Belçika'nýn baþkenti Brüksel'de düzenlenen AP Genel Kurul oturumunda oy çokluðuyla kabul edilen karara göre, bu adým Avrupa Birliði (AB) üye ülkeleri, AB üyesi olmayan ülkeler ve iþletmecilerin 2024 yýlý sonu itibarýyla yükümlülüklere tam uyum saðlayamayacaklarý yönündeki endiþelere yanýt olarak atýldý.
Milletvekilleri, þirketlerin Orman Tahrip Yönetmeliði'nin yükümlülüklerine uyabilmeleri için yasanýn uygulanmasýnýn 1 yýl ertelenmesi teklifini onayladý.
Buna göre, büyük þirketler 30 Aralýk 2025 itibarýyla bu yönetmelikten doðan yükümlülüklere uymak zorunda kalýrken küçük iþletmelerin 30 Haziran 2026'ya kadar süresi olacak.
Milletvekilleri ayrýca, mevcut üç kategori olan "düþük", "standart" ve "yüksek" riske ek olarak ormansýzlaþma konusunda "risk taþýmayan" yeni bir ülke kategorisinin oluþturulmasýna dair deðiþiklikleri de kabul etti. Böylece, "risk yok" olarak sýnýflandýrýlan ve orman alanlarýnýn istikrarlý þekilde geliþtiði ya da arttýðý ülkeler olarak tanýmlanan ülkelerin yükümlülükleri azalacak.
Kabul edilen kararýn yürürlüðe girebilmesi için AP'nin ilgili komitesinde tartýþýldýktan sonra mutabakata varýlan metnin AB Konseyi ve AP tarafýndan onaylanmasý, ardýndan AB Resmi Gazetesinde yayýnlanmasý gerekiyor.
Sol Grup'tan Fransýz milletvekili Emma Fourreau, kabul edilen karara X hesabýndan, "AP'de sað ve aþýrý sað el ele ormanlarý yok etmek için oy kullanýyor. Mercosur'u hýzlandýrmak için utanç koalisyonu çevreyi feda ediyor ve ormansýzlaþmayla ilgili düzenlemeyi yok ediyor. Tam bir skandal!" ifadeleriyle tepki gösterdi.
Orman tahrip kurallarý kapsamýnda, AB üyesi 27 ülkeye 30 Aralýk'tan itibaren kakao, kauçuk, soya, sýðýr eti, kahve, palmiye yaðý ve çeþitli ürünleri satan þirketlerin tedarik zincirlerinde orman alanlarýna zarar verilmediðini kanýtlamasý gerekecekti.
Ýlgili yönetmelik, AP'deki sað ve aþýrý saðcý milletvekillerince sýklýkla eleþtiriliyor ve deðiþiklik yapýlmasý için baský yapýlýyordu.