Anket gerçeði gözler önüne serdi! Avrupalýlarýn Ýsrail'e desteði azaldý
ABONE OL

Kamuoyu araþtýrma enstitüsü Yougov tarafýndan kasým-aralýk döneminde yapýlan ankette Ýngiltere, Fransa, Almanya, Ýtalya, Ýspanya, Danimarka ve Ýsveç vatandaþlarýna, 7 Ekim'de baþlayan Ýsrail'in Gazze'ye yönelik saldýrýlarýna iliþkin sorular yöneltildi.

Anket sonuçlarý, Gazze'deki duruma iliþkin Ýsrail ya da Filistin'in yanýnda olanlar arasýndaki farkýn yüzde 30'u aþmadýðýný gösterdi.

Buna göre, en çok Ýsrail destekçisinin bulunduðu ülke Almanya oldu. Filistin'e yönelik en yoðun destek ise Ýspanya'dan geldi.

Ýspanya'da katýlýmcýlarýn yüzde 27'si "Ýsrail-Filistin çatýþmasýnda hangi tarafý destekliyorsunuz?" sorusuna "Filistin" cevabýný verdi. Almanya'da da katýlýmcýlarýn yüzde 29'u ayný soruyu "Ýsrail" diye yanýtladý.

TARAFLARIN TUTUMUNA ÇOÐUNLUK, EÞÝT MESAFEDE KALDI

Anketteki, "Ayný görüþte olmasanýz da her iki tarafýn da çatýþmadaki tutumunu anlayabiliyor musunuz?" sorusu üzerine çoðu ülke vatandaþlarý iki taraf için de eþit tutum beyanýnda bulunurken Almanlar yüzde 49 ile Ýsraillilerin yaklaþýmýný anlaþýlýr buldu.

Tüm ülkelerde katýlýmcýlarýn yüzde 60'ý, Hamas'ýn Ýsrail'e 7 Ekim'de düzenlediði saldýrýyý "haksýz" buldu.

"Ýsrail'in, Gazze'ye ekim ve kasýmda düzenlediði saldýrýlarý haklý buluyor musunuz?" sorusuna, katýlýmcýlarýn yüzde 40'ýndan fazlasý "hayýr" dedi.

Fransa'daki katýlýmcýlarýn yüzde 40'ý, Ýsrail'in Gazze'deki saldýrýlarýnda sivil kayýplarý en aza indirmeye çalýþtýðýný savunurken Ýspanya'da cevaplarýn yüzde 55'i Ýsrail'in sivilleri korumaya yönelik çaba sarf etmediði yönünde oldu.

KATILIMCILARIN BÜYÜK ÇOÐUNLUÐU, ÝSRAÝL'ÝN ATEÞKES YAPMASINI ÝSTÝYOR

Anket katýlýmcýlarýnýn yüzde 55 ila 73'ü, Ýsrail'in saldýrýlara ara vererek ateþkes yapmasý gerektiðini ifade etti.

Filistin sorununun çözülmesinde katýlýmcýlarýn yüzde 60'ý "iki devletli çözüm"den yana olurken yüzde 20'si "tek devletli çözüm" yaklaþýmýný benimsedi.

Katýlýmcýlarýn yüzde 15'i, bölgedeki dengenin 7 Ekim öncesindeki gibi sürdürülmesi gerektiði, yüzde 5'i ise taraflardan birinin bölgeden atýlmadan sorunun çözülemeyeceði görüþünü savundu.

Tüm katýlýmcýlarýn yüzde 40'tan fazlasý, gelecek 10 yýlda sorunun çözülemeyeceðini kaydetti.

Ekimde yapýlan anketlere kýyasla son dönemde, Ýsrail'e verilen desteðin tüm ülkelerde azaldýðý görüldü.