Astana'da Þanghay Ýþbirliði Örgütü zirvesi baþladý
ABONE OL

Kazakistan'ýn dönem baþkanlýðýnda "ÞÝÖ+" formatýnda gerçekleþtirilen zirve, Astana'daki Baðýmsýzlýk Sarayý'nda, ÞÝÖ üyesi ülke devlet baþkanlarý konseyi toplantýsýyla baþladý.

ZÝRVEYE KÝMLER KATILIYOR?

Kazakistan Cumhurbaþkaný Kasým Cömert Tokayev'in ev sahipliðindeki toplantýya, Rusya Devlet Baþkaný Vladimir Putin, Çin Devlet Baþkaný Þi Cinping, Özbekistan Cumhurbaþkaný Þevket Mirziyoyev, Kýrgýzistan Cumhurbaþkaný Sadýr Caparov, Tacikistan Cumhurbaþkaný Ýmamali Rahman, Pakistan Baþbakaný Þahbaz Þerif, Ýran Geçici Cumhurbaþkaný Muhammed Muhbir, Hindistan Dýþiþleri Bakaný Subrahmanyam Jaishankar, Belarus Cumhurbaþkaný Aleksandr Lukaþenko ile ÞÝÖ Genel Sekreteri Zhang Ming katýldý.

YENÝ ÜYE BELLÝ OLDU

Basýna kapalý gerçekleþtirilen toplantý öncesi liderler, Belarus'un ÞÝÖ'ye tam üye seçilmesine yönelik kararý imzaladý. Böylece, Belarus, ÞÝÖ'nün 10'uncu üyesi oldu.

Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn da yer aldýðý "Çok Taraflý Diyaloðun Güçlendirilmesi: Sürdürülebilir Barýþ ve Kalkýnma Ýçin Çabalamak" baþlýðýyla yapýlacak "ÞÝÖ+" zirvesi de öðleden sonra yapýlacak.

ÖRGÜT HAKKINDA

ÞÝÖ'nün temeli, 1996'da eski Sovyet Cumhuriyetleri ile Çin sýnýrýnda istikrarýn saðlanmasý amacýyla anlaþma imzalamak üzere ilk kez Çin'in Þanghay kentinde bir araya gelen Rusya, Çin, Kazakistan, Kýrgýzistan ve Tacikistan liderlerince "Þanghay Beþlisi" adýyla atýldý. 2001'de Özbekistan'ýn da aralarýnda yer almasýyla "Þanghay Beþlisi", Þanghay Ýþbirliði Örgütü olarak kuruldu. 2017'de Hindistan ve Pakistan, 2022'de Ýran örgüte dahil oldu.

TÜRKÝYE DÝYALOG ORTAÐI

Belarus, Moðolistan ve Afganistan'ýn "gözlemci" olduðu ÞÝÖ'de Türkiye, Azerbaycan, Mýsýr, Suudi Arabistan, Birleþik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Katar, Ermenistan, Kamboçya, Kuveyt, Maldivler, Myanmar, Nepal ve Sri Lanka da "diyalog ortaðý" olarak bulunuyor.