Apple 13 milyar avroluk vergi davasýný kaybetti
ABONE OL

Merkezi Lüksemburg'da bulunan AB'nin en yüksek hukuki mercii konumundaki Avrupa Adalet Divaný, AB Komisyonunun Ýrlanda ve Apple'a karþý açtýðý davada karar açýkladý.

Mahkeme, Apple'ýn Ýrlanda'ya geriye dönük vergilerden dolayý 13 milyar avro ödemesi gerektiðine hükmetti.

Kararda, AB Komisyonunun Ýrlanda'nýn Apple'a hukuka aykýrý biçimde yardým saðladýðý ve ülkenin bu yardýmý geri almasý gerektiði yönündeki 2016 tarihli kararýnýn Avrupa Adalet Divaný tarafýndan onaylandýðý belirtildi.

Yüksek mahkeme, AB Genel Mahkemesinin daha önce Apple lehine verdiði vergi kararýný ise iptal etti.

- DAVA SÜRECÝ 2016'DA BAÞLAMIÞTI

AB Komisyonu, merkezi ABD'de bulunan Apple'ýn Avrupa faaliyetleri için Ýrlanda'da kurduðu þirketlerin vergilendirilmesine iliþkin 3 yýl süren soruþturmasýný 2016'da tamamlamýþtý.

Þirketin Ýrlanda'da faydalandýðý vergi uygulamalarýnýn AB kurallarýna aykýrý olduðuna karar veren AB Komisyonu, Apple'dan 2003-2014 arasýndaki dönem için 13 milyar avro ve faizinin tahsil edilmesini kararlaþtýrmýþtý.

Apple, AB'yi tek taraflý hareket etmek ve geçmiþe dönük Ýrlanda'daki vergi kurallarýný deðiþtirmekle suçlamýþ, Ýrlanda yönetimi ve Apple þirketi, Komisyonun kararýna karþý hukuki süreç baþlatmýþtý.

Dava, Avrupa Adalet Divaný yapýsý içinde yer alan AB Genel Mahkemesinde ele alýnmýþtý. Bu mahkeme, 2020'de Ýrlanda'daki vergilendirmeyle ilgili AB Komisyonu kararýný Apple lehine iptal etmiþti.

Genel Mahkeme, Apple'a Ýrlanda'da ekonomik fayda saðlandýðý yönündeki AB Komisyonu kararýnýn yeterince kanýtlanamadýðýna ve hatalý olduðuna hükmetmiþti.

AB Komisyonu, AB Genel Mahkemesi kararlarýný hukukilik denetimi için üst mahkeme olan Avrupa Adalet Divanýna taþýmýþtý.

Hukuki mücadele sonucunda Apple'ýn Ýrlanda'ya 13 milyar avroluk vergiyi geri ödemesi gerektiði karara baðlandý.