Ateşkesin düğümü 23’üncü kat ile 28’inci kat arasında çözüldü
ABONE OL

GAZZE saldırısı sonrası sert direniş ve Demir Kubbe savunma kalkanının çökmesiyle şok olan İsrail’in Hamas’ı ateşkese ikna etmesi için iki ayrı kanaldan Türkiye’nin devreye girmesi için çaba gösterdiği ortaya çıktı. Hamas’ı ikna görüşmeleri Kahire Four Seasons Otel’in 23’üncü katı ile 28’inci katı arasında yapıldı. 23’üncü katta başlayan müzakereler daha sonra 26’ncı kata taşındı. En son onay ise sabah saat 05.00’da 28’inci kattaki Başbakan Erdoğan’dan alındı.

Davutoğlu, Fidan, Ömer Çelik

Hamas’la yapılan görüşmelerin yoğunluğundan taraflar çoğu zaman yemek yemeye vakit bulamadı, yardıma Türkiye’den getirilen ceviz, kayısı, fındık gibi kuruyemişler yetişti. Türk tarafından Hamas’la görüşmeleri üç isim yürüttü: Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik. Bu süreçte Hamas’ın taleplerinin İsrail’e iletilmesi için iki ayrı kanal kullanıldı. İsraille müzakereyi asıl yürüten taraf MİT Müsteşarı Hakan Fidan oldu. Diğer bir kanal da Kudüs’e giden Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu aracılığı ile gerçekleştirildi. Erdoğan ve Davutoğlu’nun Kahire’den ayrılmasının ardından Türk heyetini Fidan ve Çelik temsil ettiler.

Haddad, Ebu Marzuk, Tamir Pardo

Mısır’ı ise Devlet Başkanı Mursi’nin dış politika danışmanı İssam Haddad temsil etti ve aktif olarak sürece katıldı. İsrail’le görüşmelerde ise Mısır istihbarat başkanı Muhammet Rafet Şihata etkin rol oynadı. Şihata daha önce kaçırılan İsrail askeri Gilad Şalit’in serbest bırakılması müzakerelerinde de yer almıştı. Hamas’ı temsilen Siyasi Büro Şefi Halit Meşal’e Musa Ebu Marzuk eşlik etti. İsrail tarafının temsilcisi ise daha önceki ifadelerin aksine Amos Gilad değil Mossad Şefi Tamir Pardo oldu.

Geri durmak Türkiye’nin tercihi

 Hamas’la müzakere metinlerinin şekillendirilmesinde Türk tarafı her düzeyde katkıda bulundu. Metinler çoğunlukla Türkiye, Mısır ve Filistinli yetkililerin ortak tartışması neticesinde oluştu. Hazırlanan metinler Meşal tarafından Gazze’deki Hamaslı yetkililerle paylaşılarak ortak metne dönüştürüldü. Daha sonra bu metin İsrail tarafıyla paylaşıldı. Görüşmelerde Katar’ın da siyasi desteği oldu. Türkiye bu süreçte bilinçli olarak geri durmayı tercih ederek uluslararası desteğe ve morale ihtiyacı olan Mısır’ın güçlendirilmesini tercih etti. Tüm bu müzakere ağında ise özellikle Batılı ülkelerle ve ABD ile ilişki konusunda Türkiye oldukça aktif rol oynadı. AB ülkeleri nezdinde ilişkiyi büyük oranda Türkiye yönetti.