Asýrlýk hasret sona eriyor... Aliyev: Azerbaycan ve Türkiye dahil beþ ülke kullanacak
ABONE OL

Aliyev, ekonomi kurmaylarýyla düzenlediði 2020 yýlýna iliþkin deðerlendirme toplantýsýnda yaptýðý konuþmada, iþgalden kurtarýlan Zengilan ilinin Aðbend kasabasýna kadar yeni demir yolu hattý inþa edeceklerini belirtti.

O güzergahta eskiden var olan hattýn iþgal döneminde Ermenilerce tahrip edildiðini söyleyen Aliyev, hattýn Nahçývan'a koridor açmak için büyük önem taþýdýðýný vurguladý.

- "MUHATABIMIZ ELBETTE RUSYA'DIR"

Aliyev, Nahçývan'a açýlacak koridor konusunun 10 Kasým 2020'de Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan arasýnda imzalanan üçlü bildiride yer aldýðýný hatýrlatarak "Bu hat mutlaka açýlacak ve bölgeye yeni olanaklar getirecek. Azerbaycan, Türkiye, Rusya, Ermenistan ve Ýran tarafýndan kullanýlacak bu hat, gelecekteki çok taraflý iþ birliði için özel bir öneme sahiptir." ifadesini kullandý.

Nahçývan'daki demir yolu hatlarýnýn modernleþmesi hususunda da çalýþmalar yürüteceklerine deðinen Aliyev, þunlarý kaydetti:

"Ermenistan demir yollarýnýn, Rusya demir yollarýnýn mülkiyetinde olduðu göz önünde bulundurulursa, muhatabýmýz elbette Rusya'dýr. Çünkü Ermenistan devletinin Mehri demir yolu projesiyle ilgisi yok. Bu konuyu Rusya ile müzakere ediyoruz. Çünkü Rusya demir yollarý, Ermenistan demir yollarýnýn sahibidir. Ön görüþmeler olumlu."

Nahcivan'ý Azerbaycan'a baðlayacak koridor sayesinde Nahcivan ile fiziki bað kurulacak. Azerbaycan ile Nahcivan'ý birbirinden ayýran ve Türk dünyasýný ortadan ikiye bölen Zengezur koridoru da delinmiþ olacak.