'Ana düþman' açýklamasý sonrasý o ülkeye karþý güçler birleþtirildi
ABONE OL

Yonhap ajansýnýn haberine göre, Moon'un Sözcüsü Kang Min-seok tarafýndan yapýlan açýklamada, Biden ve Moon'un telefon görüþmesi yaptýðý ifade edildi.

Açýklamada iki liderin "Kuzey Kore konusunda kapsamlý ortak stratejiyi þekillendirmek, Kore Yarýmadasý'nýn nükleerden arýndýrýlmasý konusunda birlikte çalýþmak ve bölgeye kalýcý barýþý getirmek için anlaþtýðý" belirtildi.

Moon ve Biden'ýn Güney Kore, Japonya ve ABD arasýnda üçlü iþ birliðini güçlendirmek konusunda görüþ alýþveriþinde bulunduðu aktarýlan açýklamada, iki liderin Myanmar'da son zamanlarda yaþanan geliþmelerden dolayý endiþe duyduðu, ülkede demokrasinin yeniden tesis edilmesi ve barýþçýl çözümün saðlanmasý noktasýnda iþ birliði yapmak için fikir birliðine vardýðý kaydedildi.

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, 5-12 Ocak'ta Kore Ýþçi Partisi 8. Kongresi'nde, geliþtirilmekte olan yüksek teknolojili silah sistemlerinin listesini açýklayarak nükleer silah deposunu güçlendirme tehdidinde bulunmuþtu.

Kuzey Kore lideri, konuþmasýnda, ABD'nin Kuzey Kore'nin "ana düþmaný" olduðunu yinelemiþ ve "ABD'de kim göreve gelirse, ülkenin temel yapýsý ve düþmanca politikasý asla deðiþmeyecek." demiþti.

ABD ile yeni iliþkiler kurmanýn, bu ülkenin düþmanca politikasýný sürdürüp sürdürmemesine baðlý olduðunu ifade eden Kim, düþman güçler nükleer silahlarýný kullanmayý düþünmedikçe, nükleer silah kullanmayacaklarýný söylemiþti.