AP'deki Lübnan oturumu tartýþmalý geçti
ABONE OL

Fransa'nýn Strazburg kentindeki AP Genel Kurulunda "Orta Doðu'da þiddetin týrmanmasý ve Lübnan'daki durum" baþlýklý oturum gerçekleþtirildi.

AB Komisyonu adýna açýlýþ konuþmasýný yapan Borrell, Lübnan'daki durumun her geçen gün kötüleþtiðini aktararak, nüfusun yüzde 20'sinin zorla yerinden edildiðini söyledi.

Borrell, Lübnan'da cumhurbaþkaný seçimlerinin yapýlmasý ve ordunun güçlenmesinin ülkenin geleceði için önemli olduðunu vurgulayarak, "Lübnan ordusu ne Hizbullah'a karþý bir denge unsuru olabilir ne de ülkenin toprak bütünlüðünü koruyabilir." dedi.

"Bu Ýsrail'in Lübnan'ý ilk iþgali deðil" diyen Borrell, Ýsrail'in Lübnan'ý geçmiþte de iþgal ettiðini ve Hizbullah'ýn 1982'deki iþgal sonucu ortaya çýkýp, önce "direniþ gücü", ardýndan ise "Ýran ile güçlü baðlarý olan devlet içinde devlet haline geldiðini" anlattý.

Borrell, "Dediðim gibi, Ýsrail zaten (Lübnan'ý) dört kez iþgal etti. Her iþgalden sonra insan kendine þu soruyu sormalý: Ýsrail iþgalden sonra daha güvenli hale geldi mi, yoksa bunlar görünüþte zaferler miydi? Ýsrail'de pek çok kiþi Ýsrail'in yaptýklarýnýn onlarý daha güvenli hale getirmediðini düþünüyor. Tarih, Orta Doðu'da olduðu gibi bir bölgede köklü bir sorun varsa ve özellikle de bir ülkede kurumlar zayýfsa askeri çözümlerin iþe yaramadýðýný gösteriyor." deðerlendirmesinde bulundu.

Bölgede ateþkesin saðlanmasý gerektiðini söyleyen Borrell, "Bu bir hakikat ama ayný zamanda bizim için de bir hakikat aný. Lübnan'a gerçekten yardým edebilecek miyiz?" diye sordu.

- AÞIRI SAÐCI MÝLLETVEKÝLLERÝNDEN BORRELL'E TEPKÝ

Borrell'in konuþmasýnda Ýsrail'in Lübnan'ý iþgal ettiði ve saldýrýlarýn sivil kayýplara yol açtýðýný hatýrlatmasý aþýrý sað gruplarda yer alan milletvekillerinin tepkisini çekti. Milletvekilleri konuþmalarýnda sýklýkla "Ýsrail'in terör tehdidine karþý kendini savunduðunu" iddia ederek, hayatýný kaybeden Filistinli ve Lübnanlý sivilleri göz ardý etti.

Borrell'in kapanýþ konuþmasý sýrasýnda bazý milletvekilinin salonu terk ettiði görülürken, oturum baþkaný sessizlik saðlanmasý için birkaç kez Borrell'in sözünü kesmek zorunda kaldý.

Milletvekillerinin konuþmalarýnda "empati eksikliði olduðu" yorumunu yapan Borrell, "Özellikle Gazze ve Lübnan'daki sivillerin çektiði acýlara karþý empati eksikliði var gibi görünüyor." diye konuþtu.

- SOL VE LÝBERAL MÝLLETVEKÝLLERÝNDEN "YAPTIRIM" ÇAÐRISI

Sol Grup üyesi Ýrlandalý milletvekili Lynn Boylan, Gazze'de bir yýldýr süren soykýrýmýn ardýndan AB-Ýsrail Ortaklýk Anlaþmasý'nýn askýya alýnmasý ve yaptýrýmlar uygulanmasý gerektiðini ifade ederek, "Avrupa, Ýsrail ile ticaret yaparken Ýsrail'in silahlandýrýlmasýna suç ortaklýðý yapmaya devam edemez. Avrupa, soykýrýma diplomatik kýlýf saðlamayý býrakmalýdýr." dedi.

Boylan, Ýsrail'in Lübnan'ý hedef alan saldýrýlarýna, "Ýsrail'in Lübnan'a yönelik saldýrýsý tehlikeli bir týrmanýþýn göstergesidir. Sivillerin yaþamlarýný açýkça hiçe saydýðýný göstermektedir." sözleriyle tepki gösterdi.

Sosyalist ve Demokratlar (S&D) milletvekili Hana Jalloul, Ýsrail'in "egemen bir devletin baþkentini bombalayýp karadan iþgal baþlattýðýný" söyleyerek, "Yerinden etme bir savaþ suçu olarak kabul edilir. Bunun dünyanýn baþka bir yerinde yaþandýðýný, Avrupa'da 2 milyon insanýn yerinden edildiðini, Almanya'da büyük bir hastanenin bombalandýðýný, Ýtalya'nýn güneyinde insanlara beyaz fosforla saldýrýldýðýný ya da insanlarýn evlerinin iþgal edilmesini haklý göstermek için dinin kullanýldýðýný düþünün. Sessiz olur muydunuz?" diye sordu.

Liberal Avrupa'yý Yenile (Renew) milletvekili Abir Al-Sahlani de Ýsrail'le ortaklýk anlaþmasýnýn askýya alýnmasý çaðrýsý yaparak, "Bu savaþýn bir tarafýný silahlandýrýrken barýþ için dua edemeyiz." ifadesini kullandý.

- MÝLLETVEKÝLLERÝN KEFÝYEYLE KONUÞMASI ENGELLENDÝ

Kefiye ile kürsüye çýkan Sol Grup milletvekili Filistin asýllý Fransýz Rima Hassan ve Yeþiller Grubu milletvekili Ana Miranda Paz'dan konuþmalarýna baþlamadan önce kefiyelerini çýkarmalarý istendi.

Borrell'e dönerek konuþmasýna baþlayan Hassan, "Sizinle doðrudan konuþuyorum. Avrupa Parlamentosunun bir üyesi ve Nekbe'nin bir çocuðu olarak. Umarým Ýsrail'in cezasýzlýðýnýn 1948'de baþladýðýnýn farkýndasýnýzdýr." dedi.

Hassan, Ýsrail'in uluslararasý sözleþmelere aykýrý olan saldýrýlarý nedeniyle Lübnan'da binlerce sivilin öldüðünü, binlercesinin ise yerinden edildiðine dikkati çekerek, "Hizbullah ve Hamas bahanesi (Ýsrail Baþbakaný Binyamin) Netanyahu tarafýndan bu iþgal için kullanýlýyor. Hizbullah daha ortada yokken, 1978'de Ýsrail'in Filistin topraklarýný Hamas'tan çok önce iþgal ettiðini deðil sömürgeleþtirdiðini gördük." ifadelerini kullandý.

Hristiyan Demokratlar (EPP) grubunun Fransýz milletvekili François-Xavier Bellamy, Hassan'ýn konuþmasýna müdahalede bulunarak, "Ýsrail'in kendini savunma hakkýný ve Ýsrail'in uluslararasý hukuka saygý duymasýný ve vatandaþlarýný korumasýný saðlama hakkýný tanýyor musunuz?" diye sordu.

Hassan, Bellamy'e þu sözlerle cevap verdi:

"Bu konudaki bilgi eksikliðiniz, bu konuda ilerleme kaydedemememizin nedenlerinden biri. Sorduðunuz soru þu: Saldýrgan kim ve saldýrýya uðrayan kim? Ama hangi zaman dilimine bakýyorsunuz, bu çatýþma Hamas ve Hizbullah saldýrýlarýyla baþlamadý. Bu çatýþma 1948'de baþladý ve bunun nedeni Ýsraillilerin bu þekilde hareket etmesine her zaman izin vermiþ olmanýzdýr. Oslo Anlaþmalarýndan sonra Ýsraillileri ve Filistinlileri terk ettiniz. Bugün yaþadýðýmýz kaosun nedeni de budur. Bölgedeki farklý aktörler arasýnda sorumluluk var ancak buna 1948'de baþlayan tarihsel bir baðlamda bakmanýz gerekiyor."

Ýspanyol vekil Paz da Gazze nüfusunun yüzde 6'sýnýn öldürüldüðüne ve 2 milyon insanýn yerinden edildiðine iþaret ederek, "Þimdi bu dehþet Lübnan'a ulaþtý, birçok sivilin yaþadýðý bölgelerde hastaneler bombalanýyor, birçok insan yerinden edildi. Bay Borrell bu daha ne kadar sürecek?" dedi.

Ýsrail'in eylemlerine karþý Avrupa'nýn harekete geçmesi gerektiðini dile getiren Paz, "Netanyahu hükümetini sorumlu tutmalýyýz ve Lübnan'ýn ikinci bir Gazze'ye dönüþmesine izin veremeyiz. Silah ambargosu, AB-Ýsrail anlaþmasýnýn askýya alýnmasý, diplomatik iliþkilerin koparýlmasý gerekiyor." diye konuþtu.

  • Avrupa Parlamentosu
  • Ýsrail-Lübnan
  • Josep Borrell