Avrupa basınından özetler
ABONE OL
İspanyol gazetesi La Razón mali krizdeki İspanya'nın AB'den yeni bir mali yardım talebinde bulunması olasılığı hakkında yazıyor:

“Başbakan Mariano Rajoy liderliğindeki İspanya hükümeti Brüksel'den yeni bir yardım talebinde bulunup bulunmayacağını henüz netleştirmedi. Sebebi kararsızlık değil. İspanya hükümeti zaman kazanmaya da çalışmıyor. Bu daha ziyade AB'nin oyunun kurallarını henüz belirlememesinden kaynaklanıyor. Üye devletler hâlâ uzlaşamıyor. Gerçek bir ekonomi ve para birliği oluşturulması konusunda açıkça vaatlerde bulunulmuyor. Bu değişmediği sürece de İspanya'nın mali durumunu düzeltmeye ve bütçe açığını gidermeye çalışmaktan, reformları uygulamaktan başka çaresi yok.“

Avusturya'nın Der Standard gazetesi İtalya'nın eski başbakanı Berlusconi'nin Özgürlükçü Halk Partisi'nin durumu hakkında yorum yapıyor:

“Parlamento seçimlerine yaklaşık altı ay kala İtalya'da siyasetin temsilcileri gerçeküstü bir tablo sunuyor. Sürekli yeni skandallarla güç kaybeden partiler yeni bir seçim yasası konusunda kavgasını inatla sürdürüyor. Öte yandan yolsuzlukla mücadeleyi amaçlayan yasa tasarısı da aylardır Berlusconi'nin liderliğindeki Özgürlükçü Halk Partisi tarafından geciktiriliyor. Oysa medyada neredeyse her gün kamuya ait paraların hortumlandığı haberleri yer alıyor. Artık yıpranmış partilere olan güven rekor düzeyde yitirildi. İtalyanların yarısı öyle usandı ki seçme haklarından yararlanmak istemiyorlar.”

İsviçre'de yayımlanan Neue Zürcher Zeitung gazetesi ABD'de yaklaşan Başkanlık seçimlerini yorumuna konu alıyor. Gazete Çarşamba günü Başkan Obama ile Cumhuriyetçi rakibi Mitt Romney'nin yapacağı televizyon düellosuna değiniyor:

“Romney'nin önünde zorlu bir yol olduğu kesin. Kamuoyu yoklamalarındaki kötü gidişatı düzeltmek için kampanyada kritik olan son süreyi iyi kullanmak zorunda. Cumhuriyetçi Parti Kongresi'nde başkan yardımcısı adayının açıklanması da Massachusetts eski valisi Mitt Romney'e fayda getirmedi. Aksine bağış toplama amacıyla baharda yaptığı konuşmada Amerikalıların neredeyse yarısının devlet yardımıyla geçindiğini söylediği anın gizlice videoya kaydedilmesi ona zarar verdi. Demokratlar bu sözleri son ana kadar koz olarak kullanacaklar. Romney bir hamle yapmak zorunda.”

İngiliz gazetesi The Times Çin'in ilerlemeye endeksli politikasına değiniyor yorumunda:

“Kimse Pekin'in ilerleme hırsını hafife almamalı. 50 yıl önce Mao, Çin'in kuzeyinde su sıkıntısı yaşanabileceğini ve güneydeki su kaynaklarına ihtiyaç duyulabileceğini öngördü. 2012 yılında Çin'de uygulanan ‘Suyun Güneyden Kuzeye Dağıtılması Projesi' dünyadaki en muazzam mühendislik dehası. Kısa bir süre önce Çin Başbakanı Ven Ciabao okula giden çocuklara her gün bir bardak süt dağıtılmasına karar verdi. Bu açıklamanın üzerine ülkede dünyanın en büyük süt üretim tesisinin kurulması planlanıyor. Çin yüksek hedefler belirliyor. Ülkeyi şekillendirenler, nadir bulunan kaynaklar ya da endüstrinin yeniden yapılandırılması söz konusu olduğunda, bizimkilerden daha ileri görüşlü ve cesurlar. Tüm bunlar Çin'in bize karşı meydan okuması. Bizim politikacılarımızın da iyice düşünüp, buna benzer atılımlarla reaksiyon göstermesi gerekir.”

(Deutsche Welle Türkçe)