AP Başkanı Tajani'den faşist diktatör Mussolini'ye övgü
ABONE OL
Avrupa Parlamentosu Başkanı Antonio Tajani, ünlü bir radyo kanalının haber programına katıldı. Tajani'nin faşist diktatör Benito Mussoli'ni için sarf ettiği sözler birçok kesimin tepkisine neden oldu.
 
Konuşmasında insanın objektif olması gerektiğini ve Mussoli'nin korkunç şeyler yaptığını kabul ettiğini söyleyen Tajani, ''Faşist değilim, asla faşist olmadım ve politik düşüncelerine katılmadım. Ancak gerçekçi olmak gerekirse Mussolini köprüler, binalar inşa etti. İtalya'nın birçok kesimini geri aldı. Ülkenin altyapısını geliştirmek için olumlu şeyler yaptı.'' dedi. 
 
TEPKİ YAĞDI
 
Avrupa Parlementosu üyeleri başta olmak üzere birçok ülkeden Tajani'nin sözlerine tepki yağdı. Tajani'nin 430 binden fazla insanın ölümünden sorumlu Mussolini için 'iyi şeyler yaptı' ifadesi, 'faşist sempatizanlığı' olarak nitelendi.
 
BENİTO MUSSLONİ KİMDİR?
 
Gazeteci olan Benito Amilcare Andrea Mussolini, İtalyan Ulusal Faşist Partisi'nin lideridir.
 
Ekim 1922'de Mussolini Kral Viktor Emmanuel III'ü yönetimi kendisine devretmekle tehdit etti. Kral'ın yönetimi devretmemesi halinde faşist grupları birleştirdği 26.000 taraftarı ile Roma'ya yürüyecek ve bunu kendi yapacaktı. 
 
Komünist hareketinde önüne geçmek isteyen Kral bu teklifi kabul etti ve İtalya'da Duçe dönemi başladı.
 
1935'te Habeşistan'ın işgal etti, 1936'da Adolf Hitler'le iş birliğine giderek Roma-Berlin mihverini kurdu.
 
Mussolini 10 Temmuz 1940'da Müttefiklere savaş ilan etti. İtalyan Ordusu Kuzey Afrika ve Balkanlar seferlerinde mağlup edildi. 1943'te Müttefikler İtalya'ya çıkarma yapınca, Kral Viktor Emmanuel III Mussolini'yi görevden aldı.
 
Tutuklandıktan sonra kaçmayı başaran Mussolini, İkinci Dünya Savaşı'nın son günlerinde 1945'te kaçmaya çalışırken İtalyan Mukavemet'ine mensup milislerce öldürüldü.
 
430 binden fazla insanın ölümünden sorumlu tutulan Mussolini, sevgilisi ve birkaç adamının cesedi Milano'nun Loreta meydanında asılarak teşhir edildi.