Ankara ziyaretinin ardýndan ABD Dýþiþleri Bakaný Blinken'dan açýklama: Çabalýyoruz
ABONE OL

Blinken, Dýþiþleri Bakaný Hakan Fidan ile Dýþiþleri Bakanlýðýndaki görüþmesinin ardýndan Esenboða Havalimaný'nda ABD'li basýn mensuplarýna açýklamalarda bulundu.

Blinken, Gazze'den sivillerin çýkarýlmasý konusunda farklý bölge ülkelerini ziyaret ettiðini, önemli adýmlar attýklarýný, görüþmeler gerçekleþtirdiklerini ve ülkelerde her birinin etkilerini kullanarak çatýþmanýn bölgeye yayýlmamasý için ellerinden geleni yaptýklarýný söyledi.

Savaþýn bölgeye yayýlmasýný engellemenin kritik öneme sahip olduðunu ve bölge ülkelerinin de bu amaç için büyük çaba gösterdiðini belirten Blinken, þunlarý kaydetti:

"Ýsrailliler ve Filistinliler için kalýcý ve sürdürülebilir bir barýþ için þartlarýn oluþturulmasý için bölge ülkeleriyle çok önemli görüþmeler yaptýk. Bu konuda çalýþmaya devam ediyoruz, bu krizi çözmeye çalýþýrken sonrasýný da düþünüyoruz ve bu konuda önümüzde daha iyi bir yol olmasý için çabalýyoruz."

Blinken, bu konularda ilerleme saðlandýðýný düþündüðünü, bölgelere yaptýðý ziyaretlerde de farklý þekillerde ABD liderliðinin, ABD diplomasisinin vazgeçilmez olduðunun kendisine aktarýldýðýný söyledi.

"(Bölge ülkeleriyle) Her konuda anlaþamýyoruz ama en önemli kritik konularda birlikte çalýþmak konusunda iþbirliði içerisindeyiz ve diðer konularda açýk bir þekilde iletiþimi sürdürüyoruz." ifadesini kullanan Blinken, önemli görüþmeler yapýldýðýný yineledi.

REHÝNELER "YOÐUN OLARAK ODAKLANDIÐIMIZ BÝR KONU"

ABD Orta Doðu Ýnsani Meselelerden Sorumlu Özel Temsilcisi David Satterfield ile özellikle insani yardým eriþimiyle ilgili ayrýntýlar üzerinde çalýþtýklarýný ve bu yardýmlarý önemli ölçüde artýrdýklarýný kaydeden Blinken, çatýþmalara insani ara verilmesinin uygulanabilirliði konusunu Ýsraillilerle görüþtüklerini ifade etti.

Blinken, kritik noktalardan birinin de "rehineler konusunda ilerleme kaydedilmesi" olduðunu belirterek, "Bu bizim yoðun olarak odaklandýðýmýz bir konu. Ancak ayný zamanda çatýþmalara ara verilmesinin bu öneriyi ilerletmeye de yardýmcý olabileceðine inanýyoruz." dedi.

Yalnýzca Gazze'ye deðil, Batý Þeria'da olup bitenlere de çok odaklandýklarýný kaydeden Blinken, "Batý Þeria'daki aþýrýlýk yanlýsý þiddet konusundaki endiþelerimizi çok açýk bir þekilde dile getirdik. Ýsrail hükümetinin bu sorunla daha etkili bir þekilde baþa çýkma konusunda taahhütlerde bulunduðunu duyduk ve bunun gerçekleþmesini çok yakýndan takip ediyoruz." diye konuþtu.

"ÝSVEÇ'ÝN ÝTTÝFAKA KATILMA SÜRECÝNÝ TAMAMLAMAMIZ ÝÇÝN (TÜRKÝYE ÝLE) ORTAK BÝR KARARLILIK OLDUÐUNU DÜÞÜNÜYORUM"

Blinken, "Türkiye, Mýsýr, Katar gibi ülkelerin rehineleri kurtarma konusunda Hamas'la çalýþabilecek yeterli güce sahip olduðunu düþünüyor musunuz? Yoksa Ýsrail bombardýmaný durdurmadýðý sürece böyle bir þey söz konusu deðil mi?" sorusuna, rehine konusunun detaylarýna giremeyeceðini ancak konunun ABD'nin odak noktasýnda olduðunu kaydetti.

Diðer ülkelerin de rehinelerin kurtarýlmasý konusunda önemli rol oynayacaðýný düþündüðünü belirten Blinken, bu konuda yapýlacak yardýmlarýn gereklilik olduðuna dikkati çekti.

Blinken, "Türkiye, Ýsveç'in NATO'ya kabulünü desteklemeye hazýr olduðuna dair size herhangi bir güvence verdi mi?" sorusunu, "Cumhurbaþkaný (Recep Tayyip) Erdoðan'ýn onay protokollerini imzalamasý ve Parlamento'ya göndermesi bizi çok cesaretlendirdi." þeklinde yanýtladý.

Bu konuda ilerleme kaydedileceðine inandýðýný belirten Blinken, "Ýsveç'in ittifaka katýlma sürecini tamamlamamýz için ortak bir kararlýlýk olduðunu düþünüyorum. Bu, Türkiye'nin de bizim de sahip olduðumuz bir kararlýlýk." dedi.

  • Amerika Ýsrail-Filistin barýþ çabasý
  • diplomatik görüþmeler
  • kalýcý çözüm planý