ABD Dýþiþleri Bakanlýðý Sözcüsü Matt Miller, konuya iliþkin yazýlý açýklama yaptý.
Ýsrail hükümetinin vatandaþlarýna yasa dýþý yerleþim birimlerinin bulunduðu Homeþ'te "kalýcý varlýk" göstermesine izin veren kararnamenin endiþe verici olduðu belirtilen açýklamada, bu yerleþim birimlerinin yasa dýþý bir þekilde Filistin topraklarýna inþa edildiði kaydedildi.
Açýklamada, kararnamenin Ýsrail hükümetinin Biden yönetimine verdiði vaatlerle de ters düþtüðü kaydedilerek, "Batý Þeria'da Ýsrail'in yerleþim birimlerini ilerletmesi iki devletli çözüm önünde bir engel teþkil etmektedir." ifadesine yer verildi.
"Bugün Harem-i Þerif'e düzenlenen kýþkýrtýcý ziyaret ve retorikten de endiþe duyuyoruz. Bu kutsal alan siyasi amaçlar için kullanýlmamalý. Tüm taraflara bu alanýn kutsallýðýna saygý göstermeleri için çaðrýda bulunuyoruz" deðerlendirmesinde bulunulan açýklamada, ABD'nin Kudüs'teki kutsal alanlarýn tarihi statükosuna desteði teyit edildi.
BEN-GVÝR'ÝN PROVOKATÝF MESCÝD-Ý AKSA BASKINI
Ýsrail'in aþýrý saðcý Ulusal Güvenlik Bakaný Itamar Ben-Gvir, sabahýn erken saatlerinde, özel korumalarý ve Ýsrail güçlerinin yoðun korumasý altýnda Harem-i Þerif'e girmiþti.
Ben-Gvir, göreve geliþinden günler sonra 3 Ocak'ta da Mescid-i Aksa'ya girmiþ ve bu eylemi ile 5 yýl sonra Mescid-i Aksa'ya giren görevdeki ilk Ýsrailli Bakan olmuþtu.
Ýsrailli aþýrý saðcý Bakan Ben-Gvir'in bu baskýný, iþgal altýndaki Filistin topraklarýnda tepkiyle karþýlanmýþ ve gerilimi týrmandýrmýþtý.
Filistin yönetimi ve Müslüman ülkelerin yaný sýra Batý ülkelerinden Ben-Gvir'in provokatif eylemine karþý tepkiler gelmiþti.