Türkiye'nin Birleþmiþ Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ahmet Yýldýz'ýn BM'de düzenlediði basýn toplantýsýna, ortak mektuba destek olan 52 ülke ve 2 uluslararasý örgütün temsilcileri de katýldý.
Tüm destekçiler adýna konuþan Yýldýz, "Bu giriþim, Gazze, iþgal altýndaki Filistin topraklarý, Lübnan ve genel olarak Orta Doðu'daki uluslararasý hukukun açýk ihlallerinden duyduðumuz endiþeyi yansýtmaktadýr." dedi.
Sivillerin korunmasý, uluslararasý hukuka yönelik ilave ihlallerin gerçekleþmesi, yasa dýþý iþgal ve saldýrýlara karþý ortak tutum içinde olduklarýný kaydeden Yýldýz, "Ortak mektubumuzda, Ýsrail'e silah, mühimmat ve ilgili teçhizatýn tedarikini veya sevkiyatýný durdurmaya dönük tedbir alýnmasýný talep ettik." ifadelerini kullandý.
Büyükelçi Yýldýz, özellikle kadýn ve çocuklarý etkileyen ve artmaya devam eden sivil can kaybýnýn kabul edilemez olduðunun altýný çizerek, bu korkunç acýyý sonlandýrmak ve daha da fazla bölgesel istikrarsýzlýðý engellemek için acilen adým atýlmasý gerektiðini kaydetti.
Tüm üye ülkelere uluslararasý hukuk uyarýnca yükümlülüklerini yerine getirme çaðrýsýnda bulunan Yýldýz, BM Güvenlik Konseyi'nin de barýþý koruma ve muhafaza etme görevini yerine getirmesi talebini yineledi.
Yýldýz, kapsamlý ateþkes, kalýcý ve adil barýþ için adým atýlmasýnýn sadece yasal deðil ayný zamanda ahlaki bir zorunluluk olduðunu dile getirdi.
BM'nin de bu süreçte ciddi eleþtirilere maruz kaldýðýna iþaret eden Yýldýz, "BM Güvenlik Konseyi, BM Genel Kurulu ve BM Genel Sekreteri, ateþkes saðlamak ve BM'yi kurtarmak için daha yaratýcý ve proaktif yollar bulabilir." diye konuþtu.
- "SOMUT VE ÇOK ÖNEMLÝ BÝR ADIM"
Filistin'in BM Daimi Temsilcisi Riyad Mansur ise ortak mektuba destek veren tüm ülkelere teþekkürlerini iletti.
Ýsrail'in yasa dýþý iþgalinin sonlandýrýlmasý için ülkelerin iþgalin uzatmasý ve büyütmesine imkan saðlayan araçlarý saðlamamasý gerektiðine iþaret eden Mansur, "Bu ortak mektup, BM Genel Kurulu'nda çok sayýda ülkenin de talep ettiðini yerine getirmek için somut ve çok önemli bir adým." deðerlendirmesinde bulundu.
Mansur, üye ülkelerin ulusal kapasiteleri uyarýnca da yükümlülükleri bulunduðunu dile getirdi.