Aramalara Türkiye de destek veriyor: Azerbaycan mayýn temizliðini sürdürüyor
ABONE OL

Azerbaycan'ýn Ermenistan iþgalinden kurtardýðý Karabað bölgesi ve çevresindeki illerde mayýn temizleme faaliyetleri sürüyor. Ýþgalden kurtarýlan bölgelerde Ermenistan ordusunun döþediði yüz binlerce mayýnýn bulunduðu deðerlendiriliyor.

Mayýn temizleme faaliyetlerini Azerbaycan Mayýn Temizleme Ajansý (ANAMA) ile Azerbaycan Silahlý Kuvvetlerine baðlý istihkam birlikleri yürütüyor. Olaðanüstü Haller Bakanlýðý, Sýnýr Hizmetleri Komutanlýðý ile bazý özel þirketler, bu faaliyetlere katký sunuyor.

AA muhabiri hem Karabað ve çevresindeki mayýn temizleme çalýþmalarýna iliþkin verileri hem de mayýn patlamalarýnýn neden olduðu can kayýplarýna iliþkin bilgileri derledi.

2. Karabað Savaþý'nýn bittiði 10 Kasým 2020'den bugüne kadar 162 bin hektarlýk alan taranýp mayýnlardan temizlendi. Taranan alanlarda 104 binden fazla patlamamýþ mühimmat, 33 binden fazla antipersonel mayýn ve 20 binden fazla antitank mayýn tespit edildi. Toplam 158 binden fazla mayýn ve patlamamýþ mühimmat etkisiz hale getirildi.

Savaþýn bitiminden bugüne kadar Ermenistan güçlerinin iþgal döneminde döþediði mayýnlarýn patlamasý sonucu 70 Azerbaycan vatandaþý yaþamýný yitirdi, 309 kiþi yaralandý.

- MAYIN TEMÝZLEME ÇALIÞMALARINA TÜRKÝYE DE DESTEK VERÝYOR

Türk Silahlý Kuvvetleri (TSK) Özel Mayýn Arama Temizleme (ÖMAT) timleri de bir dönem bölgede görev yaparak mayýn temizliði iþinde Azerbaycan'a destek verdi.

Türkiye Cumhuriyeti Milli Savunma Bakanlýðýna baðlý Askeri Fabrika ve Tersane Ýþletme AÞ (ASFAT) tarafýndan üretilen ve Azerbaycan'a teslim edilen 20 Mayýn Temizleme Aracý (MEMATT) da sahada kullanýlýyor.

- MAYINLARIN TEMÝZLENMESÝ ÝÇÝN YAKLAÞIK 30 YIL GEREKÝYOR

Arazileri mayýnlamak, 1949 Cenevre Sözleþmeleri de dahil uluslararasý insancýl hukukun temel norm ve ilkelerini aðýr þekilde ihlal anlamý taþýyor. Ermenistan, iþgal ettiði bölgeleri elinde tutmak için tüm uluslararasý sözleþmeleri ihlal ederek bölgelere yüz binlerce mayýn döþedi.

Azerbaycan Cumhurbaþkaný Ýlham Aliyev, bölgedeki mayýnlarýn temizlenmesi için yaklaþýk 30 yýl ve 25 milyar dolar gerektiðini açýklamýþtý.