Ankara'nýn baþarýsýna övgüler dizdi: Sadece bir ülke yapabildi o da Türkiye
ABONE OL

Cumhurbaþkaný Erdoðan, NATO Devlet ve Hükümet Baþkanlarý Zirvesi için geldiði ABD'nin baþkenti Washington'da temaslarýný sürdürdü. Macaristan Baþbakaný Viktor Orban, Ýtalya Baþbakaný Giorgia Meloni ve Almanya Baþbakaný Olaf Scholz ile görüþen Cumhurbaþkaný Erdoðan, ikili görüþmeler kapsamýnda Yunanistan Baþbakaný Kiryakos Miçotakis ile de bir araya geldi.

OLUMLU HAVA DEVAM EDÝYOR

Yunan basýný ikilinin görüþmesini yakýndan takip etti. Ülkedeki basýn kuruluþlarý, Cumhurbaþkaný Erdoðan ile Miçotakis görüþmesini 'taraflar arasýnda olumlu hava devam ediyor' þeklinde manþetlerine taþýdý.

Ýkilinin bazý konularda mutabakata vardýðýný yazan Protothema gazetesi, Erdoðan ve Miçotakis'in NATO Zirvesi oturum aralarýnda yaklaþýk 45 dakika görüþtüðünü aktardý. Gazete, ikilinin görüþmesini ülkeleri arasýndaki olumlu havayý pekiþtirdiðini yazdý.

Protothema'nýn haberine göre, iki ayrýca Orta Doðu ve Ukrayna'daki son geliþmelere aðýrlýk verdi. Öte yandan ikili, uluslararasý ve bölgesel çýkarlarý ilgilendiren konularý görüþtü. Sakin bir ortamýn korunmasýnýn ve karþýlýklý yarar konusunda ikilinin mutabakata vardýðýný söyleyen gazete, Miçotakis'in düzensiz göçle mücadelede Türk makamlarýyla iþbirliðinden duyduðu memnuniyeti dile getirdiðin okuyucularýyla paylaþtý.

KIBRIS KONUSUNA DÝKKAT ÇEKTÝLER

To BHMA gazetesi ise, Miçotakis'in Kýbrýs meselesiyle ilgili müzakerelerin yeniden baþlatýlmasýný istediðini aktardý.

Ta Nea gazetesi de, 'Erdoðan ve Miçotakis ikili iliþkilerdeki sükûnet ortamýnýn sürdürülmesi ve ticari iþlem hacminin iki katýna çýkarýlmasý hedefi gibi her iki tarafýn da yararýna olan konularda olumlu ilerleme kaydedilmesi gerektiði konusunda mutabýk kaldýlar.' ifadelerini kullandý.

"TÜRKLER, BARIÞIN SAÐLANMASI ÝÇÝN VAZGEÇÝLMEZ BÝR AKTÖR"

Cumhurbaþkaný Erdoðan ile görüþen Macaristan Baþbakaný Viktor Orban, sosyal medya hesabýndan paylaþýmda bulundu. Cumhurbaþkaný Erdoðan'a övgülerde bulunan Orban, ABD'nin baþkenti Washington'daki NATO'nun 75. Yýlý Anma Etkinliði kapsamýnda bir araya geldiklerini söyledi.

Avrupa Birliði (AB) dönem baþkanlýðýný devraldýktan sonra gerçekleþtiði ziyaretlerinde "barýþ misyonu" sürdürdüðünü belirten Orban, Washington'daki temaslarýnda da Cumhurbaþkaný Erdoðan'la görüþerek bu misyonun devam edeceðini kaydetti.

Orban, Türkiye'nin barýþçýl rolünü iþaret ederek "Türkler, savaþ sürecinde barýþýn saðlanmasý için vazgeçilmez bir aktör olduðunu kanýtladý. Cumhurbaþkaný Erdoðan, Rusya ve Ukrayna arasýnda Karadeniz'de tahýl anlaþmasýný yapabilen tek baþarýlý devlet adamý. Cumhurbaþkanýndan, yürüttüðümüz barýþ misyonuna destek vermesini istedim." ifadesini kullandý.

"SADECE BÝR ÜLKE YAPABÝLDÝ O DA TÜRKÝYE"

Macaristan Dýþiþleri Bakaný Peter Szijjarto da, sosyal medya hesabýndan yaptýðý açýklamada "Ukrayna'daki savaþ sýrasýnda sadece bir ülke baþarýlý bir þekilde arabuluculuk yapabildi, o da Türkiye. Onlar sayesinde tahýl anlaþmasý saðlandý. Þimdi de barýþ çabalarý konusunda Türkiye'ye güvenebiliriz. Uluslararasý örgütlerde sadece savaþtan deðil, nihayet barýþtan da bahsedebilmemiz için yakýn durmamýz ve güçlerimizi birleþtirmemiz konusunda hemfikiriz" dedi.