Araþtýrmalara göre yapay zeka, öðrencilerden daha fazla baþarý gösteriyor
ABONE OL

Reading Üniversitesi araþtýrmacýlarý, psikoloji bölümü lisans sýnavlarýnda yapay zeka sohbet robotu ChatGPT'yi kullandý. Araþtýrmacýlar, açýk uçlu sorularý yanýtlayan ve makale yazan ChatGPT'nin üniversite öðrencilerinden yarým puan yüksek not aldýðýný kaydetti.

Sýnavlarý deðerlendiren öðretmenler, sorularýn yapay zeka tarafýndan yanýtlandýðýný fark edemedi. Üniversitelerde kullanýlan intihal programlarý da yapay zekayý tespit etmede neredeyse tamamen baþarýsýz oldu. Bu programlar yapay zekayý sadece yüzde 6 oranýnda tespit edebildi.

Ýnsan dilini anlamak ve iletiþim kurmak için tasarlanmýþ "büyük dil modellerinin" ortaya çýkmasýyla yapay zekanýn kullanýmýnýn arttýðýný belirten araþtýrmacýlar, özellikle Kovid-19 salgýný sonrasý çevrim içi düzenlenen sýnavlarýn da çoðaldýðýný hatýrlattý.

BBC'ye açýklama yapan araþtýrmacýlardan Peter Scarfe ve Etienne Roesch, üniversitelerde yüz yüze yapýlan sýnavlara geri dönmenin þart olmadýðýný ancak eðitim sisteminin, yapay zekanýn geliþimi doðrultusunda deðiþmesi gerektiðini kaydetti.

Araþtýrmanýn sonuçlarý "Plos One" dergisinde yayýmlandý.