Arap ülkeleri, BM'nin Sudan'da ramazanda ateþkese iliþkin karar tasarýsýndan memnun olduðunu açýkladý
ABONE OL

Suudi Arabistan Dýþiþleri Bakanlýðýndan yapýlan açýklamada, Suudi Arabistan'ýn, kararý memnuniyetle karþýladýðý ve tüm Sudanlý taraflarýn Sudan'ý, halkýný ve kutsal ay ramazanýn maneviyatýný koruyacak þekilde BMGK kararýna uymasýný" beklediði kaydedildi.

Suudi Arabistan yönetimi ayrýca, tüm taraflara, Sudan halkýnýn çýkarýna ulaþmayý amaçlayan Cidde görüþmelerinin sonuçlarýna uyma çaðrýsýný yineledi.

BAE

Birleþik Arap Emirlikleri'nin (BAE) Dýþiþleri Bakanlýðýndan yapýlan bir açýklamada, BAE'nin BMGK'nin Sudan hakkýndaki kararýný memnuniyetle karþýladýðý kaydedildi.

BAE Dýþiþleri Bakanlýðýnýn açýklamasýnda bu adýmýn Sudanlý taraflar arasýndaki krizin sona erdirmesi ve insani yardýmýn bölgeye ulaþmasýný kolaylaþtýrmasýný saðlayacaðýna dair ifadelere yer verildi.

BAE'nin askeri tansiyonun düþürülmesi, ateþkes ve siyasi diyalog adýmlarýnýn tümünün destekçisi olduðu teyit edildi.

KATAR

Katar Dýþiþleri Bakanlýðýndan yapýlan yazýlý açýklamada, BMGK'de karar tasarýnýn kabul edilmesinin, Sudan'da krizin barýþçýl yolla çözümü için önemli bir adým olduðu belirtildi.

Katar'ýn Sudan'da ramazan ayý boyunca ateþkes yapýlmasýna iliþkin karar tasarýsýndan memnuniyet duyduðu ifade edilen açýklamada, Sudan'daki silahlý çatýþmalar neticesinde yaþanan insani felaketin boyutlarýnýn, sivillerin korunmasý için tüm kesimlerin çabalarýný arttýrmasýný gerektirdiði kaydedildi.

Sudan'da sürdürülebilir ve kapsamlý bir anlaþma yapýlmasýný saðlayacak müzakerelerin önünü açmak amacýyla çatýþmalarýn kalýcý olarak dinmesi için taraflar arasýnda diyalog gerektiði vurgulandý.

KUVEYT

Kuveyt Dýþiþleri Bakanlýðýndan yaptýðý açýklamada BMGK kararýnýn memnuniyetle karþýladýðýný ifade edilerek, Sudanlý taraflar arasýnda uzlaþmaya varýlmasý yönündeki tüm uluslararasý çabalara destek verileceði aktarýldý.

BAHREYN

Bahreyn'de Dýþiþleri Bakanlýðýndan yapýlan açýklamada ise, BMGK kararýnýn memnuniyetle karþýladýðý ve tüm Sudanlý taraflarýn Güvenlik Konseyi kararýna uymasý yönündeki umut dile getirildi.

Açýklamada, kararýn uygulanmasýnýn "silahlý çatýþmanýn kapsamlý barýþçýl çözüm saðlamasýna ve Sudan halkýnýn güvenlik, barýþ ve refaha ulaþma yönündeki isteklerini karþýlayan kapsayýcý bir ulusal diyalog kurulmasýna yönelik önemli bir adým" olarak deðerlendirildi.

UMMAN

Umman Dýþiþleri Bakanlýðý'ndan yapýlan açýklamada da, BMGK kararýnýn memnuniyetle karþýladýðý ifade edilerek, bunun Sudan'da istikrar ve barýþýn saðlanmasýna yönelik önemli bir adým olduðu belirtildi.

Açýklamada, "Sudan halkýna barýþ ve istikrar fýrsatlarý saðlamak amacýyla Sudan'da çatýþmalarý sona erdirme ve ulusal birliði güçlendirme aracý olarak diyalog ve siyasi çözümün önemi" vurgulandý.

ÜRDÜN

Ürdün Dýþiþleri Bakanlýðýndan yapýlan yazýlý açýklamada BMGK kararýnýn, krizin çözümü ve Sudan'ýn aylardýr tanýk olduðu savaþý durdurmanýn baþlangýcý olmasý yönünde ifadelere yer verildi.

Kararýn memnuniyetle karþýlandýðý belirtilen açýklamada, ramazan ayýnýn ateþkes için bir fýrsat olacaðý ve ulusal çýkarlarýn önceleyecek þekilde kapsamlý bir ulusal diyaloða giriþimine ve barýþý koruyan bir anlaþmaya varma fýrsatý oluþturduðu deðerlendirmesinde bulunuldu.

YEMEN

Yemen Dýþiþleri Bakanlýðýndan yapýlan açýklamada, "Karar, kan dökülmesini durdurmak ve kardeþ Sudan halkýnýn arzuladýðý barýþa ulaþmak adýna bölgesel ve uluslararasý çabalarý güçlendirmek için önemli bir fýrsatý temsil ediyor." ifadeleri kullanýldý.

Açýklamada, "uluslararasý topluma, Sudan halkýnýn yaþadýðý insani felakete çözüm bulunmasý için gerekli insani desteði saðlama" çaðrýsý yapýldý.

KÝK

Körfez Ýþbirliði Konseyi (KÝK) Genel Sekreteri Casim Muhammed el-Budeyvi, yaptýðý yazýlý açýklamada kararý memnuniyetle karþýladýðýný ifade etti.

Budeyvi, Sudan'daki tüm taraflarýn BMGK kararýna güvenliði, istikrarý, Sudan halkýnýn can güvenliðini ve bu mübarek ayýn maneviyatýný koruyacak þekilde uymasýný umduðunu ifade etti.

HIZLI DESTEK KUVVETLERÝ

Hýzlý Destek Kuvvetleri (HDK) tarafýndan yapýlan yazýlý açýklamada "Kutsal Ramazan ayý boyunca Sudan'daki düþmanlýklarýn durdurulmasý çaðrýsýnda bulunan BMGK'nin kararýný memnuniyetle karþýlýyoruz." ifade edildi.

Açýklamada "Kararýn uygulanmasýný ve gerekli insani hedeflere ulaþýlmasýný saðlamak için üzerinde anlaþmaya varýlan izleme mekanizmalarý konusunda diyaloga hazýr olduðumuzu beyan ederiz." ifadelerine yer verildi.

Sudan Dýþiþleri Bakanlýðý da Birleþmiþ Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres'in Ramazan ayý boyunca ülkedeki "düþmanlýklarý" durdurma çaðrýsýný memnuniyetle karþýladýðýný açýklamýþtý.

BMGK'de dün Sudan'da ramazan boyunca ateþkes yapýlmasýna iliþkin karar tasarýsý kabul edilmiþti.

SUDAN'DAKÝ ÝÇ SAVAÞ

Sudan'da Egemenlik Konseyi Baþkaný Orgeneral Abdulfettah el-Burhan komutasýndaki ordu ile Hýzlý Destek Kuvvetleri (HDK), Aralýk 2018'deki halk ayaklanmasý sonrasýnda yönetimi ele geçirip, yaklaþýk 30 yýl iktidarda kalan Cumhurbaþkaný Ömer el-Beþir'in Nisan 2019'da devrilmesinin ardýndan sivillerin katýlýmýyla oluþturulan hükümette yer almýþ, 2021'de ise sivil hükümete karþý birlikte darbe düzenlemiþti.

Ordu ve HDK'nin, askeri ve güvenlik reformu kapsamýnda HDK'nin orduya entegrasyonu meselesinde anlaþmazlýða düþmesinin ardýndan 2023'ün nisan ayý ortasýnda iç savaþ patlak vermiþti.

Ülke o tarihten bu yana taraflar arasýnda þiddetli çatýþmalara sahne oluyor.

BM'ye göre, dünyanýn en büyük yerinden edilme krizinin yaþandýðý Sudan'daki çatýþmalar sonucu 13 binden fazla kiþi hayatýný kaybetti, 6 milyon kiþi ülke içinde baþka þehirlere, 1,7 milyon kiþi çevre ülkelere kaçtý.