Arap dünyasýndan þehit Yahya Sinvar'ýn ardýndan 'direniþ' mesajý
ABONE OL

Mýsýr'daki El Ezher Kurumu, Fas'taki Adalet ve Kalkýnma Partisi'nin aralarýnda olduðu çok sayýda parti ile Irak Meclis Baþkan Vekili Muhsin Mendelavi ve Umman Müftüsü Þeyh Ahmed bin Hamad el-Halili, Sinvar'ýn vefatý dolayýsýyla taziye açýklamalarý yaptý.

El Ezher Kurumu, "Siyonist ellerin Arap topraklarýnda soykýrým ve yýkým yaptýðýný, bozgunculuk çýkardýðýný" belirterek uluslararasý toplumun sessizliðini eleþtirdi.

Fas'ta, Adalet ve Kalkýnma Partisi, Sinvar'ýn hayatýný kaybetmesinin Filistin, Kudüs ve Mescid-i Aksa'nýn özgürlüðü için devam eden mücadelenin önünde bir engel olmadýðýný ifade etti.

Irak Meclis Baþkan Vekili Mendelavi, Sinvar'a taziyesini sunduðu mesajýnda, "Direniþ, liderlerin þehadetiyle sona ermeyen bir projedir." dedi.

Umman Sultanlýðý Müftüsü Þeyh Ahmed bin Hamad el-Halili de X hesabýndan yaptýðý açýklamada, "Kahraman komutan Sinvar'ýn, Kudüs yolunda cihat dolu bir hayatýn ardýndan þehadet haberini büyük bir onurla aldýk. O, mücahit seleflerinin yolunu takip etti ve inþallah, onun boþluðunu ayný azim ve kararlýlýkla dolduracak birisi yakýnda gelecektir." ifadelerini kullandý.

Arap ülkelerindeki çok sayýda partinin yaný sýra birçok siyasetçi ve tanýnmýþ isim de saldýrýyý kýnarken Sinvar için taziye dileklerinde bulundu.

FAS, TUNUS VE YEMEN'DE SÝNVAR ANISINA GÖSTERÝLER DÜZENLENDÝ

Öte yandan Fas'ýn baþkenti Rabat'ta ve diðer þehirlerinde Sinvar'ý anmak için gösteriler düzenlendi.

Tunus'ta da Filistin direniþine destek ve Sinvar'ýn anýsýna yapýlan gösterilerde, ABD'nin Ýsrail'e verdiði destek protesto edildi ve ABD büyükelçisinin sýnýr dýþý edilmesi çaðrýsý yapýldý.

Yemen'de düzenlenen protestolarda da saldýrý kýnandý.

Lübnan Hizbullah'ý ve Yemen'deki Husiler de Hamas lideri Yahya Sinvar'ýn Ýsrail saldýrýsýnda hayatýný kaybetmesi nedeniyle taziye mesajlarý paylaþmýþtý.

Ýsrail ordusu, 17 Ekim'de, Yahya Sinvar'ýn Gazze'nin güneyindeki saldýrýda hayatýný kaybettiðini duyururken, Hamas'ýn Siyasi Büro Üyesi Halil el-Hayye de dün Sinvar'ýn öldüðünü doðrulamýþtý.

Yahya Sinvar, Ýran'ýn baþkenti Tahran'da 31 Temmuz'da suikasta uðrayan Ýsmail Heniyye'nin yerine 6 Aðustos'ta Hamas'ýn Siyasi Büro Baþkaný olarak seçilmiþti.

YAHYA SÝNVAR KÝMDÝR?

Hamas'ýn Siyasi Büro Baþkaný Sinvar, 29 Ekim 1962'de Gazze Þeridi'nin güneyinde yer alan Han Yunus Mülteci Kampý'nda dünyaya geldi.

Hamas'ýn önceki lideri Heniyye gibi aslen 1948'de Ýsrail'in iþgal ettiði topraklarda kalan Askalan (Aþkelon) kökenli olan Sinvar, Gazze Ýslam Üniversitesi Arap Dili ve Edebiyatý Bölümü'nden mezun oldu.

Ýsrail tarafýndan, ilk defa 1982 yýlýnda tutuklanan ve 4 ay hapis yatan Sinvar, 1985 yýlýnda "gizli bir örgüt kurmak" suçlamasýyla ikinci defa tutuklandý.

Sinvar, 1988'de Ýsrail tarafýndan tutuklandýðýnda ise 4 kez aðýrlaþtýrýlmýþ müebbet hapis cezasýna mahkum edildi.

Hamas'ýn 11 Ekim 2011'de Ýsrail ile yaptýðý esir takasý anlaþmasý çerçevesinde 23 yýl sonra Ýsrail hapishanelerinden serbest kalan Sinvar, Hamas'ýn siyasi bürosuna üye oldu.

Arap basýnýnda Mayýs 2021'de çýkan haberlere göre, Sinvar, Ýsrail'in hava saldýrýsýndan kurtulmuþtu.

Hamas'ýn askeri kanadý Ýzzeddin el-Kassam Tugaylarýnýn ilk kurucularýndan sayýlan Sinvar, ayný zamanda Hamas'ýn güvenlik ve davet teþkilatý olarak isimlendirilen Mecd Gücü'nün de kurucusuydu.

Hamas'ýn güvenlik sorumluluklarýný üstlenen Sinvar, basýnda çokça yer almayan isimlerinden biri olarak biliniyordu.

Uluslararasý Ceza Mahkemesi (UCM) Baþsavcýsý Kerim Han, mayýs ayýnda yayýmladýðý bir videoyla UCM'nin 1 nolu Ön Ýnceleme Dairesi'nden Sinvar için tutuklama kararý çýkarýlmasýný talep etmiþti.

Ýsrail, Hamas'ýn yeni lideri Sinvar'ý 7 Ekim 2023'teki Aksa Tufaný'nýn "bir numaralý sorumlusu" olarak gösteriyordu.

  • yahya sinvar
  • hamas
  • yahya sinvar suikast