Avrupa Birliði'nde seçim maratonunun sonuna gelindi
ABONE OL

AB'nin gelecek 5 yýllýk yönetimini belirleyecek AP seçimleri, 6 Haziran'dan bu yana devam ediyor.

Þimdiye kadar Hollanda, Ýrlanda, Çekya, Malta, Letonya ve Slovakya'da seçmenler oylarýný kullandý. Ýtalya ve Estonya'da ise seçim bugün de sürüyor.

Bugün, toplam 21 ülke seçmeninin sandýk baþýnda olmasý nedeniyle seçimlerin en hareketli günü niteliðinde.

Almanya, Fransa, Ýspanya, Polonya, Romanya, Belçika, Portekiz, Yunanistan, Macaristan, Finlandiya, Avusturya, Bulgaristan, Danimarka, Ýsveç, Hýrvatistan, Litvanya, Slovenya, Lüksemburg ile Güney Kýbrýs Rum Yönetimi'nde seçmenler bugün sandýða gidiyor.

Sandýklar bu akþam kapanacak, kesin olmayan ilk sonuçlar AP tarafýndan üye ülkelerin ilgili otoritelerinden veriler geldikçe 18.00'den itibaren duyurulacak.

Resmi sonuçlarýn yarýn açýklanmasý bekleniyor.

- SEÇÝMLERÝN ARDINDAN AB'NÝN YENÝ YÖNETÝMÝNÝ BELÝRLEME MESAÝSÝ BAÞLAYACAK

Aylardýr Avrupa'nýn gündeminde yer tutan seçimlerin sona ermesinin ardýndan daha da yoðun bir dönem baþlayacak.

AP'ye girebilen ulusal parti üyeleri, AB çapýnda benzer düþüncelere sahip mevkidaþlarýyla "siyasi grup" adý verilen koalisyonlar kuracak.

Haftalar alacak bu sürecin 16 Temmuz itibarýyla tamamlanmasý gerekiyor. Zira bu tarih, ilk Genel Kurulun toplandýðý, yeni yasama döneminin baþladýðý gün olacak.

Ýlerleyen aylarda milletvekilleri, AB ülkelerinin liderleri tarafýndan gösterilen adaylar arasýndan AB'nin yürütme organý Komisyonun yeni baþkanýný seçecek.

Dolayýsýyla seçimden sonraki günler, AB Komisyonu Baþkanlýðý için gösterilen liste baþý adaylar için de yoðun kampanya süreciyle geçecek.

2019'dan bu yana Komisyon Baþkanlýðý görevini yürüten Ursula von der Leyen, yeniden aday seçilmesi en muhtemel isim.

AB Komisyonu Baþkaný, atanmasýnýn akabinde, mevcut AB Konseyi ile birlikte Komisyonun üyeleri için adaylarý önerecek.

Komisyon üyeleri, AP'nin onayýnýn ardýndan belirlenecek.

Komisyonun formasyonu, sonbaharda yapýlmasý beklenen ve milletvekillerinin Komisyonun yapýsýný bir bütün olarak onaylayýp onaylamayacaklarýna karar verecekleri genel kurul oylamasýyla tamamlanacak.

AB Konseyinin yeni baþkaný, üye ülkelerin liderleri tarafýndan seçilecek ve 1 Aralýk'ta görevine baþlayacak.

Tüm bu süreçlerin sonunda AB'de yaþayan yaklaþýk 450 milyon kiþinin geleceðinde 5 yýllýk dönem için söz sahibi yeni yönetim belirlenmiþ olacak.