AP tarafýndan yapýlan AB Seçim Sonrasý Anketi'nde 150 milyondan fazla Avrupalý seçmene, kendilerini 6-9 Haziran'da düzenlenen seçimlerde sandýk baþýna gitmeye iten sebepler soruldu. Bu sebepler arasýnda ekonomik kaygýlar baþý çekti.
"Artan fiyatlar ve hayat pahalýlýðý" yüzde 42, "ekonomik durum" ise yüzde 41 ile seçmenleri sandýk baþýna yönlendiren iki ana kaygý oldu.
Diðer sebepler arasýnda yüzde 34 ile uluslararasý durum, yüzde 32 ile demokrasi ve hukukun üstünlüðünün savunulmasý, yüzde 28 ile göç meselesi, yine yüzde 28 ile çevre ve iklim krizinin yaný sýra AB'nin savunma ve güvenlik politikalarý yer aldý.
KATILIM BÝR ÖNCEKÝ SEÇÝME GÖRE ARTTI
Katýlým oranýnýn yüzde 51 civarýnda tespit edildiði seçimlerde 16 üye ülkede katýlýmýn bir önceki seçime göre artýðý görüldü. Gençlerin katýlýmýnýn ise 2019'a kýyasla azaldýðý dikkati çekti.
25-39 yaþ arasý kiþilerin yaklaþýk yüzde 46'sý sandýk baþýna gitti. 15-24 yaþ arasý gençlerin sadece üçte birinden fazlasý oy kullandý.
AB vatandaþlarýnýn yüzde 42'si Parlamento hakkýnda olumlu görüþe sahipken, Portekiz (yüzde 75), Ýrlanda (yüzde 71) ve Ýsveç (yüzde 62) AB'ye en fazla desteði veren ülkeler olarak tespit edildi.
DESTEÐÝN EN AZ OLDUÐU ÜLKE YUNANÝSTANAB hakkýnda olumlu görüþ ve desteðin en az olduðu ülkeler ise yüzde 24 ile Yunanistan, yüzde 29 ile Çekya, yüzde 27 ile Fransa ve Avusturya oldu.
AP Baþkaný Roberta Metsola, bulgulara iliþkin yaptýðý açýklamada, "Önümüzdeki haftalarda AP, yeni AB Komisyonunun insanlar için öncelikli olan hayat pahalýlýðý, ekonomimizin durumu, demokrasi, hukukun üstünlüðü, göç ve güvenlik gibi konularý ele almasýný saðlamak üzere çalýþmalarda bulunacak. AP, AB'de halkýn sesini duyurmak için çalýþmaya devam edecek." ifadelerini kullandý.