Asker gönderme giriþimi sonrasý Putin'den Batý'ya gözdaðý: Bunu mu istiyorlar? Tamam o zaman
ABONE OL

Rusya Devlet Baþkaný Vladimir Putin, resmi temaslarda bulunmak üzere ziyaret ettiði Özbekistan'ýn baþkenti Taþkent'te Rus basýn mensuplarýnýn sorularýný yanýtladý.

Fransa'nýn Ukrayna'ya asker gönderme giriþimiyle ilgili konuþan Putin, "Telsizlerde sürekli Ýngilizce, Fransýzca, Lehçe konuþmalar duyuyoruz. Sözde paralý askerlerin zaten orada bulunduðunu biliyoruz." diye konuþtu.

Batýlý askerleri Ukrayna'ya göndermenin iyi bir karar olmayacaðýný vurgulayan Putin, "Bu Avrupa'da ve dünyada ciddi bir çatýþmaya yönelik adým atmaktýr. Bunu mu istiyorlar? Tamam o zaman." dedi.

Putin, Rusya'nýn Ukrayna topraklarýnda kim olursa olsun kendi gerekli gördüðü adýmlarý atmaya devam edeceðini söyledi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in Ukrayna'ya verilen silahlarýn Rusya'daki hedeflerde de kullanýlmasýný istemesine tepki gösteren Putin, "Özellikle Avrupa'daki NATO ülkeleri ve küçük ülkelerdeki temsilciler neyle oynadýklarýnýn farkýnda olmalýdýr. Genellikle nüfus yoðunluðu çok yüksek, küçük topraklara sahip ülkeler olduklarýný unutmamalýdýrlar. Rusya topraklarýnýn derinliklerine saldýrý düzenlemekten bahsetmeden önce bu faktörleri dikkate almalýlar." diye konuþtu.

- "UKRAYNA ANAYASASI'NDA GÖREV SÜRESÝ UZATILMASI YOK"

Zelenskiy'nin görev süresine iliþkin soruyu yanýtlayan Putin, "Ukrayna'nýn sýkýyönetim kanunu, sýkýyönetim rejiminde baþkanlýk seçimlerinin yapýlamayacaðýný belirtiyor ancak bu uzatýldýðý anlamýna gelmiyor. Uzatýlmasý gerektiðini kim söyledi? Anayasa'da bununla ilgili hiçbir þey yok." dedi.

Konunun ciddi ve kapsamlý bir analiz gerektirdiðini vurgulayan Putin, "Teknik açýdan, bana göre, tek meþru iktidar parlamento ve Rada baþkanýdýr. Ukrayna Anayasasý'nda yalnýzca Rada'nýn görev süresinin uzatýlmasý varken, cumhurbaþkanýnýn görev süresinin uzatýlmasý hakkýnda hiçbir þey bulunmuyor. Ukrayna Anayasasý'nýn 111'inci maddesine göre iktidarýn, baþkanlýk yetkisinin (parlamento) baþkanýna devredildiði belirtiliyor." ifadelerini kullandý.

Putin, Ukrayna'da seçimlerin yapýlabilmesi için savaþ durumunun kaldýrýlmasý gerektiði deðerlendirmesinde bulunarak, Ukrayna yönetiminin ise bunu istemediðini savundu.

Taliban'ýn Rusya'da terör örgütü olarak tanýnan statüsüyle ilgili de soruyu yanýtlayan Putin, "Bu durum sürekli istiþare ediliyor. Þu anda bu konuda yorum yapmayacaðým çünkü Taliban'la ve Afganistan'la karþýlýklý iliþkiler sürekli gündemde." dedi.