Aso'dan, Tayvan için ''güçlü caydýrýcýlýk'' mesajý
ABONE OL

Japon haber ajansý Kyodo'nun haberine göre, Aso, Tayvan'da Prospect Vakfýnýn düzenlediði bölgesel güvenlik forumunda konuþtu.

ABD'nin önceki Temsilciler Meclisi Baþkaný Nancy Pelosi'nin geçen yýl Tayvan'a ziyaretinin ardýndan Çin'in büyük ölçekli askeri tatbikatlarla Ada üzerindeki baskýyý artýrmasýyla bölgedeki güvenlik durumunun "normalden acile döndüðüne" dikkati çeken Aso, "Japonya, Tayvan, ABD ve benzer görüþteki ülkelerin güçlü caydýrýcýlýk saðlamasý için kararlýlýða hiçbir zaman bu denli ihtiyaç duyulmamýþtý." dedi.

Halen Japonya'da iktidardaki Liberal Demokrat Parti'nin (LDP) genel baþkan yardýmcýlýðýný yürüten 82 yaþýndaki eski Baþbakan, konuþmasýnda, Tayvan Boðazý'nda savaþýn engellenmesinin önemini vurguladý.

2008-2009'da Baþbakan, 2012-2021'de Baþbakan Yardýmcýsý ve Maliye Bakaný olarak görev yapan Aso, 3 günlük ziyaret için Japon parlamentosu Diet üyelerinde oluþan LDP heyetiyle dün Tayvan'a gelmiþti.

Aso, ziyaretinde Tayvan lideri Tsai Ing-wen, lider vekili Lai Ching-te, Dýþiþleri Bakaný Joseph Wu ve diðer yetkililerle görüþecek.

Tayvan konusunda Çin'e karþý eleþtirel görüþleriyle bilinen Aso'nun, 2021'de partisinin baðýþ toplama etkinliðindeki, "Tayvan'ýn (Çin tarafýndan) iþgal edilmesi halinde Japonya'nýn Ada'yý savunmasý gerektiðine" yönelik sözleri, Çin'in tepkisine yol açmýþtý.

Pekin yönetiminin, Aso'nun ziyaretine ve Tayvan konusundaki yorumlarýna iliþkin rahatsýzlýðýný dile getirmesi bekleniyor.

Çin'in topraklarýnýn parçasý olduðunu savunduðu Tayvan, Çin Halk Cumhuriyeti'nin kurulduðu 1949'dan bu yana fiili baðýmsýzlýða sahip bulunuyor. Çin ana karasý ile Tayvan arasýnda iç savaþýn ardýndan ortaya çýkan ayrýlýk hala devam ediyor.

Pekin, "Tek Çin" ilkesini vurgulayarak Tayvan'ýn dünya ülkeleriyle müstakil diplomatik iliþkiler kurmasýna, Birleþmiþ Milletler ve diðer uluslararasý kuruluþlarda temsil edilmesine karþý çýkýyor, kendisini tanýyan ülkelerin Tayvan ile diplomatik iliþkileri kesmesini þart koþuyor.

  • Japonya-Çin iliþkileri
  • Tayvan egemenlik ihtilafý
  • Aso Taro