Avrupa ülkesinden Ýsrail'in talebine ret: Birlikler yerinde kalacak
ABONE OL

"The Irish Times" gazetesinin Ýrlandalý kaynaklara dayandýrdýðý haberine göre, Ýsrail ordusu, Ýrlanda ve Birleþmiþ Milletler Lübnan Geçici Barýþ Gücü'nde (UNIFIL) Lübnan sýnýr karakolundaki barýþ güçlerini çekmeleri talebinde bulundu.

Ýrlandalý kaynaklar, bu talebin reddedildiðini ve Ýsrail'e birliklerin yerinde kalacaðýnýn söylendiðini aktardý.

Ayrýca kaynaklar, talebin Lübnan'daki UNIFIL karargahýna ve aralarýnda Ýrlanda'nýn da bulunduðu UNIFIL'e askeri katký saðlayan ülkelere yapýldýðýný belirtti.

Haberde, barýþ güçlerinin sýnýrdan çekilmesi yönündeki uyarýnýn, Ýsrail'in sýnýr boyunca geniþ çaplý saldýrý baþlatmasý ihtimalini arttýrdýðý þeklinde yorumlandý.

Lübnan'ýn güneyindeki Litani Nehri ve Ýsrail ile sýnýr olarak belirlenen Mavi Hat'ta bir Ýrlanda karakolu bulunuyor.

- BMGK'NÝN 1701 SAYILI KARARI

Birleþmiþ Milletler (BM) Güvenlik Konseyinin 1701 sayýlý kararý, Ýsrail'in Mavi Hat'týn gerisine çekilmesini ve bu hat ile Lübnan'daki Litani Nehri arasýndaki bölgenin silahsýzlandýrýlmasýný, burada sadece Lübnan ordusu ve Birleþmiþ Milletler Lübnan Geçici Barýþ Gücüne (UNIFIL) ait silah ve askeri araç gerecin bulundurulmasýný öngörüyor.

Lübnan'ýn güneyindeki Litani Nehri ve Ýsrail ile sýnýr olarak belirlenen Mavi Hat arasýndaki neredeyse tüm bölgeler 2000 yýlýndan bu yana Hizbullah'ýn güçlü askeri nüfuzu altýnda bulunuyor.

Sýnýrýmýzdaki tehlikeye geçit yok! Türkiye krizin fýrsata çevrilmesine izin vermeyecek

- ÝSRAÝL'ÝN LÜBNAN'DA ÞÝDDETLENEN SALDIRILARINDA 1411 KÝÞÝ ÖLDÜ

Hizbullah'la 8 Ekim 2023'ten beri kontrollü çatýþmalara devam eden Ýsrail ordusu, 23 Eylül'de Lübnan'ýn güney kentlerinin yaný sýra Bekaa ve Baalbek bölgelerine yüzlerce hava saldýrýsý düzenledi.

Lübnan makamlarýna göre, Hizbullah'ýn kullandýðý iletiþim cihazlarýnýn patlatýldýðý 17 Eylül'den beri 104'ü çocuk ve 194'ü kadýn olmak üzere toplam 1411 kiþi öldü.

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, Ýsrail ordusunun 27 Eylül'de Beyrut'a düzenlediði hava saldýrýlarýnda öldürüldü.

Hizbullah ise Ýsrail'e roket ve füzelerle karþýlýk veriyor. Ýsrail tarafýnda çoðunlukla ordu üslerini hedef alan bu saldýrýlarda büyük bir hasar bildirilmedi.

Ýsrail bombardýmaný nedeniyle ülke içerisinde yüz binlerce kiþi yerinden oldu.

Ülkenin güney kesimlerinden baþkent Beyrut ve kuzeye göç dalgasý devam ederken, Suriye'ye 10 binlerce kiþinin göç ettiði belirtiliyor.

Ýsrail'den Lübnan'da camiye hava saldýrýsý

TBMM, Ýsrail tehdidi için toplanacak