktivist ve muhaliflerin izlendiði iddialarýna tepki göstererek casus yazýlýma karþý önlemler talep etmiþti.

Berlin merkezli Alman Gazeteciler Federasyonu (DJV) Baþkaný Frank Überall, Pegasus'un Alman devlet yetkilileri tarafýndan kullanýlýp kullanýlmadýðýnýn açýklanmasý gerektiðini belirtti.

Überall, Alman makamlarýndan yazýlýmýn Alman gazetecilere karþý kullanýlýp kullanýlmadýðýný açýklamasý gerektiðini belirterek "Tüm kartlar þimdi masaya konulmalý. Somut gerçekler talep ediyoruz, kaçak yanýtlar deðil." ifadesini kullandý

Alman Gazeteciler Birliði (DJU) Monique Hofmann da gözetleme yazýlýmlarýnýn ithalatýna sýký kurallar getirilmesini talep etti.

Hofmann, "Araþtýrma sonuçlarý, izleme saldýrýlarý ile sivil toplumun baskýlanmasý arasýndaki baðý ortaya koyuyor. Otoriter devletler, eleþtirel ve muhalif sesleri susturmak için Pegasus'u kullanýyor. Ýnsan haklarýnýn defalarca ihlal edildiði ülkelere casus yazýlým verilmemelidir." deðerlendirmesinde bulundu.

- NSO Group: Teknoloji hizmeti veriyoruz

Ýsrail'in en bilinen siber casusluk ve teknoloji þirketi olan NSO Group, 2010 yýlýnda Herzliya kentinde Ýsrail askeri istihbarat servisi AMAN'da teknik istihbarat faaliyetlerinde temel rolü olan Unit8200 teþkilatýndan gelen üç kiþi tarafýndan kuruldu. 11 yýllýk geçmiþe sahip olan þirket, küresel þöhretini amiral gemisi ürünü olan Pegasus casus yazýlýmý sayesinde kazandý. Fakat çeþitli skandallar ve insan haklarý ihlalleri gibi davalarda adý geçen NSO için Pegasus, kötü bir þöhret getirdi.

NSO Group ise hakkýndaki tüm suçlamalarý reddederek "terörizm ve ciddi suçlarla mücadele etmelerine yardýmcý olmak için ülkelere ya da kolluk kuvvetlerine teknoloji hizmeti verdiðini" ileri sürüyor.

Uluslararasý basýnda, Pegasus yazýlýmýnýn bu þekilde kötüye kullanýldýðýna dair çýkan birçok haberi yalanlayan þirket, bu söylemlerine bugün de ýsrarla devam etmesi dikkati çekiyor.

Sosyal iletiþim aðý WhatsApp da NSO Group hakkýnda, þirketin mesajlaþma hizmetini geniþ kapsamlý casusluk için kullandýðýný, 20 ülkede aralarýnda 100 gazeteci ve insan haklarý aktivistlerinin de bulunduðu 1400'den fazla kiþiyi izlediðini öne sürerek dava açmýþtý.

- Pegasus yazýlýmý

Stratejik siber silah olarak tanýmlanan Pegasus casus yazýlýmý, þahýs ya da þirketlere deðil, sadece devletlerin istihbarat servislerine ve kolluk kuvvetlerine satýlýyor.

Satýþlar ve diðer bütün görüþmeler doðrudan NSO uzmanlarý ile yapýlýyor. Bu satýþlar da Ýsrail Savunma Bakanlýðýnýn onayýndan geçmek zorunda.

Günümüzde 45 ülkede kullanýmda olduðu söylenen Pegasus'un, yine Tel Aviv yönetiminin talebiyle sadece beþ ülkeye satýþý yapýlmýyor; ABD, Rusya, Çin, Ýsrail ve Ýran.

Hatta bir iddiaya göre Pegasus, söz konusu beþ ülkenin sýnýrlarýna girdiði anda kendini imha ediyor. Bu özellik, istihbarat fonksiyonu olan bir teknoloji ürünü için stratejik bir konu. Pegasus'un en büyük özelliklerinden biri de bu tip bir "self-destruction" (kendini imha etme) niteliðine sahip olmasý. Diðer yandan NSO þimdiye kadar 90 ülkenin Pegasus'u satýn alma talebini reddetmiþ. Burada da Tel Aviv'in çýkarlarýnýn göz önünde tutulduðu görülüyor.

Pegasus, esas olarak iki farklý metotla hedefe ulaþýyor. Ýlki, kullanýcý etkileþimi (týklama vb.) gerektirirken, diðeri ise "zero click" olarak bilinen, WhatsApp gibi uygulamalar üzerinden enfekte olma yöntemi.

Pegasus casus yazýlýmý, (en güvenli olarak bilinenler dahil) dünyada bilinen bütün mobil cihazlara bu iki yoldan sýzýp onlarý tamamen kontrol edebiliyor. Sadece kamera, mikrofon ve uygulamalara eriþmekle, mesajlarý okumakla kalmýyor, hedef olan cihaza tamamen hükmedebiliyor.