Anayasayý deðiþtiren Kuzey Kore, Güney için ilk kez bu ifadeyi kullandý
ABONE OL

KCNA'nýn haberine göre, Güney ile son dönemlerde gerilim týrmanýrken, Kuzey Kore, bölgede tansiyonu artýracak bir anayasa deðiþikliði yaptý.

Haberde, Kuzey Kore'nin anayasada yaptýðý deðiþiklikle Güney Kore'nin ilk kez "açýk bir þekilde düþman devlet" olarak tanýmlandýðý ifade edildi.

Koreleri birbirine baðlayan yollarýn bir kýsmýnýn 15 Ekim'de patlatýlmasýnýn nedenine de deðinilen haberde, bu geliþmenin anayasa deðiþikliðine uygun þekilde "kaçýnýlmaz ve meþru" tedbirler olduðu kaydedildi.

Haberde açýklamasýna yer verilen Kuzey Kore Savunma Bakanlýðýndan bir sözcü ise Pyongyang'ýn güney sýnýrlarýný "kalýcý olarak güçlendirmek için önlemler almayý sürdüreceðini" kaydetti.

Öte yandan, Yonhap'ýn haberine göre, Güney Kore Birleþme Bakanlýðýndan yapýlan açýklamada, "birleþme karþýtý" olarak nitelenen "düþman devlet" tanýmlamasý kýnandý.

Açýklamada ayrýca, "Kuzey'in provokasyonlarýna güçlü bir þekilde karþýlýk verileceði" yinelendi.

- KUZEY KORE'DEN "ANAYASANIN YENÝDEN YAZILMASI ÇAÐRISI"

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, ocakta Güney Kore'nin "deðiþmez baþ düþman" olarak tanýmlanmasý için anayasanýn yeniden yazýlmasý çaðrýsýnda bulunmuþtu.

Güney Kore ile ABD'yi, askeri tatbikat düzenleyerek ve stratejik varlýklar konuþlandýrarak Kore Yarýmadasý'ný olasý savaþ bölgesine dönüþtürmekle suçlayan Kim, Güney Kore ile yeniden birleþme arayýþýna girmenin "imkansýz" olduðunu vurgulamýþtý.

- KORELER ARASI BAÐLANTI TAMAMEN KESÝLDÝ

Kuzey Kore Savunma Bakanlýðý tarafýndan yapýlan açýklamada, Gyeongui ve Donghae yollarýnýn bir bölümünde baðlantýnýn kesildiði kaydedildi.

Kuzey Kore basýnýnda yer alan haberlere göre, Kuzey Kore Halk Ordusu (KPA) birliklerinin Güney Kore'ye giden kara ve demir yollarýnýn 60 metrelik bölümünü havaya uçurduðu belirtildi.