Aþaðý Saksonya Eyaleti Baþbakaný Weil: Almanya’da inkar edilemez bir ýrkçýlýk sorunu var
ABONE OL

Almanya'da Aþaðý Saksonya Eyaleti Baþbakaný Stephan Weil, Almanya'nýn inkar edilemez bir ýrkçýlýk sorunu olduðunu söyledi.

Weil, Tagesspiegel gazetesine yaptýðý açýklamada, eskiden Güney Afrika’nýn ve Nazi Almanyasýnýn ýrkçý devletler olduðunu belirterek, Federal Almanya’nýn ýrkçý bir devlet olmadýðýný ifade etti.

Herkesin yasalar karþýsýnda eþit görüldüðü Almanya’nýn bir hukuk devleti olduðuna iþaret eden Weil, "Ancak Almanya’da inkar edilemez bir ýrkçýlýk sorunu var.” dedi.

Göçmenlere karþý artan güvensizliðin ve toplumun bazý yerlerinde kabul görmemelerinin kendisini üzdüðünü belirten Weil, göçmenlere komþularýnýn selam vermediðini, markette þüpheyle bakýldýðýný kaydetti.

Göçmen sorunlarýnýn tartýþýlmasý gerektiðini vurgulayan Weil, "Alman çoðulcu toplum artýk ýrkçýlýk sorununu görmezden gelemez veya küçümseyemez. Almanya’daki insanlarýn çoðunluðu toplumda adil ve dostane bir havanýn olmasýný istiyor. Ben buna inanýyorum. Bunun için aktif þekilde bir þeyler yapmak gerekir." ifadelerini kullandý.

Siyasetçilerin de üzerlerine düþen sorumluluklarý olduðuna deðinen Weil, "Siyasetin güveni ve emniyeti saðlamasý lazým. Bu, Angela Merkel’in sýðýnmacý politikasýnda baþlangýçta yoktu. Maalesef Merkel plansýzdý." dedi.

Weil, Þansölye Merkel’in sýðýnmacý krizinde hatalarýný kabul etmek yerine uzun bir dönem haklý olduðu konusunda ýsrar ettiðini savundu.

Baþbakan Merkel’in liderliðindeki Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) ile Ýçiþleri Bakaný Horst Seehofer’in baþkanlýðýný yaptýðý Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) partileri arasýnda bir ay önce iltica konusunda yaþanan ve koalisyon krizine dönüþen görüþ ayrýlýðýný da eleþtiren Weil, "Seehofer ve (Bavyera Eyaleti Baþbakaný) Markus Söder fütursuzca Almanya için Alternatif (AfD) partisinin iþini yürüttü. Bunu çirkin buluyorum." ifadelerini kullandý.

Türk asýllý futbolcu Mesut Özil’in yaklaþýk iki hafta önce Alman Milli Takýmý’ndan ýrkçý ve ayrýmcý saldýrýlar nedeniyle ayrýlmasýndan sonra ýrkçýlýk ve göçmenlerin uyumu konusunda ülke genelinde tartýþma baþlamýþtý.