Polonya merkezli savunma haberleri sitesi Defence Blog, Türkiye'nin geliþtirdiði aktif koruma sistemlerinin zýrhlý araçlarda kullanýlacak olmasýný gündemine aldý. "Türkiye tanklarý yeni aktif koruma sistemleriyle donatacak" baþlýðýyla haber yayýnlayan Polonya basýný Defence Blog, Türkiye'nin zýrhlý araç filosunu modern aktif koruma sistemleriyle güçlendirmeye hazýrlandýðýný yazdý.
ASELSAN tarafýndan tasarlanan AKKOR aktif koruma sisteminin testlerinin baþarýyla tamamlandýðýný hatýrlatan Polonya basýný, söz konusu sistemin 2025 yýlýndan itibaren Altay ana muharebe tanklarýna konuþlandýrýlmaya baþlanacaðýný belirtti.
AKKOR'un yeni nesil Altay tanklarýna entegrasyonunun yaný sýra Türk Silahlý Kuvvetleri (TSK) envanterindeki Leopard 2A4 tanklarý ve Korhan hafif zýrhlý araçlarýna da monte edileceði bildirildi.
AKKOR'un Altay'a entegre edilmesiyle söz konusu zýrhlýnýn 3+ nesil bir muharebe tanký seviyesine yükseldiðini ve modern muharebe alanýndaki dayanýklýlýðýnda önemli iyileþtirmeler saðlandýðý hatýrlatýldý.
AKKOR'un teknik donanýmlarý hakkýnda bilgi veren Polonya basýný haberinde, "ASELSAN tarafýndan geliþtirilen AKKOR, aðýr zýrhlý araçlarý gelen tehditlerden korumak için özel olarak tasarlanmýþtýr. ASELSAN'a göre sistem modülerdir ve çeþitli platformlara monte edilebilir, bu da araçlarý güdümlü tanksavar füzeleri ve roketlerden koruyabilmesini saðlar. Sistem, her yönden tehditleri izleyen dört yüksek çözünürlüklü radara sahiptir ve yanlýþ alarm olasýlýðýný en aza indiren hýzlý bir yanýt saðlar." ifadelerine yer verildi.
ASELSAN'ýn "AKKOR sistemi, gerçek tehditler ile tehdit olmayanlar arasýnda ayrým yapmak için geliþmiþ algoritmalar kullanýyor ve mümkün olan en iyi savunma yanýtýný saðlýyor" açýklamasýna deðinen Polonya basýný, sistemin kýsa menzilli radarlarý, aracýn elektromanyetik imzasýný düþük tutarak aracý daha az tespit edilebilir hale getirerek ek bir güvenlik katmaný saðladýðýný yazdý.
AKKOR'un tehditlere karþý nasýl performans gösterdiðini aktaran Defence Blog, "Gelen bir tehdit algýlandýðýnda, sensörler verileri aracýn savaþ yönetim sistemine iletir ve mürettebat için genel durum farkýndalýðýný artýrýr. Sistem daha sonra tehdidin yönüne doðru döndürülen iki namlulu eðitilebilir bir fýrlatýcýyý etkinleþtirir. Karþý önlem, gelen mermiyi etkisiz hale getirmek için tam olarak kesme noktasýnda patlamak üzere tasarlanmýþ hassas bir zamanlamayla devreye sokulur." ifadelerini kullandý.
AKKOR'un zýrhlýlara entegrasyonunun Türkiye'nin savunma sanayisi için önemli bir adým anlamýna geldiðini yazan Polonya basýný haberinde, "AKKOR aktif koruma sistemi, hýzla geliþen bölgesel güvenlik ortamýnda çeþitli potansiyel tehditlere karþý zýrhlý kabiliyetlerini modernize etmeyi amaçlayan Türk ordusu için önemli bir yükseltmedir. Bu geliþme, askeri kabiliyetlerini geliþtirmek için giderek daha fazla yerli çözümler geliþtirmeye çalýþan Türkiye'nin savunma sanayisi için önemli bir adým ileri anlamýna geliyor." sözlerine yer verdi.
AKKOR ile Altay tankýnýn birleþmesinin daha donanýmlý olacaðýný yazan Polonya basýný son olarak, "AKKOR sistemini taþýyacak olan Altay tanký, çok çeþitli muharebe senaryolarý için tasarlanmýþ yeni nesil Türk ana muharebe tankýdýr. AKKOR'un eklenmesiyle, asimetrik tehditlerle baþa çýkmak ve yüksek yoðunluklu muharebe operasyonlarýnda hem mürettebatýn hem de aracýn hayatta kalmasýný saðlamak için daha donanýmlý hale geliyor." dedi.
Star Gazetesi