Arnavutluk için ilk fasýl kümesi açýldý
ABONE OL

AB ve Arnavutluk arasýndaki 2'nci Katýlým Konferansý, Lüksemburg'da yapýldý.

Konferansýn ardýndan AB Dönem Baþkaný Macaristan'ýn Dýþiþleri ve Ticaret Bakaný Peter Szijjarto, AB Komisyonu Komþuluk ve Geniþlemeden Sorumlu Üyesi Oliver Varhelyi ve Arnavutluk Baþbakaný Edi Rama, ortak basýn toplantýsý düzenledi.

Arnavutluk ile temel haklar ve yargýya iliþkin "Temel Deðerler" isimli fasýl kümesinin açýldýðýný bildiren Szijjarto, "Arnavutluk ile fasýllarýn ilk müzakere kümesini açmýþ olmamýz, Arnavutluk'un mümkün olan en kýsa sürede Avrupa Birliði'ne katýlmasýný saðlamak üzere katýlým müzakerelerinin baþlatýlmýþ olmasý göz önünde bulundurulduðunda, kesinlikle tarihi niteliktedir." dedi.

Macaristan'ýn AB'nin geniþlemesine önem verdiðini ifade eden Szijjarto, "AB'nin rekabet gücünü kaybettiðinin, küresel siyaset ve geniþ ekonomi söz konusu olduðunda aðýrlýðýný yitirdiðinin farkýndayýz. Dolayýsýyla AB'nin tazeliðe, yeni enerjilere, yeni bir ivmeye ve Batý Balkanlar bölgesine doðrudan komþu olmaya ihtiyacý olduðunu anlýyoruz." deðerlendirmesinde bulundu.

Szijjarto, Batý Balkanlar ülkeleri 15 yýlý aþkýndýr AB üyeliðini beklerken bazý üye ülkelerin ise geniþlemeye karþý "bahaneler aradýðýný" savunarak "AB'de ikiyüzlülüðün zirvede olduðu bir alan saymam gerekirse, bu kesinlikle geniþlemedir. Çünkü meslektaþlarýmýn kamuoyu önünde neler konuþtuðunu duyuyorum. 27 kiþi arasýnda maalesef þunu söylemeliyim ki herkes açýktan ve kapalý kapýlar ardýnda ayný þeyi söylemiyor." eleþtirisinde bulundu.

- "ARNAVUTLUK'UN (AB DIÞINDA) BÝR B PLANI OLAMAZ"

Baþbakan Edi Rama da ülkesini AB üyeliðine "bir adým daha yaklaþtýran" karardan duyduðu memnuniyeti dile getirerek "Bugün þüphesiz Arnavut halký için olduðu kadar AB için de tarihi öneme sahip önemli bir gün." diye konuþtu.

Ukrayna'da baþlayan savaþýn "Avrupa için bir uyandýrma çaðrýsý görevi gördüðü" deðerlendirmesini yapan Rama, "Avrupa'ya kendi kendine yeterlilik yanýlsamasýnýn sadece bir yanýlsama olduðunu hatýrlattý ve Batý Balkanlar'ýn AB'ye ihtiyacý olduðu kadar sizin de Batý Balkanlar'a ihtiyacýnýz olduðunu en sert þekilde gösterdi." ifadesini kullandý.

Rama, Berlin'de Batý Balkanlar ülkeleriyle düzenlenen toplantýda kendisine yöneltilen "Arnavutluk'un B planý var mý?" sorusunu anýmsatarak, "Maalesef AB'nin bazen adil davranmadýðý ve aday ülkelere karþý adil davranmadýðý doðrudur. Buna raðmen bireysel özgürlük, hukukun üstünlüðü ve iþleyen bir demokrasi söz konusu olduðunda Arnavutlarýn bir B planý olamaz. Tarihimiz bize bunlarýn AB dýþýnda bulunamayacaðýný ve korunamayacaðýný en zor yoldan öðretti." dedi.

- ARNAVUTLUK'UN AB ÜYELÝK BAÞVURUSU

Arnavutluk, AB üyeliði için resmi baþvurusunu 2009'da yaptý. Komisyon'un Ekim 2012'de olumlu görüþ vermesi üzerine Konsey, Haziran 2014'te ülkeye "aday statüsü" verme kararý aldý.

Arnavutluk'un AB'ye katýlým müzakereleri ise resmen Temmuz 2022'de baþladý.

Arnavutluk ile açýlan fasýl kümesi, demokratik kurumlarýn iþleyiþi ve kamu yönetimi reformu kapsamýnda yargý ve temel haklar, adalet, özgürlük ve güvenlik; ekonomik kriterler kapsamýnda ise kamu alýmlarý, istatistik ve mali kontrol fasýllarý ve kriterleri kapsýyor.

Bu konulardaki görüþmeler katýlým müzakerelerinin sonuna kadar devam edecek ve Brüksel'in taleplerinin uygulanmasýnda kaydedilecek ilerleme sürecin genel hýzýný belirleyecek.

  • Arnavutluk
  • müzakereler
  • fasýl açýlýþý
  • katýlým süreci